Oamenii, de obicei, vin la avocat când e prea târziu

24 apr. 2018
Vizualizari: 1079

Claudiu Pamuc: Suntem la Congresul Avocaților, avem invitați importanți din străinătate – avem alături de noi pe dna Maria Slazak, vicepreședinte al Comitetului pentru Statele din Europa Centrală și de Est din cadrul Consiliului Barourilor Europene și pe dl Ranko Pelicarič, vicepreședinte al Consiliului Barourilor Europene. Alături de dânșii se află un reprezentant al UNBR, este vorba despre dl Constantin Parasco, avocat și delegat cu informarea și comunicarea al UNBR la Consiliul Barourilor Europene.

Vă spun, pentru început, bine ați venit în România și bine ați venit la acest congres important și aș dori să vă întreb, pentru început, cum vi se par lucrările acestui congres, ce subiecte s-au dezbătut și care a fost contribuția dumneavoastră la lucrările acestui congres.

Ranko Pelicarič: Mulțumim că ne-ați invitat. Dacă întrebarea dumneavoastră privește opinia noastră asupra congresului, pot să vorbesc în numele ambilor, cred – suntem mai mult decât mulțumiți, mai ales de discuțiile declanșate după prezentările pe care le-am făcut noi doi. Aceste discuții sunt de o importanță mai mare decât prezentările pe care le-am făcut noi. Aceste prezentări, puse și în scris, au doar rolul de a incita la discuții.

Claudiu Pamuc: Aș vrea s-o întreb pe dna vicepreședinte Maria Slazak care este impresia dumneaei. Crede că avocații români sunt pregătiți pentru noile provocări ale avocaturii europene – și mă refer aici la faptul că astăzi, din cauza terorismului și a problemelor legate de acest aspect, avocații trebuie să fie mult mai atenți în activitatea lor, iar relația lor cu clienții nu este la fel de ușoară ca în trecut?

Maria Slazak: Vă mulțumesc pentru această întrebare și vă asigur că, în opinia mea personală, avocații români sunt foarte bine pregătiți pentru a face față acestor noi provocări. Am spus ceea ce am spus pentru că participarea avocaților la aceste discuții a fost absolut uluitoare și, mai ales, faptul de a alege această temă, care este la tema asta extrem de actuală în toată Europa, în acest timp, cu preocupările de luptă împotriva terorismului, spălarea banilor, evaziune fiscală. Iar avocații au arătat, în primul rând o deplină înțelegere a problemelor și, de asemenea, voința lor de a clarifica lucrurile, ce avem de făcut astăzi, ce este garantat de lege în privința confidențialității și ce excepții sunt justificate în anumite circumstanțe.

Claudiu Pamuc: Avocații fac parte din elita intelectuală a Europei și de multe ori politicul este cel care dictează anumite rezoluții, care, într-un fel, afectează și activitatea dumneavoastră. Și în toate forurile de decizie europeană, pentru ca lupta dumneavoastră să fie mult mai ușoară.

Ranko Pelicarič: Cred că asta este întrebarea numărul unu, la care ne putem și opri. Pentru că nu am niciun dubiu că noi, avocații, înțelegem perfect care este situația. Și dumneavoastră ați spus-o foarte bine: chestiunea este dacă politicienii sunt, fără să-i ofensez, capabili să înțeleagă că secretul profesional, sau privilegiul, cum e folosit în limbajul anglo-saxon, e un privilegiu al cetățeanului, în primul rând. În al doilea rând, este un drept al statului și orice stat dorește un sistem democratic în interiorul său; și în al treilea rând este un drept și o obligație a avocaților. Foarte adesea, politicienii consideră că noi luptăm pentru prezervarea secretului profesional în interesul nostru. În final este, de fapt, mijlocul nostru, prin care asigurăm justiția și asigurăm drepturile clienților noștri.

Maria Slazak: Și eu aș vrea să adaug, la ce a spus dl Pelicarič, că, tocmai din cauză că aceste valori trebuie protejate, activitatea organizațiilor profesionale, un exemplu foarte bun fiind UNBR și activitatea organizației noastre, Consiliul Barourilor Europene și a Societăților de Avocatură, în primul rând importanța acestei probleme este pe deplin înțeleasă și noi desfășurăm o activitate de lobby în scopul de a proteja această valoare fundamentală. Și să le explicăm politicienilor de ce este atât de important; nu pentru noi, ci pentru cetățeni.

