Procedura de implementare a Programului UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (Ordinul MEIMMMA nr. 1008/2015)

19 aug. 2015
Vizualizari: 1710

Despre

  • M. Of. nr. 622 din 17 august 2015
  • Ordinul MEIMMMA nr. 1008/2015
  • Procedura de implementare a Programului UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii

Actul normativSumar
Ordinul MEIMMMA nr. 1008/2015
(M. Of. nr. 622 din 17 august 2015)
Procedura de implementare a Programului UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii

 

În M. Of. nr. 622 din 17 august 2015, s-a publicat Ordinul ministrului energiei, întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri (MEIMMMA) nr. 1008/2015 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

 

Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre prevederile respectivei proceduri:

 

 Obiectivul Programului

Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, denumit în continuare Program, este un program de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, denumit în continuare MEIMMMA, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale H.G. nr. 42/2015 privind organizarea și funcționarea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, cu modificările ulterioare.

România este prima țară din Europa în care se implementează acest Program. MEIMMMA s-a implicat în acest Program în calitate de partener al UNCTAD și finanțator al Programului, conform documentului de Proiect nr. 641 din 21 decembrie 2001. Derularea Programului în anul 2015 se efectuează în conformitate cu INTEROFFICE MEMORANDUM/12.09.2014, transmis de UNCTAD – Geneva.

 

Bugetul Programului

Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2015, aprobat prin anexa nr. 3/36/26 la Legea bugetului de stat pe anul 2015 nr. 186/2014 (M. Of. nr. 960 din 30 decembrie 2014; cu modif. și compl. ult.) este de 1.000.000 lei.

Prin implementarea programului în anul 2015 se estimează acordarea de ajutor unui număr de minimum 160 de beneficiari, persoane fizice.

 

Derularea Programului

Prin Program se finanțează workshopurile UNCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în domenii de interes pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale, în scopul dobândirii cunoștințelor teoretice și cu aplicabilitate practică, necesare începerii și dezvoltării unei afaceri.

Workshop-urile UNCTAD/EMPRETEC vor fi organizate sub coordonarea celor 5 centre EMPRETEC (un centru național – EMPRETEC România și 4 centre regionale – EMPRETEC Transilvania, EMPRETEC Sud-Est, EMPRETEC Oltenia – Banat și EMPRETEC Moldova) și se vor desfășura în 8 locații (arondate celor 8 OTIMMC organizatoare: Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara). Perioadele de desfășurare a workshopurilor și locațiile vor fi afișate pe site-ul www.aippimm.ro. În cadrul aceluiași workshop nu pot participa rude de gradul I, rude de gradul II și soț/soție. Numărul maxim de beneficiari este de 30 de participanți/workshop.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Selecția participanților în cadrul Programului

Pentru workshopurile organizate în cadrul Programului, selecția participanților se va face în ordinea înscrierii în program, după cum urmează:

– în prima etapă va avea loc verificarea condițiilor de eligibilitate de către OTIMMC;

– în cea de-a doua etapă va avea loc interviul organizat de către traineri certificați UNCTAD.

În cazul respingerii în urma interviului organizat de către traineri certificați UNCTAD, aplicanții vor fi informați asupra motivelor de respingere de către trainerii certificați UNCTAD. Lista solicitanților admiși și a celor respinși însoțită de motivele de respingere va fi transmisă către OTIMMC organizator de către trainerii certificați UNCTAD cel târziu cu 3 zile lucrătoare înainte de începerea workshopului, în vederea publicării pe site-ul www.aippimm.ro

 

Confidențialitate

Formularele și documentele justificative depuse de către solicitanți în cadrul Programului sunt confidențiale, personalul MEIMMMA și OTIMMC implicat în implementare având obligația de a nu dezvălui informații menționate în acestea către terțe persoane, cu excepția cazului în care informațiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului în exercitarea atribuțiilor ce le revin.

MEIMMMA și OTIMMC sunt autorizate să publice, în orice formă și mediu, inclusiv pe internet, informațiile referitoare la numele beneficiarului și activitatea la care participă.

Documentele depuse de către beneficiari în vederea participării în cadrul Programului vor fi păstrate la sediul fiecărui OTIMMC.

 

Monitorizarea și evaluarea rezultatelor

Monitorizarea și controlul beneficiarilor Programului se vor face de către Unitatea de monitorizare, control și raportare (UMCR) din cadrul OTIMMC.

Participanții la activitățile din cadrul Programului vor completa și vor transmite către OTIMMC – UMCR formularul de raportare tehnică prevăzut în anexa nr. 4. Transmiterea formularului de raportare tehnică este obligatorie pentru toți beneficiarii din cadrul respectivului program, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2016.

Pe baza rezultatelor monitorizării derulării Programului și a evaluării rezultatelor acestuia se va îmbunătăți și diversifica programa workshopurilor.

Reprezentanții MEIMMMA și cei ai OTIMMC au dreptul să verifice veridicitatea și conformitatea declarațiilor, documentelor și activităților făcute în cadrul Programului.

Rapoartele de evaluare a cursanților, întocmite de traineri, vor fi transmise de OTIMMC către MEIMMMA.

 

Alte prevederi ale Ordinului MEIMMMA nr. 1008/2015

Potrivit art. 2, Direcția politici antreprenoriale și Implementare Programe pentru IMM din cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și oficiile teritoriale pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație vor duce la îndeplinire respectivul ordin.

 

Procedura de implementare a Programului UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (Ordinul MEIMMMA nr. 1008/2015) was last modified: august 19th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.