O nouă conducere la CSM

5 ian. 2018
Vizualizari: 914

Alegerea unei noi conduceri în cadrul CSM este principalul eveniment al acestei zile.

„Judecătoarea Simona Camelia Marcu a fost aleasă vineri președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în timp ce procurorul Codruț Olaru este noul vicepreședinte al instituției”, scrie News.ro.

„La ședință a luat parte și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a spus că, deși aflat în concediu, nu și-a luat concediu și de la CSM, iar alegerile conducerii acestei instituții sunt importante”, mai notează News.ro.

Președintele statului, prezent la acest eveniment, „și-a exprimat, vineri, la CSM, speranța și încrederea că judecătorii Curții Constituționale (CCR) se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism și cu multă obiectivitatea asupra aspectelor contestate în legile justiției, despre care a spus că au fost adoptate fără transparență, printr-o procedură neclară, ad-hoc, cu «pumnul în gura opoziției» și sub presiunea timpului”, mai scrie News.ro.

„«Când am devenit președinte, am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puține artificii, mai puțin scandal și cu mai multe rezultate. Mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt anumite lucruri sunt evidente și nu mai trebuie spuse în fiecare an. (…) Îmi face, recunosc, plăcerea să spun câteva lucruri care cred că sunt chiar de bază și simple. În România, justiția e independentă și trebuie să rămână așa. Eu, președintele României, voi face tot ce îmi stă în puterea constituțională să fac să garantați independența justiției. Veți avea în mine un partener și susținător constant, pe care vă puteți baza», a continuat Klaus Iohannis”, notează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre politicienii implicați în procese. Acesta a discutat despre modificarea Constituției, în așa fel încât, politicienii cu dosare penale deschise să nu mai aibă dreptul să fie aleși.

„Iohannis a mai precizat că astfel, dacă nu se operează modificarea Constituției și nu se introduce «principiului integrității», «situații de acest tip» pot «să apară și în alte cicluri electorale», făcând referire la aleșii cu dosare penale”, scrie DC News.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, prezent la ședința CSM, a vorbit despre găsirea unor soluții prin dialog la problemele justiției.

„«Cred că va fi în continuare un context mai complicat, dar noi sperăm că, în acest an, să se găsească soluție pentru toate problemele care sunt puse în discuție și, mai ales, dacă suntem bine intenționați cu toții. Unde este profesionalism, sunt și soluții», a spus Augustin Lazăr”, notează DC News.

Referitor la găsirea unei soluții, inclusiv pe modificarea Codurilor penale, potrivit DC News, procurorul general a arătat: „Eu așa cred că, pentru toate problemele juridice, noi putem să găsim soluții. Avem experți, avem tot ce ne trebuie pentru a rezolva problemele”.

„Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, a spus vineri că justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului, iar acest lucru trebuie să conteze și în continuare pentru conducerea CSM. Totodată, aceasta a subliniat deschiderea de a purta un dialog onest și deschis cu celelalte puteri ale statului”, scrie HotNews.

HotNews reia și o declarație a noului șef al CSM, Simona Marcu: „Aș dori să transmitem un mesaj de deschidere față de celelalte puteri ale statului, de dorința de a purta un dialog onest și deschis și, nu în ultimul rând, cu societatea, fiind pe deplin conștienți de faptul că justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului. Cetățeanul este beneficiarul actului de justiție și acest lucru trebuie să conteze și în continuare pentru echipa de conducere a CSM”.

TVR readuce azi, în atenția opiniei publice, o chestiune controversată: stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu.

„Parlamentarii PSD se dovedesc neobosiți când vine vorba de modificarea Codurilor penale. Chiar înainte de a pleca în vacanța de Crăciun, la Senat, au fost înregistrate mai multe propuneri legislative ale deputatului PSD Cătălin Rădulescu, susținute și de alți aproape 40 de colegi. Cele mai controversate se referă la pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu sau reducerea pedepselor pentru corupție. Opoziția le caracterizează drept abominabile”, arată TVR.

În finalul Revistei, scriem despre programul Prima Casă în 2018.

„Programul Prima Casă va beneficia de mai puține fonduri în 2018. Mai exact, statul va aloca cu jumătate de miliard de lei mai puțin pentru garantarea împrumuturilor. Specialiștii sunt de părere că suma alocată în acest an nu va reuși să acopere solicitările tuturor aplicanților. Conform prognozelor, de la 25 de mii de locuințe, fondurile vor asigura achiziționarea a aproximativ 20 de mii de locuințe. De asemenea, se estimează o cerere foarte mare la început de an. Din acest motiv se recomandă clienților să înceapă cât mai devreme demersurile pentru obținerea finanțării. Pe lângă fondurile mai mici alocate programului, tinerii care plănuiesc să-și achiziționeze o locuință în acest an se vor confrunta și cu o creștere a prețurilor la imobiliare în medie, cu 10%”, arată DC News.

Seară frumoasă!

O nouă conducere la CSM was last modified: ianuarie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: