Ocrotirea persoanei fizice. Instituirea curatelei. Competență (NCPC)

28 aug. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1273

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 602/2017

NCPC: art. 107, art. 114 alin. (1)

Conferintele Video Universul Juridic

Potrivit art. 114 alin. (1) C. proc. civ.: „Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.

Aceste dispoziții legale instituie o competență teritorială exclusivă în favoarea instanței în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită, au caracter de normă specială în raport cu dispozițiile art. 107 C. proc. civ., conform cărora cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.

Cu prilejul cercetării judecătorești realizată de către instanța învestită inițial cu solicitarea de instituire a curatelei, respectiv Judecătoria Craiova, petenta A. a depus o precizare prin care a arătat că locuiește împreună cu tatăl său, numitul A. în comuna Breasta, jud. Dolj, unde a solicitat să-i fie comunicate actele de procedură și a depus, în copie, noua carte de identitate a acestuia emisă de S.P.C.L.E.P. Craiova la data de 22.08.2016, din care rezulta că B. domiciliază la adresa anterior menționată.

De asemenea, din relațiile solicitate de către Judecătoria Deva (ca instanță în favoarea căreia fusese declinată competența de soluționare a cauzei) Consiliului Local al Orașului Simeria – Direcția de Asistență Socială, a rezultat că numitul B. are domiciliul și locuiește în comuna Breasta, jud. Dolj, conform cărții de identitate eliberată de S.P.C.L.E.P. Craiova la data de 22.08.2016, deci anterior datei introducerii cererii de chemare în judecată.

Cum din actele dosarului rezultă că domiciliul persoanei asupra căreia se solicită instituirea curatelei se afla în circumscripția teritorială a Judecătoriei Craiova, în conformitate cu dispozițiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ., competența de soluționare a cauzei va fi stabilită în favoarea acestei instanțe.

Sursa informației: www.scj.ro.

Ocrotirea persoanei fizice. Instituirea curatelei. Competență (NCPC) was last modified: august 25th, 2017 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter