O nouă comisie parlamentară de anchetă – „pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie”

27 sept. 2017
Vizualizari: 723

Direcția Națională Anticorupție a făcut plângere la CSM împotriva ministrului justiției Tudorel Toader, în legătură cu afirmațiile domniei sale de ieri, 26 septembrie 2017.

News.ro nota:„Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile ministrului Justiției Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal”.

Subiectul, cu toate reacțiile ulterioare, inclusiv cele ale președintelui Iohannis, este prezentat pe larg de Universul Juridic.

„DNA Ploiești a început, miercuri după-amiază, urmărirea penală a fostului președinte al Autorității Electorale Permanente Ana Maria Pătru, după ce solicitarea acesteia de recuzare a celor doi procurori de caz a fost respinsă, au declarat surse judiciare”, anunță azi News.ro.

„Inspecția Judiciară a constatat că procurorul general Augustin Lazăr nu a încălcat Codul deontologic prin afirmațiile sale legate de circumstanțele adoptării controversatei OUG nr. 13.(…) Verificările Inspecției Judiciare au vizat afirmații ale procurorului general în cadrul unor discuții publice purtate pe tema circumstanțelor în care a fost adoptată OUG nr. 13/2017”, mai scrie azi News.ro.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, va reveni pe funcție în baza unei decizii a Secției pentru procurori a CSM.

Agerpres mai notează: „Hotârărea, care a fost adoptată marți, prevede încetarea suspendării acesteia, ca urmare a înlocuirii măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar în dosarul în care este acuzată de fapte de corupție”.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea suspendării din funcția de procuror și din funcția de conducere, începând cu data de 24.08.2017, a doamnei Stăncescu Raluca, prim — procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca urmare a luării față de aceasta, prin încheierea nr. 764/24.08.2017 dispusă de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul penal nr. 564/39/2017, a măsurii înlocuirii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând cu data de 24.08.2017”, se precizează în decizia CSM publicată pe pagina de internet a a acestei instituții, arată Agerpres.

„Plenul Parlamentului a aprobat, miercuri, înființarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție, PNL și USR împotrivindu-se constituirii comisiei”, scrie azi Mediafax.

Potrivit Mediafax, printre  obiectivele comisiei se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG nr. 127/2006 precum și ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG nr. 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desființare prevăzute în art. 3 și 4 și de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea și audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condițiilor legale (…), precum și la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticității informațiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 și împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.(…) identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieșiri, documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și beneficiarii informațiilor”.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat azi și înființarea unei Comisii speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției. Din această comisie fac parte 23 de parlamentari, dintre care îi amintim pe Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Adrian Țuțuianu, Robert Cazanciuc de la PSD, Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu de la PNL, Marton Arpad de la UDMR și Dorin Bădulescu de la PMP. Agerpres detaliază obiectivele comisiei: „înglobarea în cuprinsul Codului de procedură penală a modificărilor adoptate prin Legea nr. 253/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală, modificarea textelor în raport cu deciziile Curții Constituționale, emise începând cu 2014, și prin care s-au admis excepții de neconstituționalitate pentru articolele din Codul de procedură penală, punerea în acord a deciziilor pronunțate de CCR prin care s-au declarat neconstituționale texte din Codul penal, punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal și Codului de procedură penală”.

În finalul Revistei scriem despre televiziunea publică. TVR are de azi o nouă conducere.

„Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a validat-o miercuri, cu majoritate de voturi, pe Doina Gradea pentru funcția de președinte director general interimar al Societății Române de Televiziune”, anunță AgerpresȘi tot Agerpres scrie că: „Fostul senator Georgică Severin a fost validat miercuri, cu unanimitate de voturi, de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, în funcția de președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, președinte al Consiliului de Administrație al instituției. Georgică Severin a fost recomandat pentru funcția de președinte de noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, care a depus jurământul miercuri în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului”.

Seară frumoasă!

O nouă comisie parlamentară de anchetă – „pentru a clarifica aspectele ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție” was last modified: septembrie 28th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: