[OBIECȚIE RESPINSĂ] Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea Codului penal
Decizia CCR | Actul normativ | Sumar |
D.C.C. pronunțată în ședința din 29 octombrie 2024 | Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal | Dispozițiile legii criticate sunt constituționale în raport cu criticile formulate. |
În ședința din 29 octombrie 2024, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, pentru a dezbate obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
Obiectul excepției de neconstituționalitate
Art. I pct. 1 și art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal
Proiectul de lege (PLX – 675/2023) a fost ad0ptat de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, la data de 29 octombrie 2023.
„Art. I – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 O din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 285, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
„(3^1 ) Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.
Art. II – În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la art. 285 alin. (3 1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
D.C.C. pronunțată în ședința din 29 octombrie 2024
În ședința din data de 29 octombrie 2024, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art. I pct. 1 și ale art. II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
În esență, Curtea a reținut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei. Totodată, prevederile art. II din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivității, întrucât reglementează în domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrării sale în vigoare.