OPANAF nr. 2.856/2017 privind stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal în cazul înregistrării şi anulării înregistrării în scopuri de TVA – modificări (OPANAF nr. 167/2019)

6 feb. 2019
Vizualizari: 1402
Anexa nr. 7 din OPANAF nr. 2.856/2017 (introdus prin OPANAF nr. 167/2019)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după anexa nr. 6, se introduce o nouă anexă, anexa nr. 7, cu următorul conținut:

„Anexă

DECLARAȚIE*1)

pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Date de identificare a persoanei impozabile

Denumire ………………………………………………….

    Forma de organizare …………………………………..

    Cod de identificare fiscală …………………………..

  1. Domiciliul fiscal

    Județ …………………………., sector ………., localitate ………………………………., str. ……………………………. nr. ………, bl. ………., sc. ………, et. ………, ap. ………, cod poștal ………., telefon ………………….., fax …………………….., e-mail …………………….

III. Declarație pe propria răspundere

 

  1. Date privind administratorii*2)/asociații*3) persoane fizice ai persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA

 

    Subsemnatul, ……………………………………………………,

                                   (numele și prenumele)

 

cetățean ………., născut la data de ………. în localitatea ………., domiciliat în ………., str. ………………….. nr. ………., bl. ……., sc. ……., et. ……., ap. ……., sectorul/județul ……………………, țara de rezidență fiscală ……………, tip act de identitate ………., seria și nr. act de identitate ……………………., data emiterii ………., autoritatea emitentă ………., țara autorității emitente ……………….., CNP/NIF*4) ………………………, în calitate de administrator/asociat al persoanei impozabile, cunoscând dispozițiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, declar pe propria răspundere următoarele:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

  1. Date privind administratorii*2)/asociații*3) persoane juridice ai persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA

 

    Subscrisa, ……………………………………………………..,

                                  (denumirea)

cod de identificare fiscală (CUI/CIF) ………., cu sediul social în localitatea ………………, str. ……………………………. nr. ………., bl. ……., sc. ……., et. ……., ap. ……., sectorul/județul ………………….., țara …………….., reprezentată de

 

…………………………………………………………………..,

                       (numele și prenumele)

 

în baza actului de împuternicire nr. și data ………., cetățean ………., născut la data de ………., în localitatea ……………………., domiciliat în ………………………, str. ……………………….. nr. ……., bl. ……., sc …….., et. ……., ap. ……., sectorul/județul …………………., tip act de identitate ………., seria și nr. act de identitate ……………….., data emiterii ………………., autoritatea emitentă ……………………, țara autorității emitente …………………., CNP/NIF*4) ……………………., în calitate de administrator/asociat persoană juridică al persoanei impozabile, cunoscând dispozițiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, declar pe propria răspundere următoarele:

  1. Persoana impozabilă are sediul social stabilit în baza actului de constituire a dreptului de proprietate/contractului de comodat/închiriere nr. …………………. din data de ……………………., încheiat cu nume și prenume/denumire ………………………, CNP/NIF*4)/CUI/CIF ………………………, dată început contract …………………………. dată sfârșit contract …………………………. .
  2. Nu dețin și nu am deținut calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7) la mai mult de o persoană impozabilă*8) la care a fost finalizată procedura*9) insolvenței/falimentului în ultimii 5 ani fiscali încheiați, ale cărei obligații fiscale principale restante, la data încheierii procedurii, sunt mai mari de 50.000 lei.
  3. Nu dețin și nu am deținut calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7) la mai mult de o persoană impozabilă*8) declarată inactivă*10) fiscal în ultimii 5 ani fiscali încheiați, fără a fi reactivată.
  4. Nu dețin și nu am deținut calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7) la mai mult de o persoană impozabilă*8) la care a fost anulată*11) înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. c) și d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în ultimii 5 ani fiscali încheiați.
  5. Suma totală a obligațiilor fiscale principale restante*12) înregistrate de persoanele impozabile*8) la care dețin calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7) nu este mai mare de 50.000 lei.
  6. Nu am înscrise în prezent în cazierul fiscal infracțiuni și/sau fapte prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările și completările ulterioare, și nu dețin calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7) la mai mult de o persoană impozabilă*8) care au înscrise în prezent în cazierul fiscal infracțiuni și/sau fapte prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările și completările ulterioare.
  7. Nu am deținut calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7) la mai mult de o persoană impozabilă*8) care au avut înscrise în cazierul*13) fiscal infracțiuni și/sau fapte prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările și completările ulterioare, la data la care am deținut calitatea de administrator*2), asociat*3), acționar*5), titular*6) sau membru*7).
  8. Persoana/persoanele împuternicită(e) pentru a desfășura operațiuni pe contul/conturile bancare ale persoanei impozabile are/au calitatea de administrator sau asociat al persoanei impozabile.
  9. Persoana impozabilă:

a) are desemnată o persoană care îndeplinește prevederile art. 10 alin. (2) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care contabilitatea este organizată și condusă în compartimente distincte, respectiv dl/dna ………………………, CNP/NIF*4) ………………, în baza Contractului individual de muncă nr. ………… din data de ……………;

sau

b) are încheiat Contractul de prestări servicii nr. ………. din data de ………….. cu persoana fizică/juridică ……………………, numele și prenumele/denumirea ………., CNP/NIF*4)/CUI/CIF ………., membră activă CECCAR, având Legitimația/Autorizația ………., în cazul în care contabilitatea este organizată și condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilității.

