O.U.G. nr. 36/2020 – adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgenţă (modificarea Statutului polițistului și a altor acte normative)

1 apr. 2020
4.228 views
Art. 44 alin. (6) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 44, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul conținut:

„(6) Pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, șefii unităților stabilesc programul de lucru al acestora în funcție de specificul și necesitățile unității”.

 

Art. 58^4 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 58^4, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul conținut:

„(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, sancțiunile disciplinare prevăzute la art. 58 alin. (1) se aplică după efectuarea cercetării prealabile, fără consultarea consiliului de disciplină”.

 

Art. 59^1 alin. (5)-(6) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 59^1, după alin. (4) se introduc două noi alineate, alin. (5)-(6), cu următorul conținut:

„(5) Prin excepție de la prevederile alin. (2)-(4), pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, polițistul desemnat întocmește proiectul raportului de cercetare prealabilă în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data desemnării, care se aduce la cunoștința polițistului cercetat.

(6) În situația prevăzută la alin. (5), polițistul cercetat poate formula/depune obiecții și probe în apărarea sa, pe toată perioada cercetării prealabile, dar nu mai târziu de 6 zile calendaristice de la data desemnării polițistului care efectuează cercetarea prealabilă. Raportul de cercetare prealabilă se finalizează în termen de maximum 7 zile calendaristice de la data desemnării. La data finalizării, raportul se prezintă persoanei care a dispus-o”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Art. 59^3 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 59^3, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul conținut:

„(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. c) și d), pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, persoana care a dispus cercetarea prealabilă poate aplica măsura prevăzută la art. 58^1 sau, după caz, o sancțiune disciplinară dintre cele prevăzute la art. 58 alin. (1)”.

 

Art. 60 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (modificat prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 60, alin. (1) prevedea că:

„(1) Sancțiunile disciplinare se dispun în termen de cel mult 6 luni de la data la care persoana prevăzută la art. 59 alin. (2) a luat cunoștință despre comiterea faptei, dar nu mai târziu de un an de la data săvârșirii acesteia. Termenul de 6 luni este termen de prescripție, iar termenul de un an este termen de decădere”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 60, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Sancțiunile disciplinare se dispun în termen de cel mult 6 luni de la data la care persoana prevăzută la art. 59 alin. (2) a luat cunoștință despre comiterea faptei, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârșirii acesteia. Termenul de 6 luni este termen de prescripție, iar termenul de 2 ani este termen de decădere”.

 

Art. 60 alin. (2) partea introductivă din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (modificat prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 60, alin. (2) partea introductivă prevedea că:

„(2) Termenul de 6 luni pentru dispunerea sancțiunii disciplinare se suspendă, de drept, pe perioada și în situațiile următoare:”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 60, alin. (2) partea introductivă se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Termenele prevăzute la alin. (1) se suspendă, de drept, pe perioada și în situațiile următoare:”.

 

Art. 60 alin. (4^1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 60, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul conținut:

„(4^1) La stabilirea sancțiunii pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, persoana care a dispus cercetarea prealabilă are în vedere gravitatea faptei care constituie abatere disciplinară și efectele produse de aceasta, prin raportare la împrejurarea în care aceasta a fost săvârșită, în contextul mobilizării, al stării de urgență, al stării de asediu sau al stării de război”.

 

Art. 60^1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, după art. 60 se introduce un nou articol, art. 60^1, cu următorul conținut:

„Art. 60^1

Pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, procedura disciplinară nu se suspendă, cu excepția situațiilor în care, potrivit legii, au fost sesizate organele de urmărire penală”.

 

Art. 61^1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, după art. 61 se introduce un nou articol, art. 61^1, cu următorul conținut:

„Art. 61^1

Actul administrativ prin care se aplică sancțiunea pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război produce efecte de la data comunicării acestuia și poate fi contestat direct la instanța de contencios administrativ potrivit legii”.

 

Art. 69 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (modificat prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 69, alin. (2) prevedea că:

„(2) Raporturile de serviciu ale polițistului nu pot înceta prin demisie la instituirea stării de urgență sau a stării de asediu ori în caz de mobilizare și de război”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 69, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, raporturile de serviciu ale polițistului nu pot înceta în condițiile alin. (1) lit. a), c), d), f) și j)”.

