OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor – modificări (OMAI nr. 120/2020)

12 aug. 2020
Vizualizari: 1351
Art. 16 alin. (1) partea introductivă din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 16, alin. (1) partea introductivă prevedea:

„(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza următoarelor documente:”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16, alin. (1) partea introductivă se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:”.

 

Art. 16  alin. (1) lit. a)-b) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 16 alin. (1), lit. a)-b) prevedeau:

„(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea noului proprietar, al cărei model este prevăzut în anexă;

b) dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, în termenul de valabilitate a acesteia;”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16 alin. (1), lit. a)-b) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea solicitantului, al cărei model este prevăzut în anexă;

b) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulație, în termenul de valabilitate a acesteia;”.

 

Art. 16 alin. (1) lit. b^1) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16 alin. (1), după lit. b) se introduce o nouă literă, lit. b^1), cu următorul conținut:

„(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

(…)

b^1) documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în cazul vehiculului de proveniență străină care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și în copie;”.

 

Art. 16  alin. (1) lit. d) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 16 alin. (1), lit. d) prevedea:

„(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

(…)

d) copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16 alin. (1), lit. d) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

(…)

d) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și în copie;”.

 

Art. 16 alin. (1) lit. i) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16 alin. (1), după lit. h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul conținut:

„(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

(…)

i) procura specială în formă autentică, după caz”.

 

Art. 16 alin. (2) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 16, alin. (2) prevedea:

„(2) Documentul original prevăzut la alin. (1) lit. e) se restituie pe loc, după confruntarea copiei cu acesta”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Documentele originale prevăzute la alin. (1) lit. b1), d) și e) se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea”.

 

Art. 16 alin. (3) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 16, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul conținut:

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și ale art. 15 alin. (2), în cazul absenței documentelor prevăzute la alin. (1) lit. b1), serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competent va autoriza provizoriu circulația unui vehicul înmatriculat anterior în alt stat, pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule”.

 

Art. 17 alin. (2) partea introductivă din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 17, alin. (2) partea introductivă prevedea:

„(2) Eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie prevăzute la alin. (1) se efectuează în baza următoarelor documente:”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 17, alin. (2) partea introductivă se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie prevăzute la alin. (1) se efectuează în baza depunerii următoarelor documente:”.

 

Art. 17  alin. (2) lit. a) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 17 alin. (2), lit. a) prevedea:

(2) Eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie prevăzute la alin. (1) se efectuează în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea noului proprietar, al cărei model este prevăzut în anexă;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 17 alin. (2), lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie prevăzute la alin. (1) se efectuează în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea solicitantului, al cărei model este prevăzut în anexă;”.

 

Art. 19 alin. (1)-(3) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 19, alin. (1)-(3) prevedeau:

„(1) Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competent potrivit art. 1 alin. (2) autorizează pentru probe autovehiculele și remorcile care:

a) efectuează probe în vederea omologării, precum și autoșasiuri care efectuează deplasări de la unitățile constructoare la cele care le carosează, la solicitarea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea ori încercarea autovehiculelor sau a remorcilor;

b) se comercializează, în vederea efectuării probelor solicitate de clienți, la cererea persoanelor juridice care dețin spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor și au un volum mediu de vânzări de cel puțin 10 vehicule pe lună în ultimele 6 luni.

(2) Autorizația de circulație pentru probe este valabilă un an de la data eliberării.

(3) Autorizația de circulație pentru probe este valabilă doar pe teritoriul României, pentru cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), și doar pe teritoriul județului sau al municipiului București, în raza căruia societatea își are sediul, pentru cazul prevăzut la alin. (1) lit. b)”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 19, alin. (1)-(3) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competent potrivit alin. (2) autorizează pentru probe vehiculele care:

a) fac obiectul unor activități de testare în vederea omologării, precum și cele incomplete care efectuează deplasări de la producători la operatorii economici care le carosează, la solicitarea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea, modificarea ori testarea vehiculelor, sistemelor, componentelor, unităților tehnice separate, pieselor sau echipamentelor, destinate vehiculelor respective;

b) se supun înmatriculării și se comercializează, în vederea efectuării probelor solicitate de clienți, la cererea persoanelor juridice care dețin spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor și au un volum de vânzări de cel puțin 60 de vehicule în ultimele 6 luni.