    Pe lângă consecințele de natură penală, falsul în declarații atrage încadrarea persoanei fizice/juridice în categoria de risc ridicat, în contextul evaluării riscului fiscal al persoanelor impozabile la care aceasta deține calitatea de administrator, asociat/acționar.

    Acuratețea datelor cuprinse în cadrul prezentei declarații se evaluează, în termen de 15 zile de la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA, pe baza datelor deținute de organul fiscal.

    Nu fac obiectul prezentei declarații persoanele impozabile care se află în procedura insolvenței prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

    Informațiile din prezenta declarație sunt furnizate de:

a) administratori, în cazul societăților pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) asociați, a căror cotă de participare la capitalul social este >/= cu 25%, și administratori, în cazul altor societăți decât cele menționate la lit. a), înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

  1. Subsemnatul

    Numele și prenumele ………………

Semnătura ………………………

 

Subscrisa

Denumirea ……………………

    Numele și prenumele reprezentantului …………………….

    Semnătura

Data …………….

 

––––

*1) Perioada de valabilitate a declarației pe propria răspundere în evidențele organului fiscal este de 30 de zile de la data transmiterii acesteia prin mijloace electronice. În cazul în care se transmit mai multe declarații pe propria răspundere aferente unei singure declarații de mențiuni (formular 010), organul fiscal va considera valabilă ultima declarație transmisă. Orice declarație pe propria răspundere transmisă după data la care a fost demarată procedura de înregistrare în scopuri de TVA nu se consideră validă.

*2) Prin administrator se înțelege persoana fizică sau persoana juridică, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale dețin participații, precum și a reprezentanților legali ai persoanelor juridice.

*3) Prin asociat se înțelege persoana fizică sau persoana juridică, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a căror cotă de participare la capitalul social este>/= cu 25%, cu excepția societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale dețin participații.

*4) În situația în care persoana respectivă deține mai multe NIF-uri se va alege unul dintre ele.

*5) Prin acționar se înțelege persoana fizică sau persoana juridică, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a căror cotă de participare la capitalul social este>/= cu 25%, cu excepția societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale dețin participații.

*6) Prin titular se înțelege persoana fizică titulară a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv a unei întreprinderi individuale (ÎI).

*7) Prin membru se înțelege persoana fizică membră în cadrul unei întreprinderi familiale (IF).

*8) Prin persoană impozabilă se înțelege:

– societatea înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția societății la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale dețin participații, în cadrul căreia asociații/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate dețin sau au deținut calitatea de asociat/acționar, respectiv de administrator;

– PFA, ÎI, IF în cadrul cărora asociații/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate dețin sau au deținut calitatea de titulari, respectiv membri.

*9) Administratorii/asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA nu dețineau, la data la care a fost finalizată procedura insolvenței/falimentului, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, calitatea de administrator, asociat/acționar, titular sau membru la persoana impozabilă la care a fost finalizată procedura insolvenței/falimentului.

*10) Administratorii/asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA nu dețineau, la data la care a fost declarată inactivitatea fiscală, calitatea de administrator, asociat/acționar, titular sau membru la persoana impozabilă declarată inactivă.

*11) Administratorii/asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA nu dețineau, la data la care a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, calitatea de administrator, asociat/acționar, titular sau membru la persoana impozabilă la care a fost anulat codul de TVA.

*12) În categoria obligațiilor fiscale principale restante sunt incluse obligațiile fiscale principale, cu termen scadent, care sunt definite în cadrul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, și care nu au fost achitate până la data depunerii solicitării de înregistrare în scopuri de TVA.

*13) Administratorii/asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA nu dețineau, la data înscrierii în cazierul fiscal a infracțiunilor și/sau faptelor prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările și completările ulterioare, calitatea de administrator, asociat/acționar, titular sau membru la persoana impozabilă care avea fapte înscrise în cazierul fiscal”.

OPANAF nr. 2.856/2017 privind stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal în cazul înregistrării și anulării înregistrării în scopuri de TVA – modificări (OPANAF nr. 167/2019) was last modified: februarie 6th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.