Orban, nemulţumit de activitatea Avocatului Poporului

19 iun. 2020
Vizualizari: 582

După cum știm, plenul Camerei Deputaților a dat, miercuri, un vot favorabil Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile și indemnizațiile pentru limită de vârstă.

„Curtea Constituțională a României a înregistrat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Până la acest moment, Curtea Constituțională nu a stabilit un termen la care urmează să fie discutată sesizarea”, mai arată Agerpres.

Aceasta acțiune a Avocatului Poporului l-a nemulțumit pe premierul Ludovic Orban, fapt ce l-a determinat să afirme că va solicita grupurilor parlamentare ale PNL „să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului”.

„Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului, de a o demite pe Renate Weber care nu se comportă ca Avocatul Poporului, pentru a numi, în sfârșit, un Avocat al poporului care să acționeze în conformitate cu Constituția și în interesul cetățenilor români”, a declarat premierul Orban, scrie Adevărul.

Un alt subiect prezent în paginile presei este în legătură cu liberarea condiționată. După cum știm, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat recent o inițiativă legislativă prin care criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați conditionat.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să sesizeze Curtea Constituționlă privind neconstituționalitatea legii care stabilește că persoanele condamnate pentru infracțiuni precum viol, omor și tâlhărie sunt exceptate de la eliberarea condiționată. Reprezentanții ICCJ consideră că legea nu respectă principiile bicameralismului, întrucât forma adoptată de Camera Deputaților modifică obiectul de reglementare și conținutul legii adoptate de Senat”, scrie News.ro.

„Subiectul liberării condiționate a celor care comit crime a revenit în discuție la sfârșitul săptămânii trecute, când un bărbat, autor a cinci crime, care fusese liberat condiționat după 25 de ani de detenție, a incendiat o tânără de 17 ani, din Mehedinți, care îl reclamase pentru viol”, mai amintește News.ro.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Corina Corbu, a transmis, joi, un mesaj către reprezentanții celorlalte puteri ale statului în care acuză că autoritățile judiciare sunt frecvent făcute „vinovatul de serviciu”, cu unicul rezultat al mascării și perpetuării unor disfuncții sistemice în ceea ce privește protejarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor români.

„Prezentarea triumfalistă și, să-mi fie îngăduită aprecierea personală, populistă a unor subiecte de interes public nu ține loc de rezultate concrete în ceea ce privește corectarea unor disfuncții din societatea românească”, a transmis Președintele ÎCCJ, Corina Corbu, care cere date concrete cu privire la cuantumul din buget al pensiilor de serviciu ale magistraților, dar și o explicație din partea legislativului, „în ce altă țară tranșele de impozit progresiv cresc direct de la 10 la 85%?”, scrie News.ro.

Presa mai scrie că liderul deputaților liberali, Florin Roman, a transmis, vineri, că CSM tace în cazul criminalului din Mehedinți care a incendiat o fată de 17 ani, dar Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a atacat la Curtea Constituțională Legea care care interzice eliberarea condiționată a criminalilor, violatorilor și tâlharilor.

„Au trecut zile bune de la tragicul eveniment de la Mehedinți, unde un criminal în serie, eliberat conditionat după 5 crime, a incendiat o tânără, din răzbunare și s-a așternut liniștea în sistemul de justiție. Criminalul eliberat conditionat a avut timp suficient să acționeze pentru că deși a fost depusă plângere împotriva lui, un procuror nu l-a deranjat, iar un magistrat l-a pus în libertate. De ce tace CSM în acest caz? Am înțeles că ICCJ a atacat la CCR legea care interzice eliberarea condiționată a criminalilor, violatorilor și tâlharilor pe motiv că ar produce efecte juridice doar pentru viitor. Așa? Și ce ați făcut voi stimați magistrați până acum pentru a-i opri să mai ucidă și să mai violeze? Să facă noi și noi victime”, a transmis, vineri, Florin Roman, printr-un comunicat de presă, notează News.ro.

În final Revistei, scriem despre concluziile unui studiu al Institutului Superior de Sănătate (ISS) din Italia: „Noul coronavirus era prezent în apele reziduale de la Milano și Torino, în nordul Italiei, din decembrie 2019, cu două luni înainte de primul bolnav înregistrat oficial în această țară.

„Studiul a examinat 40 de eșantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 și februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite cu două metode diferite, au confirmat prezența ARN (acid ribonucleic, element esențial al virusului – n.r.) de la SARS-CoV-2 în eșantioane prelevate la Milano și Torino la 18 decembrie 2019”, explică un comunicat transmis vineri către AFP de ISS, institut public de referință, arată Digi 24.

„Urme identice au fost găsite de asemenea în apele uzate din Bologna (centru-nord) la 29 ianuarie 2020, când primul caz oficial de coronavirus contractat în Italia a fost semnalat la 20 februarie, în micul oraș Codogno, nu departe de Milano.(…) Institutul citează de asemenea un studiu din Spania care a identificat ARN de la acest virus în apele uzate din Barcelona colectate spre mijlocul lunii ianuarie, «cu circa 40 de zile înainte notificarea primului caz intern» din această țară”, mai notează Digi 24.

Seară frumoasă!

Orban, nemulțumit de activitatea Avocatului Poporului was last modified: iunie 19th, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: