Oliviu Puie: Tratat de contracte civile. Potrivit Codului civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, Codului penal și Codului de procedură penală. Universul Juridic: Buletinul Jurisprudenței Curtea de Apel Cluj 2016. Universul Juridic: Procedura insolvenței. Jurisprudență comentată

5 ian. 2018
Vizualizari: 1226
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Oliviu Puie: Tratat de contracte civile. Potrivit Codului civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, Codului penal și Codului de procedură penală.

Oliviu Puie: Tratat de contracte civile. Potrivit Codului civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, Codului penal și Codului de procedură penală.

Oliviu Puie: Tratat de contracte civile. Potrivit Codului civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, Codului penal și Codului de procedură penală.

„Lucrarea intitulată „Tratat de contracte civile” se distinge ca fiind cea mai complexă și interdisciplinară lucrare care analizează materia contractelor civile în ambianța controversatei și neinspiratei concepții moniste consacrate de noul Cod civil, precum și ca unică lucrare care analizează această materie din perspectiva tuturor noilor Coduri (Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul penal și Codul de procedură penală).

Prin complexitatea și amploarea sa, lucrarea încearcă să reliefeze necesitatea pregnantă a unei noi maniere de abordare a materiei contractelor civile, care nu pot fi tratate doar din perspectiva normelor generale și a unor norme speciale impuse de concepția monista consacrată de noul Cod civil, disociat de ansamblul edificiului normativ care are implicații majore în această materie.

Pe de altă parte, lucrarea analizează nu numai contractele civile speciale reglementate de Codul civil, ci și alte tipuri de contractate, larg uzitate în practică, ce din nefericire nu și-au găsit o reglementare expresă prin dispozițiile Codului civil, precum: creditul bancar și contractul de împrumut bancar, contractul de leasing, acestea fiind reglementate prin acte normative speciale.

Corespunzând exigențelor științifice ale unui tratat, ambele volume ale lucrării analizează într-o variantă substanțial modificată, completată și revizuită contractele civile speciale care au fost analizate în lucrarea „Contractele civile în contextul noului Cod civil și al noului Cod de procedură civila”, apărută la Editura Universul Juridic în 2014, la care se adaugă celelalte contracte civile speciale reglementate de Codul civil și alte tipuri de contracte care nu sunt reglementate de Codul civil, făcând obiectul unor acte normative speciale.

Prezentul volum, după o analiză complexă a implicațiilor noilor Coduri în materia contractelor civile, tratează într-o manieră complexă și interdisciplinară, raportată la ansamblul legislației naționale, precum și al jurisprudenței naționale, convenționale și unionale, următoarele contracte: contractul de vânzare-cumpărare, cu unele dintre varietățile sale mai puțin abordate din punct de vedere al normelor de drept substanțial și procedural în literatura juridică (vânzarea de acțiuni, părți sociale, titluri de credit, masă lemnoasă, imobile care fac obiectul legilor funciare cu caracter reparatoriu, imobile aparținând domeniului privat al statului și unităților administrativ-teritoriale etc.); contractul de schimb; contractul de donație; contractul de locațiune, cu varietățile sale; contractul de leasing, contract complex, larg uzitat în practică și care se bucură de o amplă reglementare în noul Cod fiscal și în alte acte normative speciale.

Prin amploarea, complexitatea și vasta documentare în elaborarea acestui tratat, apreciem ca acesta va constitui un instrument indispensabil de lucru atât pentru magistrați și alți practicieni ai dreptului, cât și pentru cadrele didactice universitare și studenți.”

Oliviu Puie

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Buletinul Jurisprudenței Curtea de Apel Cluj 2016.

Universul Juridic: Buletinul Jurisprudenței Curtea de Apel Cluj 2016.

Universul Juridic: Buletinul Jurisprudenței Curtea de Apel Cluj 2016.

Lucrarea reunește, distribuite pe materii, aproximativ 300 de spețe de referință din jurisprudența pe anul 2016 a Curții de Apel Cluj. Spețele cuprinse în lucrare, redate într-o formă care să permită cititorilor accesul la informațiile esențiale și urmate, totodată, la finele culegerii, de o listă cronologică a hotărârilor și de un index tematic oferă o viziune exactă asupra tendințelor din practica judiciară a acestei curți de apel, constituind un instrument de lucru util pentru practicienii dornici să surprindă evoluția unor probleme de drept actuale sau clasice sub aspectul soluțiilor pronunțate de instanțele de judecată naționale.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic:  Procedura insolvenței. Jurisprudență comentată

Universul Juridic: Procedura insolvenței. Jurisprudență comentată

Universul Juridic: Procedura insolvenței. Jurisprudență comentată

Culegerea „Procedura insolvenței. Jurisprudență comentata” reunește cele mai semnificative decizii pronunțate de Secția a II-a civilă, specializată în litigii privind profesioniștii, a Curții de Apel Timișoara în cursul anului 2016 în materie de insolvență, acestea acoperind diversitatea problemelor de drept soluționate atât din punct de vedere al derulării procedurii de insolvență, cât și al obligațiilor și răspunderii participanților la această procedură judiciară.

Lucrarea este organizată după principalele etape de derulare a procedurii de executare colectivă, respectiv: deschiderea procedurii, participanții la procedură, administrarea procedurii, reorganizarea și falimentul, inclusiv lichidarea activelor debitorului și distribuirea sumelor obținute, închiderea procedurii insolvenței și antrenarea răspunderii pentru cauzarea stării de insolvență, urmând structura Codului insolvenței.

Jurisprudența selectată conține expunerea sintetică a celor mai relevante soluții de speță pronunțate de cele trei tribunale – Tribunalul Timiș, Tribunalul Arad și Tribunalul Caraș-Severin – din raza Curții de Apel Timișoara în cursul anului 2016, iar cazuistica prezentată surprinde în special reglementarea nouă, dată de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, dar și de Legea nr. 85/2006, modificată, vizând acele instituții juridice care au fost preluate de Codul insolvenței.

Autorul, cu o vastă experiență de judecător și cu o pregătire solidă în domeniul dreptului comercial, în general, și al dreptului insolvenței, în special, reușește să ofere un instrument util atât practicienilor (judecători-sindici, avocați, practicieni în insolvență, consilieri juridici etc.), cât și administratorilor societăților constituite în condițiile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările ulterioare.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Oliviu Puie: Tratat de contracte civile. Potrivit Codului civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, Codului penal și Codului de procedură penală. Universul Juridic: Buletinul Jurisprudenței Curtea de Apel Cluj 2016. Universul Juridic: Procedura insolvenței. Jurisprudență comentată was last modified: ianuarie 5th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: