O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente – modificări (Legea nr. 223/2018)

6 aug. 2018
Vizualizari: 4993

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente

(rep. M. Of. nr. 806 din 19 decembrie 2013; cu modif. ult.)

Legea nr. 223/2018

(M. Of. nr. 676 din 3 august 2018)

 

  modifică: art. 2 alin. (1) lit. b), art. 2 alin. (6^1), art. 4 alin. (1) lit. b), art. 4 alin. (7) lit. a), art. 4 alin. (8) lit. c), art. 4 alin. (9) lit. a), art. 4 alin. (9) lit. c) și d), art. 5 alin. (1) și (2), art. 7 alin. (1) și (2), art. 8 alin. (2), art. 9 partea introductivă a alin. (1), art. 15, art. 16, art. 18, art. 20 partea introductivă a alin. (2);

  introduce: art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (5) lit. c) și d), art. 2 alin. (7^1), art. 4 alin. (9) lit. a^1)-a^4), art. 4 alin. (9) lit. b^1), art. 4 alin. (9) lit. d^1), art. 4 alin. (15), art. 5 alin. (2^1), art. 6 alin. (4), art. 9 alin. (1^1), art. 12 alin. (1^1);

  abrogă: art. 4 alin. (8) lit. b).

 

În M. Of. nr. 676 din 3 august 2018, s-a publicat Legea nr. 223/2018 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. 

Astfel, Legea nr. 223/2018 (M. Of. nr. 676 din 3 august 2018) aduce modificări, dar și completări O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (rep. M. Of. nr. 806 din 19 decembrie 2013; cu modif. ult.).

O modificare importantă adusă de noua reglementare O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente se referă la faptul că primarii municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv primarul general al municipiului București, vor acționa, în aria lor de competență, pentru notificarea în scris a proprietarilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiilor de proprietari, precum și persoanelor juridice care au în administrare construcțiile cu destinația de locuință, expertizate tehnic și încadrate prin raportul de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, a obligațiilor ce le revin, potrivit prevederilor legale, pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor, precum și faptul că își asumă riscul și răspunderea pentru efectele potențiale ale seismelor în situația în care nu se conformează obligațiilor legale; notificarea se face în termen de maximum 60 de zile de la identificarea imobilului, pentru imobilele care au documentație cadastrală, și în termen de 60 de zile de la întocmirea documentației cadastrale, în situația în care se are în vedere întocmirea documentației cadastrale și înregistrarea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic care nu sunt înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, în termen de 1 an de la încadrarea imobilului în clasa I de risc seismic.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, prin Legea nr. 223/2018.

 

Art. 1 alin. (2) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (introdus prin Legea nr. 223/2018)

 

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit noii reglementări, la art. 1, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul conținut:

„(2) Stabilirea riscului seismic pentru o anumită construcție se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc:

a) Clasa R(s) I, din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării- limită ultime;

b) Clasa R(s) II, în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă;

c) Clasa R (s) III, care cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante;

d) Clasa R (s) IV, corespunzătoare construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare”.

 

Art. 2 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (modificat prin Legea nr. 223/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 2 alin. (1), lit. b) prevedea:

„(1) Proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare construcții au obligația să acționeze pentru:

(…)

b) expertizarea tehnică, de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, a construcțiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2 alin. (1), lit. b) se modifică și va avea următorul conținut:

„b) expertizarea tehnică, de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, a construcțiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție. În cazul în care, în termenele prevăzute de prezenta ordonanță, nu au fost realizate măsurile de intervenție fundamentate în expertiza tehnică inițială sau în cazul în care codul/normativul de proiectare seismică în baza căruia s-a efectuat expertizarea tehnică inițială și încadrat construcția existentă în clasă de risc seismic și-a încetat aplicabilitatea, se poate efectua, la solicitarea proprietarilor/asociației de proprietari, în scopul actualizării măsurilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic, o nouă expertiză tehnică a construcției existente în conformitate cu conținutul-cadru prevăzut în codul/normativul de proiectare seismică aflat în vigoare la data solicitării, finanțată din bugetele locale. Expertiza tehnică se însușește de proprietari/asociația de proprietari în vederea continuării, în condițiile legii, a acțiunilor de intervenție privind reducerea riscului seismic al construcției existente, după avizarea prealabilă în Comisia Națională de Inginerie Seismică organizată pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;”.