Claudiu Pamuc: Oare credeți că cetățenii sunt conștienți, astăzi, că pierderea secretului profesional de către dumneavoastră va însemna, practic, pierderea libertăților lor? Nu căutați privilegii personale, ci încercați să obțineți mai mult pentru oameni.

Ranko Pelicarič: Din nou foarte bună întrebarea. Ca să vă spun adevărul, aceasta este sarcina pe care barourile naționale, împreună cu jurnaliștii, trebuie să conlucreze pentru a ajunge la un rezultat. N-am niciun dubiu în ceea ce privește un client individual sau o firmă, ei vor înțelege imediat cât de important este secretul profesional. Este o problemă practică pentru cei care uită zilele în care au fost și ei clienții unui avocat și au trebuit să apară în fața unei instanțe de judecată, pentru că atunci când erau în această situație, în situația respectivă se simțeau în siguranță datorită acestui secret profesional. Iar politicienii sunt primii care spun că au uitat sau că n-au avut o astfel de experiență, ori că au scopuri mult mai înalte de atins. Dar la sfârșitul zilei, dacă vor un sistem democratic, ar trebui să lupte alături de noi pentru a dezvolta secretul profesional sau acest privilegiu.

Maria Slazak: Aș vrea să adaug la ceea ce s-a spus mai devreme, răspunzând direct la întrebarea dumneavoastră: un nivel foarte înalt…

Claudiu Pamuc: Educația, începând din școli, pentru că o educație juridică solidă, de la vârste fragede, creează oameni mult mai responsabili și mult mai capabili să răspundă la provocările care vor veni.

Maria Slazak: Nu numai confidențialitatea, dar și celelalte principii (…) ca cele organizate de avocați.

Claudiu Pamuc: Dar am văzut numeroase mișcări de stradă legate de diferite chestiuni discutate în parlamente de politicieni, și care erau în favoarea judecătorilor, ori procurorilor… și erau asimilate de cetățeni ca fiind, toate, în favoarea lor.

Ranko Pelicarič: (…) și asimilate de public. Dacă pot să continui, de la începutul școlii, copiii învață că doctorul este omul care ajută atunci când ai probleme de sănătate; dar aproape niciodată (…)

Claudiu Pamuc: (…) ieșite din comunism, care au avut un parcurs asemănător (…) acele probleme referitoare la confidențialitate sunt mai pregnante în țările noastre decât în țările din Europa veche.

Maria Slazak: Aș spune că avocații au înțeles lucrurile astea, că legea garantează în text, dar în ceea ce privește societatea, cred că este o mare, mare nevoie de educație.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Claudiu Pamuc: Vă mulțumesc foarte mult. Dacă aveți un gând pentru avocații din România, v-aș ruga…

Ranko Pelicarič: … pentru că ceea ce se folosește pentru jucătorii de șah este pe deplin aplicabil și nouă. Ideea este gen una sumus – avem aceleași probleme în tot spațiul european.

Maria Slazak: Și eu doresc avocaților români ca toate valorile profesiei lor să fie garantate și în teorie, și în practică. Și, în al doilea rând, le doresc tuturor să aibă mult de lucru, pentru că am auzit… (…) nu înțelegi exact importanța problemelor judiciare, în lipsa unei educații potrivite de la o vârstă fragedă. Și oamenii, de obicei, vin la avocat când e prea târziu.

Claudiu Pamuc: Ca la medic.

Maria Slazak: Într-o oarecare măsură.

Claudiu Pamuc: Mulțumim foarte mult.

Oamenii, de obicei, vin la avocat când e prea târziu was last modified: iunie 7th, 2018 by Maria Slazak

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Maria Slazak

Maria Slazak

Este avocat şi vicepreşedinte al Comitetului pentru Statele din Europa Centrală şi de Est în cadrul CCBE.
A mai scris:
Ranko Pelicaric

Ranko Pelicaric

Este avocat şi vicepreşedinte al CCBE.