Normele metodologice pentru aplicarea de către MFP a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat/minimis (OMFP nr. 324/2016)

30 mart. 2016
Vizualizari: 1804

Despre

  • M. Of. nr. 228 din 28 martie 2016
  • OMFP nr. 324/2016
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
OMFP  nr. 324/2016
(M. Of. nr. 228 din 28 martie 2016)
Cap. I („Stoparea și recuperarea ajutoarelor de stat dispusă de Ministerul Finanțelor Publice ca urmare a monitorizării ajutoarelor de stat/de minimis/ajutoarelor de stat individuale”)
Cap. II („Mecanismul de stopare a ajutorului de stat/ de minimis/ajutorului de stat individual”)
Cap. III („Mecanismul de recuperare a ajutoarelor de stat/ de minimis/ajutoarelor de stat individuale”)

 

În M. Of. nr. 228 din 28 martie 2016, a fost publicat Ordinul ministrului Finanțelor publice (OMFP) nr. 324/2016 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul Finanțelor Publice a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat sau de minimis (Norme).

Vom prezenta, în continuare, structura respectivelor norme.

Cap. I („Stoparea și recuperarea ajutoarelor de stat dispusă de Ministerul Finanțelor Publice ca urmare a monitorizării ajutoarelor de stat/de minimis/ajutoarelor de stat individuale”)

Cap. II („Mecanismul de stopare a ajutorului de stat/ de minimis/ajutorului de stat individual”)

Cap. III („Mecanismul de recuperare a ajutoarelor de stat/ de minimis/ajutoarelor de stat individuale”)

În continuare, vom prezenta prevederile respectivelor norme.

Cap. I din Norme
 
Cap. I dispune faptul că deciziile de stopare a acordării ajutoarelor de stat/de minimis/individuale sau de recuperare totală ori parțială a acestora sunt elaborate de către Direcția generală ajutor de stat, practici neloiale și prețuri reglementate, în urma acțiunilor de control derulate, în funcție de solicitarea structurilor din cadrul Ministerului Finanțelor Publice responsabile cu implementarea schemelor de ajutor de stat/ajutoarelor de stat individuale, inclusiv pe baza informațiilor primite de la compartimentele teritoriale specializate și de la beneficiarii de ajutor de stat.

De asemenea, modelele deciziei de stopare și de recuperare sunt prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la respectivele norme metodologice care fac parte integrantă din acestea.

Cap. II din Norme
 
Cap. II dispune asupra situațiilor în care intervin deciziile de stopare. De aceea, în situația în care structura responsabilă cu implementarea schemelor de ajutor de stat/de minimis/ajutoare de stat individuale constată o situație care, în conformitate cu legislația în domeniu, determină stoparea acordării ajutorului de stat, elaborează o notă care cuprinde constatările legate de această situație, precum și solicitarea de a elabora proiectul de decizie aferent, care se transmit Direcției generale ajutor de stat, practici neloiale și prețuri reglementate.

De asemenea, sunt prevăzute elementele pe care deciziile de stopare a ajutorului de stat/de minimis/individual trebuie să le conțină, acestea fiind: emitentul deciziei, sediul social și codul de identificare ale acestuia; numărul și data deciziei; denumirea operatorului economic; codul unic de înregistrare; domiciliul fiscal; obiectul deciziei; motivele de fapt și de drept care au condus la emiterea deciziei; temeiul legal și modalitatea de acordare a ajutorului de stat/de minimis; cuantumul ajutorului de stat de care are dreptul să beneficieze; temeiul legal în baza căruia s-a dispus stoparea ajutorului de stat/de minimis; data la care se realizează stoparea acordării ajutorului de stat, respectiv data producerii situației de fapt care determină, potrivit prevederilor legale, măsura stopării; temeiul legal al puterii executorii a deciziei; organul la care se poate depune contestația și termenul de depunere a acesteia; numele și semnătura ministrului finanțelor publice sau ale persoanei înlocuitoare de drept și ștampila instituției publice.

Cap. III din Norme
 
Cap. III prevede, printre altele, faptul că Direcția generală ajutor de stat, practici neloiale și prețuri reglementate, pe baza notei prin care se propune recuperarea totală/parțială a ajutorului de stat/de minimis/ ajutorului de stat individual acordat, elaborează proiectul deciziei de recuperare.

De asemenea, sumele recuperate, reprezentând ajutoare de stat, care se fac venit la bugetul de stat, se virează în contul 20.36.01.11 „Venituri din ajutoare de stat recuperate”.

În fine, Ministerul Finanțelor Publice, prin Direcția generală ajutor de stat, practici neloiale și prețuri reglementate, informează periodic Consiliul Concurenței cu privire la stadiul stopării/recuperării ajutoarelor de stat/de minimis sau a ajutoarelor de stat individuale.

Normele metodologice pentru aplicarea de către MFP a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat/minimis (OMFP nr. 324/2016) was last modified: martie 29th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.