O.U.G. nr. 6 din 3 februarie 2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobată (Legea nr. 323/2021)

31 dec. 2021
Vizualizari: 499

Actul aprobat

Actul aprobatorSumar
O.U.G. nr. 6 din 3 februarie 2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative

 

(M. Of. nr. 125 din 5 februarie 2021)

 

Legea nr. 323/2021 privind aprobarea O.U.G. nr. 6/2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative

(M. Of. nr. 1245 din 30 decembrie 2021)

 

– modifică: art. I pct. 4 alin. (8^1), art. II alin. (1), art. III alin. (2);

 

– introduce: art. I pct. 1^1, art. I pct. 3^1, art. I pct. 4^1, art. I pct. 5^1.

 

În M. Of. nr. 1245 din 30 decembrie 2021 s-a publicat Legea nr. 323/2021 privind aprobarea O.U.G. nr. 6/2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Redăm, în cele ce urmează, modificările, dar și completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. I pct. 4 alin. (8^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. I pct. 4, alin. (8^1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(8^1) Pentru programul național pilot de tip «Școala după școală», sprijinul financiar prevăzut la alin. (41) va fi considerat barem standard de cost per elev. Monitorizarea îndeplinirii condițiilor de acordare a sprijinului financiar și a cheltuielilor incluse în baremul standard de cost se va realiza lunar, conform normelor de aplicare a programului național pilot de tip «Școala după școală».

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. II alin. (1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (1) al art. II se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. II

(1) Cerințele privind emiterea, contractarea, utilizarea și decontarea tichetelor pentru educație pe suport electronic se stabilesc prin ordin al ministrului educației emis cu cel puțin 3 luni înainte de începerea anului școlar 2022-2023.

 

 

Art. III alin. (2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (2) al art. III se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Ghidul solicitantului pentru programul național pilot de tip «Școala după școală» se elaborează de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în urma consultării cu Ministerul Educației.

 

 

Art. I pct. 1^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. I, după pct. 1 se introduce un nou punct, pct. 1^1, cu următorul cuprins:

1^1. Alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

«(4) Statul finanțează, în limita sumelor alocate cu această destinație, programul „Școala după școală” pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv, ai căror părinți, reprezentanți legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea unui copil, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, solicită în scris acest serviciu, prin tichete pentru educație pe suport electronic a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul „Școala după școală”.»

 

 

Art. I pct. 3^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. I, după pct. 3 se introduce un nou punct, pct. 3^1, cu următorul cuprins:

3^1. Alineatele (5)-(8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

«(5) Persoanele îndreptățite prevăzute la alin. (4) optează pentru aceste tichete pentru educație pe suport electronic, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârșitul fiecărui an școlar sau la momentul înscrierii copilului la școală pentru noul an școlar.

(6) Tichetele pentru educație pe suport electronic destinate programului „Școala după școală” sunt tichete de valoare pe suport electronic finanțate din fonduri externe nerambursabile și în completare de la bugetul de stat, destinate exclusiv acoperirii parțiale sau integrale a costurilor aferente programului al cărui scop final este de a oferi sprijin familiilor sau persoanelor în îngrijirea cărora se află elevii până în clasa a IV-a inclusiv, precum și de a contribui la îmbunătățirea competențelor educaționale dobândite de aceștia în timpul orelor de școală. Tichetele pentru educație pe suport electronic nu sunt transferabile, iar utilizarea lor în alt scop îi obligă pe beneficiari la plata contravalorii serviciilor educaționale de care au beneficiat.

(7) Tichetele pentru educație pe suport electronic se emit numai de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor, denumite în continuare unitățile emitente, în baza autorizației de funcționare.

(8) Decontarea tichetelor pentru educație pe suport electronic între unitățile de învățământ sau organizațiile neguvernamentale care acceptă tichete pentru educație pe suport electronic ca mod de plată a costurilor aferente programului „Școala după școală” și unitățile emitente ale tichetelor pentru educație pe suport electronic se face numai prin intermediul unităților bancare.»

 

 

Art. I pct. 4^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. I, după pct. 4 se introduce un nou punct, pct. 4^1, cu următorul cuprins:

4^1. Alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:

«(9) Finanțarea acordării tichetelor pentru educație pe suport electronic se face din fonduri externe nerambursabile, în limita fondurilor alocate cu această destinație, cu respectarea criteriilor de eligibilitate specifice programului operațional în cauză, și în completare din bugetul de stat, în limita fondurilor alocate din bugetul de stat pentru această destinație.»

 

 

Art. I pct. 5^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. I, după pct. 5 se introduce un nou punct, pct. 5^1, cu următorul cuprins:

5^1. După alineatul (92) se introduc două noi alineate, alineatele (93) și (94), cu următorul cuprins:

«(93) În bugetul Ministerului Educației se cuprind creditele de angajament și creditele bugetare aferente valorii totale a programului prevăzut la alin. (91), cu respectarea prevederilor art. 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.

(94) Achiziția tichetelor pentru educație pe suport electronic finanțate din fonduri externe nerambursabile se realizează de către Ministerul Educației la propunerea inspectoratelor școlare, în urma centralizării cererilor depuse la unitățile de învățământ la care sunt înscriși elevii de către persoanele îndreptățite potrivit prezentei legi, iar acestea se distribuie prin inspectoratele școlare către unitățile de învățământ la care sunt înscriși elevii.»

O.U.G. nr. 6 din 3 februarie 2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobată (Legea nr. 323/2021) was last modified: decembrie 31st, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.