(2) Autorizația de circulație pentru probe este valabilă un an de la data emiterii și se eliberează persoanei juridice, proprietar al vehiculelor, sau, după caz, persoanei juridice autorizate să efectueze activități de testare a vehiculelor, sistemelor, componentelor, unităților tehnice separate, pieselor sau echipamentelor, destinate acestora, mandatată de către producător, la solicitarea acesteia, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor în a cărui rază de competență aceasta își are sediul.

(3) Autorizația de circulație pentru probe este valabilă doar pe teritoriul României, pentru cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), și doar pe teritoriul județului sau al municipiului București, în raza căruia solicitantul își are sediul, pentru cazul prevăzut la alin. (1) lit. b)”.

 

Art. 20 din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 20 prevedea:

„Art. 20

Autorizația de circulație pentru probe se eliberează în baza următoarelor documente:

a) cererea solicitantului;

b) documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul legal, în copie;

c) copii de pe actul constitutiv al societății din care să rezulte ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea sau încercarea vehiculelor rutiere, precum și o adeverință de la Regia Autonomă „Registrul Auto Român” din care să rezulte că societatea are vehicule în curs de omologare pentru circulație, în cazul vehiculelor supuse încercării în vederea omologării;

d) copii de pe actul constitutiv al societății din care să rezulte ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere și copii de pe facturile fiscale de vânzare și jurnalul de vânzări al societății, care să ateste un volum mediu de vânzări de cel puțin 10 vehicule pe lună, în ultimele 6 luni, precum și copii de pe actele care atestă deținerea unui spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor supuse vânzării, în cazul comercianților;

e) dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, în termenul de valabilitate a acesteia, pentru fiecare autorizație solicitată;

f) Abrogată.

g) dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr pentru probe;

h) dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 20 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 20

Autorizația de circulație pentru probe se eliberează în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea solicitantului;

b) documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și persoana desemnată, în copie;

c) copii de pe actul constitutiv al solicitantului, din care să rezulte ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea, modificarea ori testarea vehiculelor, sistemelor, componentelor, unităților tehnice separate, pieselor sau echipamentelor, destinate vehiculelor respective, pentru vehiculele aflate în situația prevăzută la art. 19 alin. (1) lit. a);

d) o adeverință de la Regia Autonomă «Registrul Auto Român» din care să rezulte că solicitantul este abilitat să efectueze activități de testare a vehiculelor sau sistemelor, componentelor, unităților tehnice separate, pieselor ori echipamentelor destinate acestor vehicule, în vederea omologării, după caz;

e) copii de pe actul constitutiv al solicitantului din care să rezulte ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere și copii de pe facturile fiscale de vânzare care să ateste un volum de vânzări de cel puțin 60 de vehicule în ultimele 6 luni, precum și copii de pe actele care atestă deținerea unui spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor supuse vânzării, pentru vehiculele aflate în situația prevăzută la art. 19 alin. (1) lit. b);

f) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulație, în termenul de valabilitate a acesteia, pentru fiecare autorizație solicitată;

g) documentul care atestă faptul că solicitantul autorizației de circulație pentru probe este mandatat de către producător să efectueze activități de testare a vehiculelor sau sistemelor, componentelor, unităților tehnice separate, pieselor ori echipamentelor destinate acestora, după caz;

h) dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr pentru probe;

i) dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare”.

