Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară – modificate (OMFP nr. 150/2015)

25 feb. 2015
Vizualizari: 6512

Despre

  • M. Of. nr.136 din 23 februarie 2015
  • OMFP nr. 150/2015
  • Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară
Pct. 95 alin. (1) din Reglementări

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 95 alin. (1) prevedea faptul că beneficiile sub forma acțiunilor proprii ale entității (sau alte instrumente de capitaluri proprii), acordate angajaților în cadrul tranzacțiilor cu plata pe bază de acțiuni cu decontare în acțiuni, sunt înregistrate în contul 644 „Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”, în contrapartida contului 1031 „Beneficii acordate angajaților sub forma instrumentelor de capitaluri proprii”, la valoarea justă a instrumentelor de capitaluri proprii, de la data acordării acelor beneficii. Recunoașterea cheltuielilor aferente serviciului prestat de angajați are loc în momentul prestării acestuia.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 95 alin. (1) prevede: „Beneficiile sub forma acțiunilor proprii ale entității (sau alte instrumente de capitaluri proprii), acordate angajaților în cadrul tranzacțiilor cu plata pe bază de acțiuni cu decontare în acțiuni, sunt înregistrate în contul 643 «Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii», în contrapartida contului 1031 «Beneficii acordate angajaților sub forma instrumentelor de capitaluri proprii», la valoarea justă a instrumentelor de capitaluri proprii, de la data acordării acelor beneficii. Recunoașterea cheltuielilor aferente serviciului prestat de angajați are loc în momentul prestării acestuia”.

 
Pct. 128 din Reglementări

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 128 prevedea faptul că în contul 117 „Rezultatul reportat, cu excepția rezultatului reportat provenit din adoptarea pentru prima dată a IAS 29” se evidențiază distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exercițiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit și pierdere al exercițiului financiar precedent, rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile, rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile, rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS, mai puțin IAS 29, precum și rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima dată a IAS 29.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 128 prevede: „În contul 117 «Rezultatul reportat, cu excepția rezultatului reportat provenit din adoptarea pentru prima dată a IAS 29» se evidențiază distinct: rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exercițiului financiar curent a rezultatului din contul de profit și pierdere al exercițiului financiar precedent, rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile, rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile, rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare, rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS, mai puțin IAS 29, precum și rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus”.

 
 Soldul contului 233 din Reglementări

Potrivit noii reglementări, la data intrării în vigoare a respectivului ordin, soldul contului 233 „Imobilizări necorporale în curs de execuție” se transferă fie asupra contului 1173 „Rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile”, fie în contul 203 „Cheltuieli de dezvoltare” sau contul 208 „Alte imobilizări necorporale”, în funcție de stadiul realizării proiectului și modul de îndeplinire a condițiilor de recunoaștere a acestuia ca activ.

Eventualele ajustări pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs de execuție se transferă, de asemenea, fie asupra rezultatului reportat (articol contabil 2933 „Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs de execuție” = 1173 „Rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile”), fie asupra contului 2903 „Ajustări pentru deprecierea cheltuielilor de dezvoltare” sau contului 2908 „Ajustări pentru deprecierea altor imobilizări necorporale”.

Entitățile a căror activitate presupune cheltuieli de explorare și evaluare a resurselor minerale care au fost înregistrate în contul 233 „Imobilizări necorporale în curs de execuție” transferă soldul contului respectiv în contul 206 „Active necorporale de explorare și evaluare a resurselor minerale”. Ajustările pentru depreciere corespunzătoare acestora se transferă în contul 2907 „Ajustări pentru deprecierea activelor necorporale de explorare și evaluare a resurselor minerale evaluate la cost”.

Conturile 233 „Imobilizări necorporale în curs de execuție” și 2933 „Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs de execuție” se elimină din Planul de conturi prevăzut la punctul 143, precum și din tot cuprinsul reglementărilor.

