O nouă sesiune parlamentară

1 feb. 2018
Vizualizari: 764

Astăzi, a început o nouă sesiune a Parlamentului.

Despre agenda coaliției, scrie News.ro: „Printre prioritățile coaliției PSD-ALDE, se numără modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, o nouă lege a pensiilor și salariilor, modificarea legislației siguranței naționale, care vizează SRI și SIE, dar și proiectul Codului administrativ, care are o serie de articole controversate ce stabilesc, spre exemplu, faptul că aprecierea necesității și oportunității emiterii actelor administrative ale Guvernului aparține exclusiv membrilor Guvernului”.

Și pentru că vorbim despre modificările codurilor, a legilor justiției, reamintim deciziile Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la obiecțiile de neconstituționalitate discutate de către aceasta.

Potrivit unui comunicat al CCR, transmis Agerpres, „Plenul CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile mai multor articole din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și legea, în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate. (…) Curtea a respins, de asemenea, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. I pct. 77 [cu referire la art. 52 alin. (3)], pct. 108 [cu referire la art. 62 alin. (12) și (13)] și pct. 112 [cu referire la art. 623] din același act normativ. Pe de altă parte, Plenul CCR a constatat că mai multe articole din actul normativ, precum și sintagmele «comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităților serviciilor de informații», «informare conformă», «precum și procedurile judiciare», «ori la alte autorități publice, în orice funcții, inclusiv cele de demnitate publică numite», «precum și la instituții ale Uniunii Europene sau organizații internaționale, la solicitarea Ministerului Justiției», «nu îi sunt aplicabile dispozițiile referitoare la interdicțiile și incompatibilitățile prevăzute la art. 5 și art. 8» și «funcția de ministru al Justiției», sunt neconstituționale”.

La Bruxelles, președintele Iohannis s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și au discutat și despre aceste modificări survenite la legile justiției.

„«Avem o problemă majoră cu legile justiției și cu Codurile în România și aceasta trebuie să o rezolvăm în România. Degeaba așteptăm să vină cineva din afară să ne prezinte o soluție. Soluția este la noi», a spus Iohannis în conferința comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și comisarul european, Corina Crețu”, relatează Agerpres.

La București, depunerea Formularului 600, despre care s-a tot vorbit în ultimele zile, este amânată printr-o ordonanță de urgență.

„Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanța de Urgență privind prorogarea termenului pentru depunerea Declarației 600, de la 31 ianuarie, până în 15 aprilie. Ministerul Finanțelor va trebui apoi să găsească o soluție permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activități independente”, scrie News.ro.

Modificările aduse Codului fiscal îi nemulțumește pe grefieri, care anunță proteste.

„Personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea va protesta, joi, prin purtarea unor banderole albe pe braț, față de modul de calcul al drepturilor salariale începând cu 1 ianuarie, anunță membrii fondatori ai Asociației Grefierilor din România, aflată în curs de constituire. Ei spun că, în urma transferului contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 și 500 de lei”, arată News.ro.

Căderea Guvernului Tudose lăsase, oarecum în suspans, chestiunea veniturilor programatorilor și IT-iștilor, ca urmare a aplicării prevederilor noului Cod fiscal. Premierul Tudose le promisese IT-iștilor compensații. Noul ministru de Finanțe revine asupra subiectului.

„Noul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, renunță la schema de minimis pentru firmele din domeniul IT, pregătită de fostul guvern pentru a preveni reducerea veniturilor programatorilor, după transferul contribuțiilor sociale la angajat. Teodorovici pregătește, în schimb, o ordonanță de urgență cu un «mecanism de compensare» pentru specialiștii IT, care nu va mai reprezenta ajutor de stat”, scrie Profit.ro.

La finalul Revistei, scriem despre sporurile profesorilor, care au fost actualizate ieri de către Guvern.

„«Guvernul a actualizat regimul de acordare a sporurilor pentru condiții de muncă în învățământ. Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal didactic din învățământ, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora, a fost adoptat, astăzi, printr-o Hotărâre de Guvern. Cuantumul sporului pentru condiții de muncă se stabilește prin aplicarea unei cote procentuale asupra salariului de bază, cu valori cuprinse între 5 și 15% din salariul de bază, în funcție de criteriile specifice pentru fiecare categorie în parte și corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste locuri de muncă, cu respectarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice», se arată într-un comunicat de presă”, transmis Mediafax.

Seară frumoasă!

O nouă sesiune parlamentară was last modified: februarie 1st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: