Obligaţia exercitării drepturilor procesuale în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau judecător. Unicitatea dreptului de a uza de o cale de atac (NCPC)

16 oct. 2019
Vizualizari: 611
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 440/2019

NCPC: art. 129 alin. (1), art. 137 alin. (1), art. 299 alin. (1), art. 377 alin. (2) pct. 4

La termenul de judecată din 27 februarie 2019, Înalta Curte a rămas în pronunțare, în temeiul art. 137 alin. (1) C. proc. civ., cu privire la excepția inadmisibilității recursului, excepție pe care instanța o apreciază ca fiind întemeiată, în raport cu dispozițiile art. 299 alin. (1) raportat la art. 377 alin. (2) pct. 4 C. proc. civ., împrejurare ce face de prisos expunerea și analiza criticilor cuprinse în cererea de recurs.

Din expunerea anterioară a lucrărilor cauzei, se observă că recurenta-reclamantă a declarat recurs împotriva Deciziei nr. 98/R din 27 septembrie 2019, prin care a fost soluționat recursul declarat împotriva Deciziei nr. 69 din 3 iulie 2018, pronunțată de Tribunalul Mureș.

Prin dispozițiile art. 129 alin. (1) C. proc. civ., legiuitorul a instituit în sarcina părților obligația exercitării drepturilor procesuale, în condițiile, ordinea și termenele stabilite de lege sau judecător.

Între alte condiții ce se cer a fi întrunite cumulativ pentru exercitarea oricărei căi de atac, este și cea privind existența unei hotărâri determinate de lege ca susceptibilă a fi supusă controlului judiciar pe această cale.

Așa fiind, revine persoanei interesate obligația de a sesiza jurisdicția competentă, în condițiile legii procesual civile, aceeași pentru subiecții de drept aflați în situații identice.

Aceleași exigențe exclud examinarea în fond a unei cereri sau căi de atac exercitate în alte condiții, decât cele determinate de dreptul intern prin legea procesuală.

Conform art. 377 alin. (2) C. proc. civ., „Sunt hotărâri irevocabile:

(…)

4. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluționat fondul pricinii”.

Una dintre regulile comune referitoare la instituirea și exercitarea căilor de atac este unicitatea dreptului de a uza de o atare cale. Prin urmare, nimănui nu-i este îngăduit de a uza de două ori de una și aceeași cale de atac.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații, decât cele prevăzute de legea procesuală, constituie o încălcare a principiului legalității acestora, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii.

Or, Decizia nr. 98/R din 27 septembrie 2018 a Curții de Apel Târgu Mureș, fiind pronunțată în recurs, este o hotărâre irevocabilă, conform art. 377 alin. (2) pct. 4 C. proc. civ., ce nu poate fi atacată din nou cu recurs, întrucât nu se circumscrie exigențelor prevederilor art. 299 C. proc. civ., în caz contrar s-ar deschide calea „recursului la recurs”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 137 alin. (1) raportat la art. 299 alin. (1) coroborat cu art. 377 alin. (2) pct. 4 C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Obligația exercitării drepturilor procesuale în condițiile, ordinea și termenele stabilite de lege sau judecător. Unicitatea dreptului de a uza de o cale de atac (NCPC) was last modified: octombrie 11th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.