Pct. 143 din Reglementări

Clasa I „Conturi de capitaluri, provizioane, împrumuturi și datorii asimilate”

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea Clasei 1 „Conturi de capitaluri și provizioane” se modifică și va avea următorul cuprins: „Conturi de capitaluri, provizioane, împrumuturi și datorii asimilate”.

Contul 149

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, conturile sintetice la nivel de 4 cifre din cadrul contului 149 „Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se modifică și se completează astfel:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

1491. Pierderi rezultate din vânzarea instrumentelor de capitaluri proprii (A)

1495. Pierderi rezultate din reorganizări, care sunt determinate de anularea titlurilor deținute (A)

1496. Alte pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii (A)”.

Contul 169

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 169 „Prime privind rambursarea obligațiunilor” se modifică și va avea următorul cuprins: 169 „Prime privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii.

Contul 269

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, conturile sintetice la nivel de 4 cifre din cadrul contului 269 „Vărsăminte de efectuat pentru imobilizări financiare” se modifică și se completează astfel:

2691. Vărsăminte de efectuat privind acțiunile deținute la filiale (P)

2692. Vărsăminte de efectuat privind acțiunile deținute la entități (P)

2693. Vărsăminte de efectuat privind acțiunile deținute la entități controlate în comun (P)

2965. Vărsăminte de efectuat pentru alte imobilizări financiare (P)”.

Contul 507

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 507 „Certificate verzi acordate” se modifică și va avea următorul cuprins: 507 „Certificate verzi primite”.

Contul 5414 „Acreditive în valută”

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, simbolul contului 5412 „Acreditive în valută” se modifică astfel: 5414 „Acreditive în valută”.

Contul 642

În Planul de conturi prevăzut la punctul 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 642 „Cheltuieli cu tichetele de masă acordate salariaților” se modifică și va avea următorul cuprins: 642 „Cheltuieli cu avantajele în natură și tichetele acordate salariaților.

Contul 6868

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 6868 „Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a obligațiunilor” se modifică și va avea următorul cuprins: 6868 „Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a obligațiunilor și a altor datorii.

Contul 7412

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 7412 „Venituri din subvenții de exploatare pentru materii prime și materiale consumabile” se modifică și va avea următorul cuprins: 7412 „Venituri din subvenții de exploatare pentru materii prime și materiale.

Contul 761

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143, precum și în tot cuprinsul reglementărilor, conturile sintetice la nivel de 4 cifre din cadrul contului 761 „Venituri din imobilizări financiare și investiții financiare pe termen scurt” se modifică și se completează astfel:

„7611. Venituri din acțiuni deținute la filiale

7612. Venituri din acțiuni deținute la entități asociate

7613. Venituri din acțiuni deținute la entități controlate în comun

7615. Venituri din alte imobilizări financiare

7617. Venituri din investiții financiare pe termen scurt”.

Contul 643

Din Planul de conturi prevăzut la pct. 143 se elimină conturile 643 „Cheltuieli cu primele reprezentând participarea personalului la profit” și 644 „Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”.

Contul 1691

În Planul de conturi prevăzut la pct. 143 se introduc următoarele noi conturi: 1691 „Prime privind rambursarea obligațiunilor” (A), 1692Prime privind rambursarea altor datorii” (A), 615 „Cheltuieli cu pregătirea personalului”, 6421Cheltuieli cu avantajele în natură acordate salariaților”, 6422 „Cheltuieli cu tichetele acordate salariaților”, 643Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”, 644Cheltuieli cu primele reprezentând participarea personalului la profit” și 6586 „Cheltuieli reprezentând transferuri și contribuții datorate în baza unor acte normative speciale[3]”.

 

Pct. 144 din Reglementări

Contul 169

În funcțiunea conturilor prevăzută la pct. 144, funcțiunea contului 169 „Prime privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii” se modifică și va avea următorul cuprins:

Contul 169

Cu ajutorul contului 169 «Prime privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii» se ține evidența primelor de rambursare reprezentând diferența dintre valoarea de rambursare a obligațiunilor și a altor datorii, pe de o parte, și valoarea inițială a acestora, pe de altă parte.