 

Art. 2 alin. (5) lit. c) și d) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (introdus prin Legea nr. 223/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2 alin. (5), după lit. b) se introduc două noi litere, lit. c) și d), cu următorul cuprins:

„ c) încăperi cu aglomerări de persoane – încăperi în care se pot afla simultan cel puțin 50 de persoane, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 m2;

d) sală aglomerată – (categorie distinctă a încăperilor cu aglomerări de persoane) – încăpere sau grup de încăperi care comunică direct între ele prin goluri (protejate sau neprotejate), în care suprafața ce-i revine unei persoane este mai mică de 4 m2 și în care se pot întruni cel puțin 150 de persoane (săli de spectacole, săli de întruniri, încăperi pentru expoziții, muzee, cluburi, cinematografe, comerț, cazinouri, discoteci etc.). Când sunt situate la parter, se consideră săli aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane”.

 

Art. 2 alin. (6^1) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (modificat prin Legea nr. 223/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 2, alin. (6^1prevedeau:

„(6^1) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (6^1) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(6^1) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente, încadrată prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic”.

 

Art. 2 alin. (7^1) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (introdus prin Legea nr. 223/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, după alin. (7) se introduce un nou alineat, alin. (7^1), cu următorul conținut:

„(7^1) Pe întreaga durată a derulării acțiunilor privind reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție, proprietarii și asociațiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere și asistență din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primăriilor”.

 

Art. 4 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (modificat prin Legea nr. 223/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 4 alin. (1), lit. b) prevedea:

„(1) Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitatea sa de autoritate de reglementare în domeniul construcțiilor, va acționa, la solicitarea factorilor interesați, pentru:

(…)

b) avizarea din punct de vedere tehnic a soluțiilor de intervenție pentru construcțiile existente cu destinația de locuință, încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, nominalizate în programele anuale de acțiuni, aprobate prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4 alin. (1), lit. b) se modifică și va avea următorul conținut:

„b) avizarea din punct de vedere tehnic a soluțiilor de intervenție pentru construcțiile existente cu destinația de locuință, încadrate în clasa I de risc seismic, nominalizate în programele anuale de acțiuni, aprobate prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

 

Art. 4 alin. (7) lit. a) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (modificat prin Legea nr. 223/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 4 alin. (7), lit. a) prevedea:

„(7) Comitetele județene, respectiv al municipiului București pentru situații de urgență vor acționa, în aria lor de autoritate, pentru:

a) elaborarea programelor și monitorizarea acțiunilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4 alin. (7), lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

„a) avizarea propunerilor privind includerea construcțiilor cu destinația de locuință multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic în programe anuale de acțiuni privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic, fundamentate de consiliile județene, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, și monitorizarea acțiunilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor;”.

 

Art. 4 alin. (8) lit. b) din O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (abrogat prin Legea nr. 223/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 4 alin. (8), lit. b) prevedea:

„(8) Consiliile județene, respectiv Consiliul General al Municipiului București, și consiliile municipiilor, orașelor și comunelor vor acționa, în aria lor de autoritate, pentru:

(…)

b) identificarea și inventarierea construcțiilor cu destinația de locuință, descrise la art. 1, proprietate privată a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unităților administrativ-teritoriale, a instituțiilor publice și a operatorilor economici, și monitorizarea acțiunilor de intervenție privind reducerea riscului seismic al acestora, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4 alin. (8), lit. b) se abrogă.

O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente – modificări (Legea nr. 223/2018) was last modified: august 6th, 2018 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.