OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 şi 232 C. fiscal – modificări (OMFP nr. 1830/2020)

10 apr. 2020
Vizualizari: 988

Actul modificat

Actul modificatorSumar
OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

 

(M. Of. nr. 355 din 10 mai 2016)

OMFP nr. 1830/2020 privind modificarea OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

(M. Of. nr. 302 din 10 aprilie 2020)

– modifică: art. 2, art. 3, art. 5, art. 6, art. 8;

– abrogă: art. 7.

În M. Of. nr. 302 din 10 aprilie 2020 s-a publicat OMFP nr. 1830/2020 privind modificarea OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, modificările aduse respectivului ordin.

Art. 2

Vechea reglementare

„Formularele prevăzute la art. 1 lit. a), c), e), g), i), k), m), o) și p) se întocmesc și se semnează de către solicitanți în conformitate cu precizările privind completarea acestora”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Formularele prevăzute la art. 1 lit. a), c), e), g), i), k), m), o) și p) prezentate în anexele nr. 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 și 16, care fac parte integrantă din prezentul ordin, se întocmesc și se semnează de către solicitanți în conformitate cu precizările privind completarea acestora sau se editează și se completează de către solicitanți cu ajutorul programului de asistență, asigurat gratuit, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

(2) Formularele prevăzute la art. 1 lit. a), c), e), g), i), k) și m) împreună cu documentele justificative solicitate în precizările anexelor nr. 1, 3, 5, 7, 9, 11 și 13 se depun de către solicitanți la registratura organului fiscal competent sau se transmit prin poștă, cu confirmare de primire, ori prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

(3) Formularele prevăzute la alin. (2) împreună cu documentele justificative solicitate în precizările anexelor nr. 1, 3, 5, 7, 9, 11 și 13, care fac parte integrantă din prezentul ordin, pentru care se folosesc mijloace electronice de transmitere la distanță se depun prin intermediul «Formularului de contact» din cadrul «Spațiului Privat Virtual» prevăzut prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică, cu modificările și completările ulterioare, în formatele «PDF», «JPEG» sau «TIFF» sau într-o arhivă zip care nu poate depăși 5 MB”.

 

Art. 3

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vechea reglementare

„Formularele prevăzute la art. 1 lit. b), d), f), h), j), l) și n) redactate în limbile română și engleză se completează, se semnează și se eliberează de către organul fiscal competent, fiind semnate de conducătorul unității fiscale, potrivit competențelor”.

Noua reglementare

Conform noii reglementări, art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Formularele prevăzute la art. 1 lit. b), d), f), h), j), l) și n), prezentate în anexele nr. 2, 4, 6, 8, 10, 12 și 14, care fac parte integrantă din prezentul ordin, redactate în limbile română și engleză, se editează, se completează și se eliberează/comunică de către organul fiscal competent, potrivit legii, fiind semnate de conducătorul unității fiscale, potrivit competențelor sau cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, după caz”.

 

Art. 5

Vechea reglementare

„Autoritățile fiscale prevăzute la art. 3 completează în limba engleză și semnează certificatele de rezidență fiscală pentru persoanele juridice rezidente și pentru persoanele fizice rezidente în România, respectiv certificatele privind atestarea impozitului plătit în România de către persoanele nerezidente, eliberate de organele competente ale statelor cu care România are încheiate convenții/acorduri de evitare a dublei impuneri”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Formularele certificatelor de rezidență fiscală pentru persoanele juridice și fizice, rezidente în România, și ale certificatelor privind atestarea impozitului plătit în România de către persoanele nerezidente, altele decât cele prevăzute la art. 1, elaborate pe machete ale organelor fiscale competente ale statelor cu care România are încheiate convenții/acorduri de evitare a dublei impuneri și cererile de eliberare a acestor documente se depun de către solicitanți la registratura organului fiscal competent sau se transmit prin poștă, cu confirmare de primire ori prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

(2) Formularele certificatelor și cererile aferente prevăzute la alin. (1) pentru care se folosesc mijloace electronice de transmitere la distanță se depun prin intermediul «Formularului de contact» din cadrul «Spațiului Privat Virtual» de către solicitanți în formatele «PDF», «JPEG» sau «TIFF» sau într-o arhivă zip care nu poate depăși 5 MB.

(3) Formularele certificatelor prevăzute la alin. (1) se completează în limbile/limba română și/sau engleză și se eliberează/comunică de către organul fiscal competent, potrivit legii, fiind semnate de conducătorul unității fiscale, potrivit competențelor sau cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, după caz”.

 

Art. 6

Vechea reglementare

„Formularele prevăzute la art. 1 lit. a), c), e), g), i), k), m), o) și p), prezentate în anexele nr. 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 și 16, care fac parte integrantă din prezentul ordin, se editează și/sau se completează de către solicitanți cu ajutorul programului de asistență, asigurat gratuit, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Certificatele prevăzute la art. 1 lit. b), d), f), h), j), l) și n) și cele prevăzute la art. 5 comunicate de organul fiscal competent, semnate cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat digital calificat, prin intermediul «Spațiului Privat Virtual», pot fi verificate de terțe persoane pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la secțiunea «Servicii Online», serviciul «Verificare documente electronice eliberate în «Spațiul Privat Virtual», pe baza numărului de înregistrare al documentului și codului de identificare fiscală al persoanei, fiind disponibile în această secțiune pe durata de un an de la data emiterii”.

 

Art. 7

Vechea reglementare

„Formularele prevăzute la art. 1 lit. b), d), f), h), j), l) și n), prezentate în anexele nr. 2, 4, 6, 8, 10, 12 și 14, care fac parte integrantă din prezentul ordin, se editează și/sau se completează de către organul fiscal competent”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 se abrogă.

 

Art. 8

Vechea reglementare

„Direcția generală de legislație cod fiscal și reglementări vamale și Direcția generală a tehnologiei informației din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile fiscale subordonate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 se modifică și va avea următorul conținut:

„Direcția generală de legislație cod fiscal și reglementări vamale și Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Direcția generală de asistență pentru contribuabili, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile fiscale subordonate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”.

OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 C. fiscal – modificări (OMFP nr. 1830/2020) was last modified: aprilie 10th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.