Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (Ordinul MECS nr. 4403/2015)

27 iul. 2015
Vizualizari: 1217

Despre

  • M. Of. nr. 535 din 17 iulie 2015
  • Ordinul MECS nr. 4403/2015
  • Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior

Actul de aprobareActul aprobatSumar
Ordinul MECS nr. 4403/2015
(M. Of. nr. 535 din 17 iulie 2015)
Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului SuperiorCap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Atribuții”)
Cap. III („Constituirea”)
Cap. IV („Organizarea și funcționarea”)
Cap. V („Finanțarea CNFIS”)

 

În M. Of. nr. 535 din 17 iulie 2015, s-a publicat Ordinul MECS nr. 4403/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.

Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior are următoarea structură:

Cap. I („Dispoziții generale”): art. 1 și 2

Cap. II („Atribuții”): art. 3-14

Cap. III („Constituirea”) art. 15-23

Cap. IV („Organizarea și funcționarea”): art. 24-35

Cap. V („Finanțarea CNFIS”): art. 36-39

 

Dispoziții generale

Potrivit art. 1, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, denumit în continuare CNFIS, este un organism consultativ de nivel național, fără personalitate juridică, al Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

 

Atribuțiile CNFIS

În cadrul art. 3-14 sunt prevăzute atribuțiile CNFIS. Astfel, CNFIS are următoarele atribuții:

– propune Ministerului Educației și Cercetării Științifice metodologia de finanțare a universităților, potrivit art. 219 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 1/2011 (M. Of. nr. 18 din 10 ianuarie 2011; cu modif. și compl. ult.).

– propune Ministerului Educației și Cercetării Științifice alocarea, pe bază de contract, a sumelor pentru finanțarea de bază, finanțarea complementară și finanțarea suplimentară, realizarea de obiective de investiții, alocarea pe bază competițională a fondurilor pentru dezvoltare instituțională, alocarea pe bază competițională a fondurilor pentru incluziune, burse și protecția socială a studenților, potrivit art. 223 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– stabilește anual costul mediu per student echivalent, pe cicluri de studii, pe domenii de studii și pe limbă de predare, potrivit art. 219 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

– elaborează anual, pe baza metodologiei de finanțare a universităților, procedurile de finanțare de bază a universităților prin granturi de studii calculate pe baza costurilor medii și le propune spre aprobare Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Procedurile de finanțare de bază a universităților prin granturi de studii respectă principiul finanțării multianuale asigurate pe toată durata unui ciclu de studii, potrivit art. 223 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– stabilește criteriile și standardele de calitate pentru alocarea către universități a finanțării suplimentare destinate stimulării excelenței instituțiilor și a programelor de studii, potrivit art. 197 lit. a) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– propune Ministerului Educației și Cercetării Științifice metodologia de alocare preferențială de resurse financiare consorții lor sau universităților fuzionate, potrivit art. 194 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– propune anual cuantumul minim al burselor sociale pentru susținerea financiară a studenților cu venituri reduse, ținând cont de faptul că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare, potrivit art. 223 alin. (10) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– colaborează cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice în realizarea controlului periodic al modului de îndeplinire de către universități a prevederilor din contractele instituționale și complementare, al modului de realizare a proiectelor de dezvoltare instituțională și al eficienței gestionării fondurilor publice de către universități, potrivit art. 219 alin. (2) lit. b) și art. 223 alin. (7) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– colaborează cu Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, precum și cu Autoritatea Națională pentru Calificări, în vederea elaborării sistemului de indicatori statistici de referință pentru învățământul superior, corelat cu sistemele de indicatori statistici de referință la nivel european din domeniu, pe care îl înaintează Ministerului Educației și Cercetării Științifice, potrivit art. 220 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– desemnează un membru în consiliul de etică și management universitar, potrivit art. 125 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– propune Ministerului Educației și Cercetării Științifice regulamentul de alocare a codului matricol individual, precum și conținutul informațiilor care vor ti scrise în Registrul matricol unic al universităților din România, potrivit art. 201 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

– prezintă anual Ministerului Educației și Cercetării Științifice un raport public privind starea finanțării învățământului superior și măsurile de optimizare ce se impun, potrivit art. 219 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

 

Alte prevederi ale Ordinul MECS nr. 4403/2015

Potrivit art. 2, la data intrării în vigoare a respectivului ordin se abrogă Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.786/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (M. Of. nr. 573 din 11 august 2011).

Art. 3 prevede faptul că următoarele instituții vor duce la îndeplinire prevederile respectivului ordin:

– Direcția generală învățământ universitar;

– Direcția generală buget – finanțe, salarizare și resurse umane;

– Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

 

Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (Ordinul MECS nr. 4403/2015) was last modified: iulie 24th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.