Nulitatea actului de procedură facut peste termen. Sancțiunea decăderii (NCPC)

18 oct. 2018
Vizualizari: 3347
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 185/2018

NCPC: art. 181 alin. (1) pct. 2, art. 183 alin. (3), art. 185 alin. (1), art. 248 art. 421 alin. (2)

Căile de atac și termenele în care acestea pot fi exercitate sunt reglementate prin norme de ordine publică, deoarece se întemeiază pe interesul general de a înlătura orice împrejurări ce ar putea tergiversa, în mod nejustificat, judecata unei cauze.

Prin urmare, nici părțile și nici instanța de judecată nu pot deroga, pe cale de interpretare, de la termenele prescrise de lege pentru exercițiul unei căi de atac și de la modalitatea în care acestea se calculează.

Conform dispozițiilor art. 421 alin. (2) C. proc. civ., hotărârea care constată perimarea este supusă recursului, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la pronunțare.

În conformitate cu art. 181 alin. (1) pct. 2 din același act normativ, când termenul se socotește pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește.

Față de prevederile art. 183 alin. (3) C. proc. civ., în situația în care cererea de recurs a fost înaintată instanței prin intermediul serviciului de poștă, recipisa oficiului poștal, precum și înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, servesc ca dovadă a datei depunerii acestuia de către partea interesată.

Din verificarea lucrărilor Dosarului nr. x/3/2015 al Curții de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, se reține că decizia recurată, prin care a fost constatată perimarea, a fost pronunțată la data de 21 iunie 2017, termen la care recurentul a fost prezent, astfel cum rezultă din partea introductivă a hotărârii atacate.

În raport de prevederile legale anterior enunțate, termenul pentru exercitarea recursului împotriva deciziei curții de apel, s-a împlinit la data de 27 iunie 2017.

Calea de atac a fost declarată la data de 17 iulie 2017, astfel cum rezultă din data menționată pe ștampila poștei aplicată pe plicul cu care a fost înaintată cererea de recurs, aflat la fila nr. 14 din dosar.

Astfel, se reține că recursul declarat de recurentul C. a fost formulat cu nerespectarea termenului legal, imperativ și de decădere prevăzut de art. 421 alin. (2) C. proc. civ., respectiv în termen de 5 zile de la pronunțarea hotărârii atacate, partea neinvocând nicio împrejurare mai presus de voința sa care să o fi împiedicat în exercitarea căii de atac.

Potrivit art. 180 C. proc. civ., termenele procedurale sunt stabilite prin lege ori de instanță și reprezintă intervalul de timp în care poate fi îndeplinit un act de procedură.

În situația nerespectării unui termen procedural, devin aplicabile dispozițiile art. 185 alin. (1) C. proc. civ. care prevăd că, în situația în care un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate.

Față de cele anterior reținute, având în vedere că recursul promovat de către recurentul C. a fost declarat în afara termenului prevăzut de art. 421 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte îl va respinge, ca tardiv, făcând astfel aplicarea sancțiunii decăderii prevăzute de art. 185 alin. (1) C. proc. civ.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Dată fiind prioritatea soluționării excepției de tardivitate a declarării recursului, care este o excepție de procedură absolută și peremptorie, în conformitate cu prevederile art. 248 C. proc. civ., nu se mai impune cercetarea pe fond a recursului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Nulitatea actului de procedură facut peste termen. Sancțiunea decăderii (NCPC) was last modified: octombrie 17th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.