Story Highlights
- M. Of. nr. 321 din 12 mai 2015
- OMECS nr. 3802/2015
- Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar din inspectoratele şcolare
Actul modificat | Actul modificator | Sumar |
Metodologia de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de inspector școlar din inspectoratele școlare, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.558/2011 | OMECS nr. 3802/2015 (M. Of. nr. 321 din 12 mai 2015) | modifică: art. 3 alin. (2) |
În M. Of. nr. 321 din 12 mai 2015, s-a publicat Ordinul ministrului educației și cercetării științifice (OMECS) nr. 3802/2015 privind modificarea Metodologiei de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de inspector școlar din inspectoratele școlare, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.558/2011 (M. Of. nr. 734 din 19 octombrie 2011).
Vom prezenta, în continuare, modificarea adusă Metodologiei de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de inspector școlar din inspectoratele școlare:
Art. 3 alin. (2) din Metodologie (modificată prin OMECS nr. 3802/2015)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 3 alin. (2) prevedea faptul că pentru funcția de inspector școlar pentru învățământul preșcolar, respectiv pentru cea de inspector școlar pentru învățământul primar, candidatul trebuia să fie absolvent cel puțin al ciclului I Bologna, având funcția didactică de profesor pentru învățământ preșcolar, respectiv profesor pentru învățământ primar.
Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (2) prevede: „Pentru funcția de inspector școlar pentru învățământul preșcolar, respectiv pentru cea de inspector școlar pentru învățământul primar, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă de licență cel puțin al ciclului I de studii universitare, să fie încadrat sau să fi fost încadrat pe un post de educatoare/învățător/institutor/profesor pentru învățământ preșcolar/profesor pentru învățământ primar, să îndeplinească condițiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-f) [b) este titular, având încheiat contract de muncă individual pe perioadă nedeterminată în învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau titlul științific de doctor, cu vechime efectivă la catedră de minimum 7 ani în învățământul preuniversitar; c) a obținut calificativul anual „foarte bine” în ultimii 5 ani și nu a fost sancționat disciplinar în aceeași perioadă, până la înscrierea la concurs; d) nu a fost condamnat penal pentru săvârșirea unei infracțiuni sau nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție de conducere, îndrumare ori control prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă de condamnare penală; e) este apt din punct de vedere medical; f) este membru al Corpului național de experți în management educațional, în conformitate cu prevederile art. 246 din Legea educației naționale nr. 1/2011] și condițiile necesare pentru ocuparea funcției didactice de profesor pentru învățământ preșcolar, respectiv profesor pentru învățământ primar, în conformitate cu prevederile art. 248 alin. (1) lit. d) [pentru ocuparea funcției de profesor pentru învățământ preșcolar – absolvirea cu diplomă de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar și preșcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” și „educatoare/învățător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor școli echivalente și absolvirea unei instituții de învățământ superior cu diplomă de licență], respectiv art. 248 alin. (1) lit. e) [pentru ocuparea funcției de profesor pentru învățământ primar – absolvirea cu diplomă de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar și preșcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învățător” și „educatoare/învățător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor școli echivalente și absolvirea unei instituții de învățământ superior cu diplomă de licență] din Legea educației naționale nr. 1/2011 (M. Of. nr. 18 din 10 ianuarie 2011; cu modif. și compl. ult.)”.