Obiectul şi motivele contestaţiei în anulare. Condiţii de admisibilitate

14 apr. 2022
Vizualizari: 3119
  • NCPC: art. 503 alin. (1) şi (2)

Prin încheierea din 20 aprilie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă a respins cererea de reexaminare formulată de S.C. A. S.R.L. împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, în dosarul nr. x/2018 al instanței supreme.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1460 din 23 iunie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Art. 503 C. proc. civ., invocat de contestatoare, ca temei al demersului judiciar reglementează obiectul și motivele contestației în anulare.

Fiind o cale extraordinară de atac, contestația în anulare poate fi exercitată numai împotriva hotărârilor indicate expres și pentru motivele limitativ prevăzute de C. proc. civ.

Se reține deci că pentru a învesti instanța cu calea extraordinară de atac a contestației în anulare, se impune ca hotărârea atacată și criticile formulate să se circumscrie ipotezelor prevăzute de respectivele texte de lege.

Așadar, sunt condiții de admisibilitate atât cele referitoare la hotărârea ce poate face obiectul acestei căi de atac, cât și cele privind motivele ce pot fi valorificate prin introducerea contestației în anulare, promovarea unei contestații presupunând raportarea la niște motive limitative la care partea poate recurge.

Or, în cauză, deși invocă temeiul prevăzut la art. 503 alin. (1) și (2) C. proc. civ., contestatoarea nu formulează motive în sensul cerut de respectivul text de lege, neputând fi identificate cerințele legale.

Astfel, în înscrisul, care poartă titulatura de contestație în anulare, nu se regăsesc motivele la care se referă textul de lege mai sus evocat, iar în ceea ce privește hotărârea care poate fi atacată cu contestație în anulare, textul cuprins la alin. (2) al art. 503 C. proc. civ. face referire la hotărâri ale instanțelor de recurs.

Or, prevalându-se de textul cuprins la art. 503 alin. (1) și (2) C. proc. civ., contestatoarea face referire la o serie de articole, inclusiv din C. pen., fără legătură cu hotărârea atacată prin care s-a respins, în procedura prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013, o cerere de reexaminare privind modul de stabilire a taxei de timbru.

Ca atare, verificând regularitatea sesizării, dată fiind și modalitatea de redactare a actului procedural adresat instanței, Înalta Curte reține că demersul judiciar nu poate fi primit, contestația în anulare, astfel formulată, urmând a fi respinsă, ca inadmisibilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Obiectul și motivele contestației în anulare. Condiții de admisibilitate was last modified: aprilie 8th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.