Stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum şi a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii şi efectuarea procedurii de executare silită – modificări (OPANAF nr. 1437/2016)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Actul modificat | Actul modificator | Sumar |
OPANAF nr. 3.744/2015 (M. Of. nr. 981 din 30 decembrie 2015; cu modif. ult.) | OPANAF nr. 1437/2016 (M. Of. nr. 336 din 3 mai 2016) | – modifică: art. 1 pct. 1 – abrogă: art. 1 pct. 3 |
În M. Of. nr. 336 din 3 mai 2016, a fost publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 1437/2016 pentru modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită.
Vom prezenta, în continuare, respectivele modificări.
Art. 1 pct. 1 din OPANAF nr. 3.744/2015 (modificat prin OPANAF nr. 1437/2016)Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 1 pct. 1 stabilea faptul că în sensul respectivului ordin, prin cazuri speciale de executare silită se înțelege punerea în aplicare a dispozițiilor legale în materie de executare, generată de:
hotărârile judecătorești definitive pronunțate în materie penală, prin care s-a dispus recuperarea unor creanțe bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la orice alte entități etc.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 1 pct. 1 dispune următoarele:
„1. hotărârile judecătorești definitive pronunțate în materie penală, prin care s-a dispus recuperarea unor creanțe bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la orice alte entități, cu excepția hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în materie penală prin care s-a dispus doar recuperarea unor cheltuieli judiciare care se pun în executare de către organele fiscale centrale competente cu atribuții în administrarea creanțelor bugetare;”.
Art. 1 pct. 3 din OPANAF nr. 3.744/2015 (modificat prin OPANAF nr. 1437/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 1 pct. 3 prevedea faptul că în sensul respectivului ordin, prin cazuri speciale de executare silită se înțelege punerea în aplicare a dispozițiilor legale în materie de executare, generată de:
hotărârile judecătorești definitive pronunțate ca urmare a sesizărilor formulate de către comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curțile de apel, prin care s-a dispus fie confiscarea unei cote-părți dintr-un bun sau a anumitor bunuri determinate, constatate ca fiind dobândite nejustificat, fie plata unei sume de bani egale cu valoarea bunului dobândit nejustificat.