 

Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști

 

Art. 17 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști (modificat prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 17 prevedea că:

„Art. 17

(1) La declararea mobilizării sau a stării de război, precum și în alte situații deosebite, stabilite de ministrul apărării, concediile de odihnă, concediile de odihnă suplimentare, concediile de studii, învoirile și permisiile se întrerup, soldații și gradații profesioniști fiind obligați să se prezinte imediat la unitățile militare de care aparțin.

(2) Soldații și gradații profesioniști, bărbați, aflați în concediu pentru creșterea sau îngrijirea copilului se prezintă la unitățile militare de care aparțin în situațiile prevăzute la alin. (1).

(3) Pe durata mobilizării, a stării de război sau a situațiilor deosebite prevăzute la alin. (1), soldaților și gradaților profesioniști li se pot acorda permisii și concedii potrivit ordinului ministrului apărării”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 17 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 17

(1) Pe timpul stării de urgență și de asediu, comandanții/șefii structurilor militare pot dispune întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare și de studii ale soldaților și gradaților profesioniști din subordine, în funcție de nevoile instituțiilor militare.

(2) Pe timpul stării de urgență, comandanții/șefii structurilor militare pot dispune unilateral efectuarea totală sau parțială a concediilor de odihnă/de odihnă suplimentare pentru soldații și gradații profesioniști din subordine.

(3) La declararea mobilizării sau a stării de război, concediile de odihnă, de odihnă suplimentare, pentru creșterea copilului și permisiile se întrerup, soldații și gradații profesioniști fiind obligați să se prezinte la unitățile militare de care aparțin, în cel mai scurt timp posibil.

(4) Pe timpul mobilizării și pe timp de război, soldaților și gradaților profesioniști și celor concentrați sau mobilizați li se pot acorda permisii și concedii, potrivit ordinului ministrului apărării naționale.

(5) Pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, comandanții/șefii stabilesc programul de lucru al soldaților și gradaților profesioniști în funcție de evoluția situației și misiunile încredințate”

 

Art. 30 alin. (3)-(6) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 30, după alin. (2) se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6), cu următorul conținut:

„(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, comandanții/șefii aplică sancțiunile disciplinare în mod direct sau pot dispune efectuarea unei cercetări disciplinare pentru fundamentarea deciziei.

(4) Pentru efectuarea cercetării disciplinare prevăzute la alin. (3), comandanții/șefii desemnează, în funcție de complexitatea faptelor, un ofițer sau o comisie, care întocmește și prezintă un raport, în termen de maximum 7 zile calendaristice de la data desemnării.

(5) La stabilirea sancțiunii disciplinare pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, comandantul/șeful are în vedere gravitatea faptei care constituie abatere disciplinară și efectele produse de aceasta, prin raportare la împrejurarea în care aceasta a fost săvârșită.

(6) Actul administrativ prin care se aplică sancțiunea pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război produce efecte de la data comunicării acestuia și poate fi contestat direct la instanța de contencios administrativ, potrivit legii”.

 

Art. 40 alin. (2^1) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 40, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul conținut:

„(2^1) Pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, soldații și gradații profesioniști se numesc, la ordin, ori de câte ori este nevoie, în funcții corespunzătoare pregătirii acestora, de către comandanții/șefii unităților militare unde sunt încadrați sau de către comandanții/șefii ierarhici superiori acestora”.

 

Art. 46 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști (modificat prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 46 prevedea că:

„Art. 46

Pe timpul stării de urgență, al stării de asediu, mobilizării și al stării de război, precum și pe timpul pregătirii și executării misiunilor în afara teritoriului statului național, soldații și gradații profesioniști nu pot fi trecuți în rezervă sau scoși din evidența militară ca urmare a prezentării demisiei”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 46 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 46

(1) Pe timpul pregătirii și executării misiunilor în afara teritoriului statului național, soldații și gradații profesioniști nu pot fi trecuți în rezervă ca urmare a prezentării demisiei.

(2) Pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, soldații și gradații profesioniști nu pot fi trecuți în rezervă în condițiile prevăzute la art. 45 alin. (1) lit. a), b), d)-j) și m)”.

 

Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare

 

Art. 133 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare (introdus prin O.U.G. nr. 36/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 133, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul conținut:

„(2) Pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, raporturile de serviciu ale polițistului nu pot înceta în condițiile prevăzute de alin. (1) lit. b), g) și q)”.

O.U.G. nr. 36/2020 – adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgență (modificarea Statutului polițistului și a altor acte normative) was last modified: mai 5th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.