Opinia Consiliului Fiscal privind propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată

26 ian. 2022
Vizualizari: 125

Consiliul Fiscal al României a publicat opinia sa privind propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată și pentru modificarea O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (b531/2021).

Prin urmare, în data de 3 decembrie 2021, Consiliului Fiscal i-a fost remisă adresa Senatului României nr. XXXV/5602 din 15.11.2021, prin care i se solicită, în conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2010 a responsabilității fiscal bugetare republicate (LRFB), opinia cu privire la propunerea legislativă.

În acest sens, propunerea legislativă are în vedere colectarea taxei pe viciu, așa cum este definită prin O.U.G. nr. 114/2018, direct în bugetul Ministerului Sănătății, aceste contribuții urmând a fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor cu sănătatea (achiziția de echipamente și aparatură medicală pentru dotarea spitalelor, reabilitarea infrastructurii spitalelor, finanțarea programelor naționale de sănătate).

De asemenea, inițiatorii propunerii legislative argumentează că alocările spre programele de sănătate intră în concurență cu alte priorități bugetare deoarece taxa pe viciu este colectată în prezent la bugetul Ministerului Finanțelor.

Colectarea acesteia la bugetul Ministerului Sănătății ar permite, în opinia inițiatorilor, o mai bună trasabilitate a destinației fondurilor.

Consiliul fiscal a punctat următoarele aspecte:

„− În ceea ce privește oportunitatea proiectului legislativ, Consiliul Fiscal nu are atribuții în a se pronunța, stabilirea modalităților de finanțare a sistemului public de sănătate din România reprezentând apanajul Parlamentului și al Guvernului. Consiliul Fiscal este însă de acord cu faptul că sistemul public de sănătate este subfinanțat și a pledat în Opiniile sale pentru remedierea acestei situații chiar și în contextul necesarului proces de consolidare bugetară.

− În ceea ce privește obiectul propunerii legislative care urmărește colectarea și alocarea directă a sumelor provenind din taxa pe viciu pentru finanțarea cheltuielilor cu sănătatea, evitând ca alocările spre programele de sănătate să intre în concurență cu alte priorități bugetare, trebuie menționat că principiul universalității, stipulat de art. 8 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, prevede că veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepția donațiilor și sponsorizărilor, care au stabilite destinații distincte.

− În ceea ce privește conformarea cu LRFB, Consiliul Fiscal constată că informațiile prezentate nu sunt suficiente pentru a stabili dacă prevederile LRFB sunt respectate.

(…)

− Având în vedere cele de mai sus, precum și faptul că propunerea legislativă nu este însoțită de documentele menționate la art. 15 din LRFB, Consiliul Fiscal apreciază că informațiile de care dispune nu sunt suficiente pentru a se putea pronunța cu privire la propunerea legislativă menționată din perspectiva posibilității afectării țintelor bugetare pe termen mediu”.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

📱VEZI ȘI OPINIA CONSILIULUI FISCAL PRIVIND PROPUNEREA LEGISLATIVĂ PENTRU MODIFICAREA LEGII NR. 61/1993 PRIVIND ALOCAȚIA DE STAT PENTRU COPII, REPUBLICATĂ

Opinia Consiliului Fiscal privind propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată was last modified: ianuarie 26th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: