OMS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul – modificări (Ordin nr. 1049/2019)

18 iul. 2019
Vizualizari: 1862
Actul modificatActul modificatorSumar

OMS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul

(M. Of. nr. 631 din 8 septembrie 2010)

Ordinul nr. 1049/2019 privind modificarea OMS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul

(M. Of. nr. 582 din 16 iulie 2019)

– modifică: art. 3; punctul 2 din Anexă.

– introduce: Anexa nr. 2.

 

În M. Of. nr. 582 din 16 iulie 2019 s-a publicat Ordinul nr. 1049/2019 privind modificarea OMS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse OMS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

 

Art. 3 din OMS nr. 1.1.62/2010 (modificat prin Ordinul nr. 1049/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 prevedea următoarele aspecte:

„Art. 3 – Examinarea medicală în vederea obținerii permisului de conducere a unui autovehicul sau pentru schimbarea acestuia se realizează astfel:

a) candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele 1 și 2 sunt obligați să efectueze un examen medical în scopul depistării uneia sau mai multor afecțiuni prevăzute în normele minime cuprinse în anexă;

b) candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligați să efectueze examinările medicale înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere; ulterior, conducătorii auto sunt obligați să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 se modifică și va avea următorul conținut:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Art. 3 – (1) Examinarea medicală în vederea obținerii permisului de conducere a unui autovehicul sau pentru schimbarea acestuia se realizează astfel:

a) candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele 1 și 2 sunt obligați să efectueze un examen medical în scopul depistării uneia sau a mai multor afecțiuni prevăzute în normele minime cuprinse în anexă;

b) candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligați să efectueze examinările medicale înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere; ulterior, conducătorii auto sunt obligați să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

(2) Modelul de fișă de examinare medicală a candidaților pentru obținerea permisului de conducere pentru grupele 1 și 2, precum și a conducătorilor de autovehicule care solicită reînnoirea permisului de conducere auto este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.”

 

Art. 2 din Anexa la OMS nr. 1.1.62/2010 (modificat prin Ordinul nr. 1049/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2 din Anexă prevedea următoarele aspecte:

„2. Auzul – Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Se acordă o atenție deosebită examinării medicale, ținându-se seama de posibilitățile de compensare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 din Anexă se modifică și va avea următorul conținut:

„2. Auzul

2.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Se acordă o atenție deosebită examinării medicale, ținându-se seama de posibilitățile de compensare.

2.2. Parametrii funcționali care trebuie să fie respectați în situația examinării medicale a candidaților și a conducătorilor auto din grupa 2 sunt următorii:

2.2.1. Media pragurilor auditive pe audiograma tonală în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 și 4.000 Hz să fie mai mică de 40 dB HL pentru fiecare ureche în parte și pentru fiecare ureche hipoacuzică cu corecție protetică adecvată.

2.2.2. În situația în care există limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, condiția minimă este să se respecte pragul maxim de 30 dB HL în câmp liber, pentru urechea mai bună, cu corecție protetică adecvată.

2.3. Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

2.4. Pentru solicitanții care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecție protetică, după caz, și care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiționat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor pct. 2.3.”

 

Anexa nr. 2 OMS nr. 1.1.62/2010 (introdusă prin Ordinul nr. 1049/2019)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după anexă, care devine anexa nr. 1, se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, având conținutul prevăzut în anexa la prezentul ordin.

„ANEXĂ

(Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 1.162/2010)

Județul . . . . . . . . . .

Localitatea . . . . . . . . . .

Unitatea sanitară . . . . . . . . . .

 

FIȘA MEDICALĂ

pentru solicitanții permisului de conducere auto și pentru conducătorii de autovehicule care solicită reînnoirea permisului de conducere auto

Anul . . . . . . . . . . luna . . . . . . . . . . ziua . . . . . . . . . .

A. Numele . . . . . . . . . ., prenumele . . . . . . . . . .

Sexul . . . . . . . . . ., data nașterii: anul . . . . . . . . . ., luna . . . . . . . . . ., ziua . . . . . . . . . .

Locul nașterii: localitatea . . . . . . . . . ., județul . . . . . . . . . .,

Fiul/Fiica lui . . . . . . . . . . și al/a . . . . . . . . . .

Domiciliat în localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., județul/sectorul . . . . . . . . . .

C.I./B.I. seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., eliberată/eliberat de . . . . . . . . . ., la data de . . . . . . . . . .

B. Rezultatele examinărilor medicale

Specialitatea     

Nr. fișă/ reg. consultații

Data examinării

Afecțiuni depistate        

Concluzii Apt/Inapt conducere auto               

Semnătura și parafa medicului examinator          

Observații

Medicină internă                                                                                             

Ortopedie și traumatologie                                                                                        

Neurologie                                                                                        

Psihiatrie                                                                                            

Oftalmologie                                                                                     

Otorinolaringologie                                                                                        

C. Mențiuni

1. Solicitantul declară în scris că în situația în care va fi diagnosticat cu o afecțiune incompatibilă cu calitatea de conducător de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie va informa unitatea de asistență medicată ambulatorie care a emis fișa medicală asupra situației respective.

2. Valabilitatea rezultatelor examinărilor medicale prevăzute la lit. B este de 6 luni de la data emiterii fișei medicale de către unitatea de asistență medicală ambulatorie autorizată.”

OMS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul – modificări (Ordin nr. 1049/2019) was last modified: iulie 17th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.