O.U.G nr. 124/2024 privind prorogarea unor termene şi consolidarea capacităţii administrative în domeniul impozitării proprietăţii
Actul modificat | Actul modificator | Sumar |
O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobată prin Legea nr. 370/2022 (M. Of nr. 716 din 15 iulie 2022)
| O.U.G nr. 124/2024 privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății (M. Of. 1069 din 24 octombrie 2024) | – modifică: art. IX lit. i); |
În M. Of. nr. 1069 din 24 octombrie 2024 s-a publicat O.U.G nr. 124/2024 privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății.
Redăm, în cele ce urmează, conținutul respectivului act normativ.
Art. IX lit. i) din O.U.G. 16/2022
Vechea reglementare
„i) prevederile pct. 106 și 107-116 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2025”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. IX lit. i) se modifică și va avea următorul cuprins:
„i) prevederile pct. 106 și 107-116 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2026”.
Art. II din O.U.G nr. 124/2024
„(1) În cadrul Ministerului Finanțelor se înființează o structură de specialitate la nivel de direcție, prevăzută cu un număr minim de patru funcții de conducere, în vederea asigurării îndeplinirii angajamentului asumat prin Planul național de redresare și reziliență privind politicile publice în domeniul impozitării proprietății și, respectiv, implementarea unor modele specifice pentru impozitarea proprietății imobiliare într-o manieră coordonată și strategică.
(2) Structura de specialitate prevăzută la alin. (1) are, în principal, atribuții privind gestionarea datelor și informațiilor cu relevanță fiscală despre proprietățile imobiliare din România, colaborarea cu unitățile administrativ-teritoriale, precum și cu alte entități deținătoare de astfel de date și informații în scopul realizării evaluării fiscale a proprietăților imobiliare, realizarea și implementarea unor modele specifice privind impozitarea proprietății imobiliare, coordonarea metodologică a organelor fiscale locale în ceea ce privește procedurile specifice derulate în cadrul activității de administrare privind impozitarea proprietății imobiliare și elaborarea formularisticii specifice activității de administrare a creanțelor fiscale aferente impozitării proprietății imobiliare.
(3) Atribuțiile suplimentare prevăzute în sarcina Ministerului Finanțelor pentru implementarea angajamentelor asumate prin Planul național de redresare și reziliență se exercită prin suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Finanțelor în vederea încadrării personalului necesar îndeplinirii acestora. Numărul total de posturi aferent structurii de specialitate se stabilește prin actul normativ de organizare și funcționare a Ministerului Finanțelor.
(4) Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară pune la dispoziția Ministerului Finanțelor accesul și resursele necesare pentru conectarea la sistemele informatice și platformele hardware și software pe care le gestionează. Acestea includ: Sistemul integrat de cadastru și carte funciară e-Terra, prevăzut de Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale, prevăzut de Legea nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și Sistemul centralizat e-Terra privind baza de date spațială (sectoare cadastrale).
(5) În funcție de necesitățile identificate în procesul de implementare a impozitării proprietății imobiliare, privind datele și informațiile cu relevanță fiscală, se poate asigura interconectarea între sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și alte sisteme și baze de date relevante gestionate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
(6) Datele și informațiile prevăzute în prezentul articol se utilizează cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), precum și a legislației naționale aplicabile domeniului protecției datelor”.