O nouă taxă auto va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019

7 sept. 2018
Vizualizari: 1135

În timp ce presa scrie despre rectificarea bugetară, aprobată de Guvern fără avizul CSAT, care a provocat nemulțumiri la Cotroceni, Ministerul Apărării vine cu un anunț în legătură cu derularea în condiții normale a programului său de înzestrare al armatei.

„Ministerul Apărării Naționale (MApN) va efectua, la sfârșitul lunii septembrie, plata pentru cel de-al doilea dintre sistemele de rachete sol-aer Patriot, achiziționate de România, a anunțat, într-o emisiune la Antena 3, ministrul Mihai Fifor”, scrie Agerpres.

Oficialul MApN a anunțat că primul sistem, care a fost achitat din bugetul pe anul trecut, va intra în țară anul viitor.

„Anul trecut am reușit și am plătit primul sistem de rachete Patriot. A fost o discuție îndelungă privind cele șapte sisteme pe care România le achiziționează, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Discutăm de un sistem extrem de performant care ne protejează spațiul aerian și care ne așază la masa mare. Practic, intrăm în clubul select al țărilor care dețin sistemul acesta de apărare. Deja, în 2019, va intra în țară primul sistem Patriot, cel pe care deja l-am plătit. Anul acesta suntem pregătiți să îl plătim pe al doilea, undeva la sfârșitul lunii septembrie cel mai probabil facem plata”, a afirmat ministrul Apărării, Mihai Fifor, notează Agerpres.

Un alt minister anunță introducerea de la 1 ianuarie 2019 a unei noi taxe.

„Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat joi că o nouă taxă auto va intra în vigoare de la 1 ianuarie – 31 martie 2019, urmând să fie nu doar o taxă pe norma de poluare, ci se vor lua în calcul și capacitatea cilindrică, dar și alte componente ale mașinilor”, scrie Mediafax.

În același timp, aflăm de la ministrul Mediului că au mai rămas de returnat populației încă 700 de milioane de lei, taxe de mediu, încasate în anii trecuți și care trebuiau restituiți.

„«Am avut o hotărâre de guvern și știți foarte bine exact cum am reușit să programăm plățile pentru cele cinci taxe care au fost înaintea timbrului de mediu și inclusiv pentru darea în plată, acum, de la 1 septembrie, a timbrului de mediu. Noi deja am plătit 800 de milioane, urmează să fie date în plată, cu aprobarea bugetului, bineînțeles, emise ordine pentru încă 700 de milioane», a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu”, mai notează Mediafax.

În conflictul dintre liderul PSD și primarul general al Capitalei, apare și o scrisoare de susținere a primarului Firea.

„Cei 24 de consilieri generali PSD o susțin pe Gabriela Firea în disputa cu Liviu Dragnea”, scrie Adevărul, care publică textul integral al scrisorii.

După ce enumeră în scrisoare eforturile comune ale primarului și consilierilor pentru a rezolva problemele Capitalei, consilierii își exprimă și susținerea pentru primarul Firea.

„Înțelegem, în acest context, demersul politic al doamnei Firea și, având convingerea că nu există o altă agendă ascunsă, o asigurăm de sprijinul nostru deplin. Noi nu suntem masă politică de manevră, ci suntem aici pentru a ne face datoria față de bucureșteni. Prin urmare, doamna primar general se poate baza pe voturile noastre, ca și până acum, pentru toate proiectele benefice pentru orașul nostru și pentru locuitorii săi”, arată consilierii PSD în scrisoarea publicată de Adevărul.

„Forumul Judecătorilor din România solicită Avocatului Poporului sesizarea imediată a Curții Constituționale a României (CCR) în ceea ce privește dispozițiile O.U.G. de modificare a Legii CSM, care permite menținerea în funcție a actualei conduceri a Inspecției Judiciare și după expirarea mandatului. Judecătorii invocă faptul că trebuia solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar și că ordonanța favorizează actuala conducere a instituției, fiind, astfel, discriminatorie și neconstituțională”, anunță azi News.ro.

La solicitarea Mediafax, Direcția Națională Anticorupție a transmis ieri că are în lucru un dosar în care este vizată și procurorul Adina Florea, propusă de ministrul justiției pentru funcția de procuror-șef DNA.

„«Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă («in rem»). Această etapă nu presupune formularea unor acuzații împotriva unei persoane, ci instituirea cadrului procesual în care se pot strânge probe cu privire la fapta pentru care a fost începută urmărirea penală. Alte informații privind stadiul anchetei nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 544/2001», a transmis Biroul de Informare și Relații Publice al DNA”, la solicitarea Mediafax, care a întrebat dacă instituția (n.n. – DNA) are în lucru vreun dosar în care este vizată Adina Florea.

Procurorul Adina Florea, propusă de ministrul justiției pentru funcția de procuror-șef DNA, a declarat joi corespondentului Mediafax că nimeni din această structură nu i-a comunicat că este instrumentat un dosar în care este vizată.

„«Nu știu de existența acestui dosar pentru că niciodată nimeni din această structură (DNA – n.r.) nu mi-a comunicat nimic. Nici procedural, nici citație, nu m-a invitat să dau nici vreo declarație. Eu nu știu nimic despre dosar. Știu doar că s-a redeschis de către Înalta Curte», a declarat procurorul Adina Florea”, pentru Mediafax.

Presa scrie azi și despre protestele angajaților din penitenciare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Proteste în fața penitenciarelor ar urma să aibă loc începând de vineri, conform Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), care cere rezolvarea urgentă a revendicărilor ce țin de îmbunătățirea condițiilor de lucru și de respectarea drepturilor salariaților, dar și demiterea ministrului justiției, Tudorel Toader, acuzat de incompetență. Sindicaliștii spun că dacă în urma acestor acțiuni de protest autoritățile nu vor reacționa, iau în calcul blocarea activității penitenciarelor. Pentru 3 octombrie este anunțat, de la ora 12.00, un miting în fața sediului Ministerului Justiției”, notează News.ro.

„Pe lista de revendicări a angajaților din penitenciare sunt incluse: condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului polițistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor și plata integrală a orelor suplimentare curente”, mai scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o conferință a filosofului, scriitorului și criticului de artă Andrei Pleșu, a cărui gazdă a fost Parchetul General, pe tema importanței și evoluției legilor și a ordinii de drept din Antichitate și până în prezent.

„Această conferință se înscrie în cadrul unui program de activități culturale inițiate de Ministerul Public, destinate a omagia Centenarul Marii Uniri și Anul european al patrimoniului cultural și care, în egală măsură, au ca scop consolidarea culturii instituționale, invitația fiindu-i adresată lui Andrei Pleșu la începutul acestui an, în contextul unui ciclu de conferințe, în care s-a încadrat și cea susținută de profesorul universitar doctor Nicolae Volonciu, profesor emerit al Universității din București. […] PÎCCJ informează că la eveniment au participat procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, precum și procurori din Republica Moldova”, notează Agerpres, citând un comunicat al PÎCCJ.

Seară frumoasă!

O nouă taxă auto va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 was last modified: septembrie 7th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: