O zi cu dublă însemnătate: Ziua Marinei şi Adormirea Maicii Domnului

15 aug. 2017
Vizualizari: 820

15 august nu este numai Ziua Marinei pe care o sărbătorim an de an, este și prilej de bucurie pentru toți românii care poartă numele de Maria, Marin și derivate ale acestora. Biserica Ortodoxă cinstește în 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528 – 603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani și care a fixat definitiv și data sărbătoririi ei în 15 august.

TVR scrie azi că: „peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica marți, de Sfânta Maria, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administrației și Internelor (MAI)”.

Ne alăturăm și noi colegilor de la TVR, dorindu-le celor care își serbează azi ziua onomastică, petrecere frumoasă!

TVR mai scrie și despre originea numelui Maria: „este, în general, considerat ca fiind de origine ebraică și ar proveni din Maryam sau Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise, și e compus din mar, care însemnă picătură, și yâm, care însemnă mare. Unii savanți consideră însă că Maryam, un cuvânt de origine egipteană care datează din timpul captivității evreilor în pământul faraonilor, este compus din două părți, prima înseamnă „a iubi, a alege pe cineva”, iar a doua parte este numele zeului Amon. În greacă, cuvântul a devenit Mariamn, iar pentru creștini cuvântul Maria, după transcrierea ebraică, și Mariana, după transcrierea grecească, înseamnă „aleasă, iubită de Dumnezeu”.

În tradiția populară, potrivit TVR, 15 august este „hotarul” care desparte lunile călduroase de cele friguroase și marchează trecerea de la vară la toamnă. Din această zi ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații schimbă pălăria cu căciula pe care o vor purta până în 23 aprilie, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe”.

„Se spune că, dacă de Sfânta Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă. În aceasta zi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru că apoi vor fi bune de leac. În mediul rural se obișnuiește să fie angajați pândarii în vii și se spune că se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua poamă. În casele care au fete de măritat, icoana Fecioarei se spală cu flori de busuioc pentru ca fetele să aibă noroc cu un flăcau cumsecade, harnic și drăgăstos sau se culege năvalnicul – o plantă care crește în păduri și se dăruiește fetelor tinere ca să aibă parte de cât mai mulți pețitori”, mai relatează TVR.

„Ziua Marinei s-a sărbătorit în acest an cu mult fast la Constanța. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, la Constanța, în debutul festivităților prilejuite de Ziua Marinei, că România are nevoie de dotări moderne în Apărate, deoarece un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu își poate garanta securitatea. El a adresat și un mesaj militarilor, cărora le-a spus că eforturile și sacrificiile lor sunt recunoscute de români, iar ei sunt prețuiți”, relatează News.ro.

„Președintele a vorbit și despre alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar și despre viitoarele achiziții ale MApN, care vor crește profilul României și îi vor asigura securitatea”, mai scrie News.ro.

Mediafax face azi o analiză a marinei românești și a capacităților de transport existente în serviciu, citând date oferite de Institutului Național de Statistică (INS).

„România dispune de două nave de pasageri pentru transporturi maritime, având în total 68 de locuri, și de 75 de nave de pasageri pentru transporturi fluviale (și pe căile navigabile interioare), cu o capacitate totală de 6.890 de locuri. Pentru mărfuri, avem 23 de nave de transport pe mare, cu o capacitate totală de 37.328 tdw, la care se adaugă cinci nave pentru pește, 57 de remorchere și 277 de alte nave maritime. Iar pe căile navigabile interioare circulă în total 141 de remorchere, 151 de împingătoare, 157 de barje și alte nave autopropulsate, la care se adaugă 1.145 de nave fără propulsie proprie (tancuri, barje etc.) și 355 de nave tehnice de serviciu”, notează Mediafax.

Din păcate, Dunărea și celălalte căi navigabile sunt insuficient utilizate, majoritatea mărfurilor fiind transportate pe căile rutiere supraagomerate sau pe căile ferate care au nevoie de modernizări urgente.

„Potrivit INS, volumul total al mărfurilor încărcate, transportate și descărcate în anul 2016 a crescut cu 4% pe căile maritime și cu 1,5% pe căile navigabile interioare față de volumul consemnat în 2015. La capitolul pasageri însă, numărul de persoane transportate a scăzut cu 78,3% pe căile maritime și cu 9,5% pe căile navigabile interioare”, mai scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

O zi cu dublă însemnătate: Ziua Marinei și Adormirea Maicii Domnului was last modified: august 15th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: