Normele de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului – modificări (OMFP nr. 223/2015)

16 mart. 2015
Vizualizari: 10207

Despre

  • M. Of. nr. 159 din 6 martie 2015
  • OMFP nr. 223/2015
  • Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 10.5.2 se abrogă.

 

Pct. 10.5.3 din respectivele norme de aplicare

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 10.5.3 prevedea: Cuantumul și termenul pentru care se constituie depozitul și rata dobânzii se prevăd într-o convenție încheiată între titularul disponibilităților respective și unitatea Trezoreriei Statului unde este deschis contul, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 13.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 10.5.3 prevede: „Depozitele se constituie pe termen de o lună (30 de zile) sau de trei luni (90 de zile), în sumă de minimum un milion lei, în multiplu de o mie lei, în contul 43 «Depozite ale agenților economici» și în contul 44 «Depozite ale instituțiilor publice». Cuantumul și termenul pentru care se constituie depozitul și rata dobânzii se prevăd într-o convenție încheiată între titularul disponibilităților respective și unitatea Trezoreriei Statului unde este deschis contul, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 13 la normele metodologice”.

 

Pct. 10.5.4 din respectivele norme de aplicare

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 10.5.4 prevedea faptul că la scadența depozitului, disponibilitățile se virează în contul de disponibilități sau, după caz, în contul de venituri din care au provenit sumele.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 10.5.4 prevede: „La scadența depozitului, disponibilitățile se virează în contul de disponibilități din care au provenit sumele”.

 

Pct. 10.5.5 din respectivele norme de aplicare

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 10.5.5 prevedea faptul că în cazul în care titularul depozitului solicita preluarea de sume din depozit înainte de termen, acesta se desființa integral și sumele se virau în ziua respectivă din contul de depozit în contul din care au provenit sumele. Pentru perioada cuprinsă între data constituirii depozitului și data desființării depozitului se calculeaza dobânda la vedere. Suma dobânzii astfel calculată se vira în prima zi lucrătoare a lunii următoare desființării depozitului din bugetul Trezoreriei Statului, după caz, în contul de disponibilități la vedere sau în contul de venituri bugetare la capitolul 31 «Venituri din dobânzi» subcapitolul 31.03.00 «Alte venituri din dobânzi»”.

 

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, pct. 10.5.5 prevede: „În cazul în care titularul depozitului solicită preluarea de sume din depozit înainte de termen, acesta se desființează integral și sumele se virează în ziua respectivă din contul de depozit în contul din care au provenit sumele. Pentru perioada cuprinsă între data constituirii depozitului și data desființării depozitului, se calculează dobânda la vedere numai pentru sumele care se încadrează în prevederile pct. 10.2. Suma dobânzii astfel calculată se virează în prima zi lucrătoare a lunii următoare desființării depozitului din bugetul Trezoreriei Statului, după caz, în contul de disponibilități la vedere sau în contul de venituri bugetare la capitolul 31 «Venituri din dobânzi» subcapitolul 31.03.00 «Alte venituri din dobânzi»”.

 

Pct. 10.10.1 din respectivele norme de aplicare

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 10.10.1 prevedea faptul că pentru operațiunile de plăți dispuse de operatorii economici, beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare, precum și de instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii care încasează dobânda la disponibilitățile din conturile deschise la unitățile Trezoreriei Statului se percep comisioane care se situează la nivelul comisioanelor plătite de Trezoreria Statului către Banca Națională a României și se stabilesc prin reglementări ale Băncii Naționale a României și prin regulile de sistem aplicabile participanților la sistemul electronic de plăți.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 10.10.1 prevede: „Pentru operațiunile de plăți dispuse de operatorii economici, beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare, care încasează dobânda la disponibilitățile din conturile deschise la unitățile Trezoreriei Statului se percep comisioane care se situează la nivelul comisioanelor plătite de Trezoreria Statului către Banca Națională a României și Societatea Națională de Transfer de Fonduri și Decontări – TRANSFOND – S.A.”.

 

Pct. 10.10.2 din respectivele norme de aplicare

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 10.10.2 prevedea faptul că plata comisioanelor se efectua astfel:

a) pentru operațiunile de plăți dispuse de către instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii plata comisioanelor se efectuează în primele 10 zile lucrătoare ale lunii curente pentru luna precedentă prestării serviciilor, pe baza «Situației privind comisioanele de plătit pentru luna…» transmisă de unitățile Trezoreriei Statului;

b) pentru operațiunile de plăți dispuse de către operatorii economici și beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare, alții decât instituții publice, plata comisioanelor se efectuează prin debitarea directă a contului, concomitent cu operațiunea de procesare a ordinului de plată. În situația în care în conturi nu există disponibilități suficiente care să permită debitarea acestora cu valoarea comisioanelor, unitățile Trezoreriei Statului nu vor deconta ordinele de plată respective.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 10.10.2 prevede: „Pentru operațiunile de plăți dispuse de către operatorii economici și beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare, alții decât instituții publice, plata comisioanelor se efectuează prin debitarea directă a contului, concomitent cu operațiunea de procesare a ordinului de plată. În situația în care în conturi nu există disponibilități suficiente care să permită debitarea acestora cu valoarea comisioanelor, unitățile Trezoreriei Statului nu vor deconta ordinele de plată respective”.

Alte prevederi

Potrivit art. II anexa nr. 14 se abrogă.

Normele de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului – modificări (OMFP nr. 223/2015) was last modified: martie 8th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.