Opinii INPPA validate de Comisia Permanentă din 2 septembrie 2016

14 oct. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 731

Despre

  • Incompatibilitate
  • Avocat Curator
  • Independența specifică profesiei de avocat
  • Limitările și specificul activității avocațiale
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În data de 2 septembrie au fost validate de către Comisia Permanentă mai multe opinii ale Departamentul de studii, cercetări juridice și cooperare internațională din cadrul INPPA. Vă prezentăm în continuare concluziile acestora.

Pentru a beneficia de serviciile ce pot fi prestate de către un avocat este necesar să se facă raportarea la Legea nr. 51/1995 și Statutul profesiei de avocat care reglementează detaliat condițiile pentru a avea calitatea de avocat, formele și modalitățile de exercitare a profesiei, conținutul și efectele contractului de asistență juridică, limitările și specificul activității avocațiale.

Legea nu impune condiții speciale pentru un avocat în raport cu activitatea concretă derulată pentru un client. Limitele și specificul acestei activități sunt date de Legea nr. 51/1995, Statutul profesiei de avocat și contractul de asistență juridică.

Avocatul curator special nu poate fi substituit, ci doar înlocuit de către instanța de judecată care l-a numit în această calitate.

Executorii judecătorești aflându-se sub coordonarea și controlul Ministerului Justiției și îndeplinind acte de autoritate publică, au o profesie incompatibilă cu cea de avocat deoarece este afectată independența specifică profesiei de avocat.

În conformitate cu art. 15 lit. a) din Legea nr. 51/1995 exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat. Astfel, funcția de președinte al consiliului de administrație al unei regii autonome este incompatibilă cu cea de avocat.

Art. 15 lit. b) din Legea nr. 51/1995 prevede că exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu ocupații care lezează (…) independența profesiei.

Funcția de președinte al consiliului de administrație este incompatibilă cu cea de avocat, în baza art. 15 lit. b) din Legea nr. 51/1995.

Opinii INPPA validate de Comisia Permanentă din 2 septembrie 2016 was last modified: octombrie 13th, 2016 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter