OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” – modificări (OPANAF nr. 1437/2019)

7 iun. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 373

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificatActul modificatorSumar

OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”

Conferința de pregatire profesională a Baroului Ialomița
”

(M. Of. nr. 43 din 16 ianuarie 2019; cu modif. ult.)

OPANAF nr. 1437/2019 privind modificarea OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”

(M. Of. nr. 452 din 05 iunie 2019)

modifică: cap. II, secțiunea 2, subsecțiunea 2, litera C din anexa nr. 1; cap. II, secțiunea a 2-a, subsecțiunea a 2-a, punctul 40.4 din anexa nr. 2.

În M. Of. nr. 452 din 05 iunie 2019 s-a publicat OPANAF nr. 1437/2019 privind modificarea OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

  Litera C din subsecțiunea 2 a Cap. II din Anexa nr. 1 (modificat prin OPANAF nr. 1437/2019) 

Vechea reglementare

Potrivit vechii reglementări în materie, lit. C din subsecțiunea 2 a Cap. II din Anexa nr. 1 prevedea următoarele:

„C) Sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS”

 

Noua reglementare

Conform noii reglementări, lit. C din subsecțiunea 2 a Cap. II din cadrul Anexei nr. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

„Sunt persoană fără venituri/persoană care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS, și optez pentru plata CASS.”

 

Punctul 40.4 din subsecțiunea 2 a Cap. II din Anexa nr. 2  (modificat prin OPANAF nr. 1437/2019) 

Vechea reglementare

Potrivit vechii reglementări în materie, punctul 40.4 din subsecțiunea 2 a Cap. II din Anexa nr. 2 prevedea următoarele aspecte:

„40.4.  „Sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS” – se bifează de persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.[…]

[…] Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată în acest caz se calculează prin aplicarea cotei de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând echivalentul a 6 salarii de bază minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației.

[…] În situația recalculării obligațiilor de plată reprezentând contribuție de asigurări sociale de sănătate, persoanele fizice care încep să realizeze venituri sau se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției bifează fie lit. C, fie lit. C și lit. A sau B, după caz.”

 

Noua reglementare

Conform noii reglementări, punctul 40.4 din subsecțiunea 2 a Cap. II din Anexa nr. 2 se modifică și va avea următorul conținut:

„Căsuța de la lit. C «Sunt persoană fără venituri/persoană care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS, și optez pentru plata CASS» – se bifează de persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b) și c) din Codul fiscal, respectiv:

a) persoane care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

b) persoane care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.”

OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” – modificări (OPANAF nr. 1437/2019) was last modified: iunie 7th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter