OMADR nr. 884/2016 privind înregistrarea furnizorilor, a soiurilor şi lista comună a soiurilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulţire şi plantare fructifer destinat producţiei de fructe

24 aug. 2016
Vizualizari: 922

Despre

  • M. Of. nr. 639 din 19 august 2016
  • OMADR nr. 884/2016

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
OMADR nr. 884/2016
(M. Of. nr. 639 din 19 august 2016)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin autoritățile oficiale competente Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor (INCS) și Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), întocmește și actualizează un registru al furnizorilor.

În M. Of. nr. 639 din 19 august 2016, a fost publicat OMADR nr. 884/2016 privind înregistrarea furnizorilor, a soiurilor și lista comună a soiurilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivului ordin.

Art. 1 („Registrul furnizorilor”) din OMADR nr. 884/2016

Potrivit art. 1, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin autoritățile oficiale competente Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor (INCS) și Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), întocmește și actualizează un registru al furnizorilor.

Registrul furnizorilor conține următoarele informații:

a) numele, adresa și informațiile de contact ale furnizorului;
b) activitățile exercitate de furnizor în România, în sensul art. 2 pct. 9 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 82/2010, adresa locațiilor implicate și principalele genuri sau specii vizate;
c) numărul sau codul de înregistrare.

Art. 2 („Obligația de notificare care le revine furnizorilor”) din  OMADR nr. 884/2016

Conform art. 2, INCS și ISTIS se asigură că furnizorii notifică orice modificare a situației lor și se asigură că aceștia sunt informați cu privire la înregistrarea lor, precum și cu privire la orice modificări aduse acesteia, în termen de 30 de zile.

Art. 3 („Registrul soiurilor”) din OMADR nr. 884/2016

În art. 3 este prevăzut faptul că ISTIS întocmește și actualizează un registru al soiurilor, denumit în continuare registrul soiurilor, și publică Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România.

Registrul soiurilor trebuie să includă următoarele informații:

a) denumirea soiului și sinonimele;
b) specia căreia îi aparține soiul;
c) mențiunea descriere oficială sau descriere recunoscută oficial după caz;
d) data înregistrării sau, dacă este cazul, data de reînnoire a înregistrării;
e) perioada de valabilitate a înregistrării.

Art. 4 („Condițiile pentru înregistrarea soiurilor”) din OMADR nr. 884/2016

Potrivit art. 4, un soi este înregistrat de către ISTIS ca soi cu o descriere oficială, dacă îndeplinește următoarele cerințe:

a) este distinct, uniform și stabil în sensul alin. (2);
b) este disponibilă o probă din soiul respectiv;
c) în ceea ce privește soiurile modificate genetic, dacă organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic.

Art. 5 („Cererea de înregistrare a unui soi”) din  OMADR nr. 884/2016

În art. 5 este prevăzut faptul că, pentru înregistrarea unui soi, ca soi cu o descriere oficială, se impune depunerea unei cereri scrise la ISTIS.

Cererea este însoțită de:
a) informațiile solicitate în chestionarele tehnice stabilite la momentul depunerii cererii:
b) informații care să ateste dacă soiul este înregistrat oficial în alt stat membru UE sau dacă face obiectul unei cereri pentru o astfel de înregistrare în alt stat membru;
c) denumirea propusă;
d ) în cazul unui soi modificat genetic, dovada care să ateste că organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare, în temeiul O.U.G. nr. 43/2007.

Art. 6 („Examinarea cererilor”) din OMADR nr. 884/2016

Conform art. 6, dacă la ISTIS se primește o cerere de înregistrare a unui soi, pentru a fi declarat soi cu o descriere oficială, se efectuează examinarea acestui soi.

Testele de cultură vor fi realizate de:
a) ISTIS care primește cererea;
b) autoritatea oficială din alt stat membru care a acceptat să efectueze aceste teste, numai la solicitarea ISTIS;
c) orice autoritate legală națională, în conformitate cu art. 6 alin. (2) lit. c) din OMADR nr. 82/2010.

Art. 7 („Perioada de valabilitate a înregistrării soiului”) din  OMADR nr. 884/2016

Potrivit art. 7, perioada maximă de valabilitate a înregistrării unui soi este de 30 de ani. În cazul soiurilor modificate genetic, valabilitatea înregistrării se limitează la perioada pentru care organismul modificat genetic în care constă soiul respectiv este autorizat pentru cultivare .

Art. 8 („Reînscrierea unui soi înregistrat”) din OMADR nr. 884/2016

În art. 8 este prevăzut faptul că înregistrarea unui soi poate fi reînnoită pentru alte perioade de maximum 30 de ani, cu condiția să fie încă disponibil material din soiul respectiv. În cazul unui soi modificat genetic, reînnoirea este condiționată, în plus, de perioada pentru care organismul modificat genetic în care constă soiul respectiv continuă să fie autorizat pentru cultivare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Art. 9 („Radierea unui soi din registrul soiurilor”) din OMADR nr. 884/2016

Potrivit art. 9, un soi este radiat din registrul soiurilor dacă:
a) nu mai sunt îndeplinite condițiile de înregistrare;
b) la momentul depunerii cererii de înregistrare sau în timpul procedurii de examinare au fost furnizate informații false sau frauduloase în legătură cu datele pe baza cărora s-a efectuat înregistrarea.

Art. 10 („Notificări”) din OMADR nr. 884/2016

Conform art. 10, ISTIS notifică autorităților oficiale din celelalte state membre și Comisiei informațiile cerute care au permis accesul la registrul național al soiurilor. De asemenea, informează Comisia cât mai curând posibil cu privire la includerea unui soi în propriul registru al soiurilor, precum și cu privire la orice altă modificare adusă registrului soiurilor.

Art. 11 („Transpunere”) din OMADR nr. 884/2016

În art. 11 este prevăzut faptul că ordinul transpune Directiva de punere în aplicare 2014/97/UE a Comisiei din 15 octombrie 2014 de punere în aplicare a Directivei 2008/90/CE a Consiliului în ceea ce privește înregistrarea furnizorilor și a soiurilor și lista comună a soiurilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 298 din 16 octombrie 2014.

Alte prevederi relevante din OMADR nr. 884/2016

La Regulile privind testarea și înregistrarea soiurilor de viță-de-vie, pomi fructiferi și plante ornamentale, aprobate prin OMAPDR nr. 8/2006, publicat în M. Of. nr. 187 din 28 februarie 2006, art. 13-18 se abrogă începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Pentru testele începute înainte de 1 ianuarie 2017 se aplică prevederile art. 13-18 din Regulile privind testarea și înregistrarea soiurilor de viță-de-vie, pomi fructiferi și plante ornamentale, aprobate prin OMAPDR nr. 8/2006.

Prevederile respectivului ordin se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2017.

OMADR nr. 884/2016 privind înregistrarea furnizorilor, a soiurilor și lista comună a soiurilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe was last modified: august 23rd, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.