În debitul contului 169 «Prime privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii» se înregistrează suma primelor de rambursare aferente împrumuturilor din emisiuni de obligațiuni și altor datorii.

În creditul contului 169 «Prime privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii» se înregistrează valoarea primelor privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii, amortizate.

Soldul contului reprezintă valoarea primelor privind rambursarea obligațiunilor și a altor datorii, neamortizate”.

Contul 265

În funcțiunea conturilor prevăzută la pct. 144, funcțiunea contului 265 „Alte titluri imobilizate” se modifică și va avea următorul cuprins:

Contul 265

Cu ajutorul contului 265 «Alte titluri imobilizate» se ține evidența altor titluri de valoare deținute pe o perioadă îndelungată, în capitalul social al entităților, altele decât filialele, entitățile asociate și entitățile controlate în comun”.

Contul 293

În funcțiunea conturilor prevăzută la pct. 144, funcțiunea contului 293 „Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor în curs de execuție” se modifică și va avea următorul cuprins:

Contul 293

Cu ajutorul contului 293 «Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor în curs de execuție» se ține evidența ajustărilor pentru deprecierea imobilizărilor corporale și a investițiilor imobiliare în curs de execuție, evaluate la cost”.

Contul 233, 642 și 644

Din funcțiunea conturilor prevăzută la pct. 144 se elimină funcțiunea următoarelor conturi: 233 „Imobilizări necorporale în curs de execuție”, 642 „Cheltuieli cu tichetele de masă acordate salariaților”, 643 „Cheltuieli cu primele reprezentând participarea personalului la profit” și 644 „Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”.

Contul 615, 642,643 și 644

În funcțiunea conturilor prevăzută la pct. 144 se adaugă funcțiunea următoarelor conturi:

Contul 615

Cu ajutorul contului 615 «Cheltuieli cu pregătirea personalului» se ține evidența cheltuielilor cu pregătirea personalului.

Contul 642

Cu ajutorul contului 642 «Cheltuieli cu avantajele în natură și tichetele acordate salariaților» se ține evidența cheltuielilor cu avantajele în natură, respectiv cu tichetele de masă, de vacanță, de creșă și cadou acordate salariaților, potrivit legii.

Contul 643

Cu ajutorul contului 643 «Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii» se ține evidența cheltuielilor cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii.

Contul 644

Cu ajutorul contului 644 «Cheltuieli cu primele reprezentând participarea personalului la profit» se ține evidența cheltuielilor cu primele reprezentând participarea personalului la profit, acordate potrivit legii.”

Alte prevederi ale OMFP nr. 150/2015

Potrivit art. II OMFP nr. 150/2015, Prezentul ordin transpune parțial prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 182 din 29 iunie 2013.

Potrivit art. III OMFP nr. 150/2015, prevederile respectivului ordin se aplică începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar 2015.

Conform art. IV OMFP nr. 150/2015, la data intrării în vigoare a respectivului ordin se abrogă art. 5 din OMFP nr. 881/2012 privind aplicarea de către societățile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată a Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (M. Of. nr. 424 din 26 iunie 2012).

Potrivit art. V OMFP nr. 150/2015, Societățile care au aplicat prevederile Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finanțelor publice, nr. 881/2012 privind aplicarea de către societățile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată a Standardelor Internaționale de Raportare Financiară, dar ale căror valori mobiliare la data bilanțului nu mai sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, pot aplica în continuare prevederile ordinului respectiv sau pot aplica reglementările contabile specifice entităților ale căror valori mobiliare la data bilanțului nu sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată.


[3] În acest cont se evidențiază cheltuielile reprezentând transferuri și contribuții datorate în baza unor acte normative speciale, altele decât cele prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară – modificate (OMFP nr. 150/2015) was last modified: februarie 27th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.