[OBIECȚIE RESPINSĂ] Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea Codului penal

30 oct. 2024
Vizualizari: 112
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 29 octombrie 2024

Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

Dispozițiile legii criticate sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

 

În ședința din 29 octombrie 2024, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, pentru a dezbate obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal 

Proiectul de lege (PLX – 675/2023) a fost ad0ptat de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, la data de 29 octombrie 2023.

„Art. I – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 O din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 285, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:

„(3^1 ) Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.

Art. II – În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la art. 285 alin. (3 1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 29 octombrie 2024

În ședința din data de 29 octombrie 2024, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art. I pct. 1 și ale art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În esență, Curtea a reținut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei. Totodată, prevederile art. II din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivității, întrucât reglementează în domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrării sale în vigoare.

Sursa informației

 

[OBIECȚIE RESPINSĂ] Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea Codului penal was last modified: octombrie 30th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.