O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei – modificări (Legea nr. 179/2019)

17 oct. 2019
Vizualizari: 1800

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei

(rep. M. Of. nr. 180 din 14 mai 1998; cu modif. ult.)

   

 

Legea nr. 179/2019

Pentru modificarea și completarea O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum și pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

(M. Of. nr. 829 din 11 octombrie 2019)

– modifică:  art. 1, art. 2 alin. (2)-(3), termenul „francizat”;

– introduce: art. 2 alin. (4).

 

 

În M. Of. nr. 829 din 11 octombrie 2019, s-a publicat Legea nr. 179/2019 Pentru modificarea și completarea O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum și pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, respective lege aduce unele modificări, dar și completări următoarelor acte normative:

O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei (rep. M. Of. nr. 180 din 14 mai 1998; cu modif. ult.);

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 688 din 10 septembrie 2015; cu modif. ult.).

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Art. 1 din O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei (modificat prin Legea nr. 179/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 1 prevedea:

„Art. 1

În înțelesul prezentei ordonanțe, notiunile de mai jos se definesc astfel:

a) Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

b) Francizorul este un comerciant care:

– este titularul drepturilor asupra unei mărci înregistrate; drepturile trebuie să fie exercitate pe o durată cel puțin egala cu durata contractului de franciza;

– conferă dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu;

– asigura beneficiarului o pregătire inițială pentru exploatarea marcii înregistrate;

– utilizează personal și mijloace financiare pentru promovarea marcii sale, cercetării și inovatiei, asigurând dezvoltarea și viabilitatea produsului.

c) Beneficiarul este un comerciant, persoana fizica sau juridică, selecționat de francizor, care adera la principiul omogenitatii rețelei de franciza, asa cum este ea definită de către francizori.

d) Know-how este ansamblul formulelor, definitiilor tehnice, documentelor, desenelor și modelelor, rețelelor, procedeelor și al altor elemente analoage, care servesc la fabricarea și comercializarea unui produs.

e) Rețeaua de franciza cuprinde un ansamblu de raporturi contractuale între un francizor și mai mulți beneficiari, în scopul promovării unei tehnologii, unui produs sau serviciu, precum și pentru dezvoltarea producției și distribuției unui produs sau serviciu”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 se modifică  și va avea următorul conținut:

„Art. 1

(1) Francizare prezintă un sistem de comercializare a produselor și/sau al serviciilor și/sau al tehnologiilor, bazat pe o colaborare continuă între persoanele fizice sau juridice independente din punct de vedere juridic și financiar, prin care o persoană, denumită francizor, acordă altei persoane, denumită francizat, dreptul și impune obligația de a exploata o afacere, în conformitate cu conceptual francizorului. Acest drept autorizează și obligă pe francizat, în schimbul unei contribuții financiare directe sau indirecte, să utilizeze mărcile de produse și/sau de servicii, alte drepturi de proprietate intelectuală sau industrială protejate, know-how-ul, drepturile de autor, precum și însemne ale comercianților, beneficiind de un aport continuu de asistență comercială și/sau tehnică din partea francizorului, în cadrul și pe durata contractului de franciză încheiat între părți în acest scop.

(2) Francizorul este un profesionist care:

a) este titularul drepturilor asupra unei mărci în registrate sau a oricărui alt drept de proprietate intelectuală sau industrială; drepturile trebuie să fie exercitate pe o durată cel puțin egală cu durata contractului de franciză;

b) conferă dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu;

c) asigură francizatului o pregătire inițială pentru exploatarea mărcii înregistrate;

d) utilizează personal și mijloace financiare pentru promovarea mărcii sale, cercetării și inovației, asigurând dezvoltarea și viabilitatea produsului;

e) demonstrează aplicarea concretă a cunoștințelor pe care le deține, în cadrul unei unități-pilot; obiectivele principale ale unității-pilot sunt testarea și definitivarea formulei de afaceri.

(3) Francizatul este un profesionist, persoană fizică sau juridică, selecționat de francizor, care aderă la principiul omogenității rețelei de franciză, așa cum este ea definită de către francizori.

(4) Rețeaua de franciză cuprinde un ansamblu de raporturi contractuale între un francizor și mai mulți francizați, în scopul promovării unei tehnologii, unui produs sau serviciu, precum și pentru dezvoltarea producției și distribuției unui produs sau serviciu. Francizatul este susținut de către francizor, prin aportul continuu de asistență comercială și/sau tehnică, în cadrul și pe durata contractului de franciză încheiat între părți.

(5) Unitatea-pilot este echivalentul unui prototip, având scopul de a asigura cea mai facilă cale de aplicare în practică a rețetei de succes a francizorului, de a testa sistemul de franciză și infrastructura acestuia, servind proiectării programului de franciză și elaborării manualelor de instruire și a operațiunilor zilnice”.

 

Art. 2 alin. (2)-(3) din O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei (modificat prin Legea nr. 179/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 2, alin. (2)-(3) prevedeau:

„(2) Francizorul furnizează viitorului beneficiar informații care îi permit acestuia sa participe, în deplina cunoștința de cauza, la derularea contractului de franciza.

(3) Francizorul se obliga sa furnizeze beneficiarului informații despre:

– experienta dobandita și transferabila;

– condițiile financiare ale contractului, respectiv redeventa inițială sau taxa de intrare în rețea, redevențele periodice, redevențele din publicitate, determinate tarifelor privind prestările de servicii și tarifele privind produsele, serviciile și tehnologiile, în cazul clauzei obligațiilor contractuale de cumpărare;

– elementele care permit beneficiarului să facă calculul rezultatului previzionat și să-și întocmească planul financiar;

– obiectivele și aria exclusivitatii acordate;

– durata contractului, condițiile reînnoirii, rezilierii, cesiunii”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (2)-(3) se modifică  și vor avea următorul conținut:

„(2) Francizorul furnizează viitorului francizat informații care îi permit acestuia să participe, în deplină cunoștință de cauză, la derularea contractului de franciză.

(3) Francizorul furnizează potențialului francizat un document de dezvăluire de informații, care trebuie să conțină date specifice referitoare la:

a) istoricul și experiența francizorului;

b) amănunte privind identitatea managementului francizei;

c) istoricul de litigii al francizorului și al conducerii acestuia;

d) suma inițială pe care trebuie să o investească francizatul;

e) obligațiile reciproce ale părților;

f) copii ale rezultatului financiar al francizorului din ultimul an;

g) deținerea informațiilor cu privire la unitatea-pilot”.

 

Art. 2 alin. (4) din O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei (introdus prin Legea nr. 179/2019)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul conținut:

„(4) Până la debutul rețelei sale de franciză, francizorul va opera eficient un concept de afaceri, pentru o perioadă de cel puțin un an, în minimum o unitate-pilot”.

 

Termenul „francizat” din O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei (modificat prin Legea nr. 179/2019)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, termenul „beneficiar” se înlocuiește cu termenul „francizat”.

O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei – modificări (Legea nr. 179/2019) was last modified: octombrie 17th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.