 

Art. 23 alin. (1)-(4) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 23, alin. (1)-(4) prevedeau:

„(1) Se înregistrează de către consiliile locale numai mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, și troleibuzele omologate, potrivit legii, de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, precum și tramvaiele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care nu păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, și vehiculele cu tracțiune animală.

(2) Înregistrarea vehiculelor în condițiile prevăzute la alin. (1) se realizează de către consiliile locale pe a căror rază teritorială își au domiciliul, reședința ori sediul proprietarii vehiculelor respective.

(3) Procedura de înregistrare și radiere a vehiculelor de către consiliile locale se stabilește prin hotărâre a consiliului local, cu avizul consultativ al Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.

(4) Autovehiculele, remorcile, mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, din dotarea Ministerului Apărării, Ministerului Administrației și Internelor, precum și a Serviciului Român de Informații se înregistrează la aceste instituții numai dacă au fost omologate, potrivit legii, de Regia Autonomă „Registrul Auto Român” și pot, după caz, să fie înmatriculate, în condițiile legii”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 23, alin. (1)-(4) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile ușoare așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum și tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală.

(2) Înregistrarea vehiculelor în condițiile prevăzute la alin. (1) se realizează de către compartimentele de specialitate de la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București, pe a căror rază teritorială își au domiciliul, reședința ori sediul proprietarii vehiculelor respective.

(3) Procedura de înregistrare, evidență și radiere a vehiculelor la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se stabilește prin hotărâre a consiliului local, cu avizul consultativ al Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.

(4) Autovehiculele, remorcile și tractoarele agricole sau forestiere din dotarea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Serviciului Român de Informații se înregistrează la aceste instituții numai dacă au fost omologate potrivit legii și dețin carte de identitate a vehiculului emisă de Regia Autonomă «Registrul Auto Român», iar mașinile autopropulsate numai dacă dețin atestat tehnic emis de Regia Autonomă «Registrul Auto Român». Autovehiculele și remorcile cu excepția remorcilor destinate a fi tractate de către tractoarele agricole sau forestiere pot, după caz, să fie înmatriculate, în condițiile legii”.

 

Art. 24 alin. (5) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 24, alin. (5) prevedea:

„(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorității administrației publice locale”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 24, alin. (5) se modifică și va avea următorul conținut:

(5) Situația vehiculelor radiate se comunică electronic, lunar, de către autoritatea care a efectuat-o organului fiscal competent al autorității administrației publice locale”.

 

Art. 25 alin. (1) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 25, alin. (1) prevedea:

„(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare și a plăcuțelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărții de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fișei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorității administrației publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum și a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4)”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 25, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Radierea se efectuează de către autoritatea care a efectuat înmatricularea pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare și a plăcuțelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărții de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a certificatului de atestare fiscală, precum și a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (1) -(4)”.

 

Art. 25 alin. (3) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 25, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul conținut:

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul vehiculelor menționate la art. 24 alin. (2) lit. a), radierea poate fi efectuată și din oficiu, numai în baza notificării primite de la autorități competente sau operatori economici autorizați să emită certificatul de distrugere, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz, iar în cazul celor aflate în situația prevăzută la art. 24 alin. (2) lit. b), radierea poate fi efectuată și la solicitarea titularului certificatului de înmatriculare sau, după caz, din oficiu, numai în baza notificării primite de la autorități competente, care atestă faptul că vehiculul a fost înmatriculat permanent în alt stat”.

 

Art. 27 alin. (1) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 27, alin. (1) prevedea:

„(1) În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, plăcuțele cu numărul de înmatriculare trec automat pe numele noului proprietar, dacă acesta are domiciliul, reședința sau sediul în același județ ori municipiu, în cazul municipiului București, cu fostul proprietar și dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea combinației numărului de înmatriculare respectiv, iar combinația numărului de înmatriculare nu este restricționată, potrivit prevederilor legale”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 27, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Păstrarea combinației numărului de înmatriculare poate fi solicitată de către titularul certificatului de înmatriculare autorității care a efectuat înmatricularea, până la momentul radierii vehiculului, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent. Solicitarea înscrierii acesteia în evidențele autorității competente se face în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea solicitantului, al cărei model este prevăzut în anexă;

b) actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și în copie;

c) dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare”.

