Regulamentul privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată – modificat (OMFP nr. 178/2015)

24 feb. 2015
Vizualizari: 3414

Despre

  • M. Of. nr. 130 din 20 februarie 2015
  • OMFP nr. 178/2015
  • Regulamentul privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată
Art. 21 din Regulament

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 stabilea faptul că sistemul de depozitare și decontare a titlurilor de stat gestionează diferit contractele de gaj, după cum acestora le sunt aplicabile, după caz, prevederile O.G. nr. 9/2004 privind unele contracte de garanție financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 222/2004, sau ale Legii nr. 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice, cu modificările ulterioare.
 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 prevede: „Sistemele de depozitare și decontare a titlurilor de stat gestionează diferit contractele de garanție, după cum acestora le sunt aplicabile, după caz, prevederile Ordonanței Guvernului nr. 9/2004, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”.

 
Art. 22 din Regulament

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 22 era constituit din două alineate. La alin. (1) prevedea faptul că participanții la sistemul de depozitare și decontare a titlurilor de stat poartă răspunderea verificării modului de respectare a prevederilor legale aplicabile contractelor de gaj încheiate în cont propriu sau în contul clienților.

De asemenea, la alin. (2), stabilea faptul că sistemul de depozitare și decontare a titlurilor de stat administrează contractele de gaj conform instrucțiunilor transmise de participanți.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 prevede: „Înregistrarea ipotecilor mobiliare și a oricăror sarcini asupra titlurilor de stat se va realiza cu respectarea reglementărilor emise de depozitarii titlurilor de stat și în concordanță cu prevederile legale incidente”.

 

 
Art. 23 din Regulament

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 23 prevedea faptul că decontarea pe fonduri aferentă operațiunilor cu titluri de stat se efectuează prin conturile deschise pe numele participanților la piață în evidențele Băncii Naționale a României sau prin conturi deschise la o bancă, după caz, cu respectarea reglementărilor în domeniu și a Regulilor sistemului ReGIS.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 23 prevede: „Decontarea pe fonduri aferentă operațiunilor cu titluri de stat se efectuează, cu respectarea reglementărilor în domeniu și a Regulilor sistemului ReGIS.

 

Art. 25 din Regulament

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 25 prevede faptul că sancțiunile pentru încălcarea prevederilor prezentului regulament se aplică de Banca Națională a României și/sau de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare în conformitate cu legislația în vigoare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 25 prevede: „Sancțiunile pentru încălcarea prevederilor prezentului regulament se aplică, după caz, de administratorii de piață, Banca Națională a României și de Autoritatea de Supraveghere Financiară în conformitate cu legislația în vigoare”.

 
Art. 28 din Regulament

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vechea reglementare

În vechea reglementare,  art. 28 prevedea faptul că dealerii selectați, precum și salariații acestora pot înființa asociații profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea și impunerea unor reguli de conduită și etică profesională în desfășurarea operațiunilor pe piața titlurilor de stat din România. Astfel de asociații pot emite coduri de conduită care sunt avizate de Ministerul Economiei și Finanțelor, Banca Națională a României și de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 28 prevede: „Dealerii, respectiv intermediarii selectați, precum și salariații acestora pot înființa asociații profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea și impunerea unor reguli de conduită și etică profesională în desfășurarea operațiunilor pe piața titlurilor de stat din România”.

 

Regulamentul privind operațiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată – modificat (OMFP nr. 178/2015) was last modified: februarie 24th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.