 

Art. 27 alin. (1^1)-(1^3) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 27, după alin. (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1^1)-(1^3), cu următorul conținut:

(1^1) Documentul original prevăzut la alin. (1) lit. b) se restituie pe loc, după confruntarea copiei cu acesta.

(1^2) Valabilitatea păstrării combinației numărului de înmatriculare este de un an de la data solicitării, cu posibilitatea de prelungire consecutivă pe o perioadă de maximum trei ani.

(1^3) Responsabilitatea asigurării continuității păstrării combinației numărului de înmatriculare revine solicitantului operațiunii respective”.

 

Art. 27 alin. (2)-(3) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 27, alin. (2)-(3) prevedeau:

„(2) Solicitantul înmatriculării permanente sau persoana care solicită transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul în România poate opta pentru o combinație preferențială a numărului de înmatriculare, dacă aceasta este disponibilă, cu plata contravalorii tarifului legal.

(3) În cazul în care noul proprietar are domiciliul, reședința ori sediul în alt județ decât fostul proprietar, acesta poate primi o combinație la rând a numărului de înmatriculare sau poate opta pentru o combinație preferențială, dacă aceasta este disponibilă, cu plata contravalorii tarifului legal”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 27, alin. (2)-(3) se modifică și vor avea următorul conținut:

(2) Solicitantul înmatriculării permanente, al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul sau al eliberării unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării unor date înscrise în acesta poate opta pentru o combinație preferențială a numărului de înmatriculare, dacă aceasta este disponibilă, cu plata contravalorii tarifului legal.

(3) În cazul în care solicitantul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate are domiciliul, reședința ori sediul în alt județ decât titularul certificatului de înmatriculare anterior, acesta poate primi o combinație la rând a numărului de înmatriculare sau poate opta pentru o combinație preferențială, dacă aceasta este disponibilă, cu plata contravalorii tarifului legal”.

 

Art. 27 alin. (4)-(5) din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 27, după alin. (3) se introduc două noi alineate, alin. (4)-(5), cu următorul conținut:

(4) Depunerea documentelor prevăzute la art. 13 alin. (1), art. 25 alin. (3) și art. 27 alin. (1) poate fi înlocuită prin transmiterea solicitărilor către autoritatea de înmatriculare competentă, în format electronic, prin intermediul unei aplicații informatice puse la dispoziția publicului pe pagina de internet a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu respectarea condițiilor prevăzute de reglementările legale în vigoare.

(5) Modele ale documentelor necesare solicitării efectuării operațiunilor prevăzute la alin. (4) sunt puse gratuit la dispoziția publicului, pe pagina de internet a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor”.

 

Art. 27^1 din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (introdus prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, după art. 27 se introduce un nou articol, art. 27^1, cu următorul conținut:

Art. 27^1

(1) Eliberarea unei/unor noi plăcuțe cu număr de înmatriculare, ca urmare a pierderii, deteriorării sau furtului, se face în baza depunerii următoarelor documente:

a) cererea solicitantului;

b) dovada plății contravalorii plăcuței/plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;

c) actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice;

d) plăcuța/plăcuțele deteriorată/deteriorate ori, după caz, declarația de pierdere sau dovada declarării furtului acesteia/acestora emisă de către autorități competente;

e) procura specială în formă autentică, după caz.

(2) Documentul original prevăzut la alin. (1) lit. c) se restituie pe loc, după confruntarea copiei cu acesta”.

 

Anexa din OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (modificat prin OMAI nr. 120/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa se modifică și se înlocuiește cu anexa la OMAI nr. 120/2020.

OMAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor – modificări (OMAI nr. 120/2020) was last modified: august 12th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.