Nulitate. Temeinicia hotărârii atacate. Recurs (NCPC)

8 aug. 2017
Vizualizari: 3265
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1099/2016

NCPC: art. 302 alin. (1) lit. c), art. 302alin. (1) lit. c), art. 304, art. 306 alin. (3)

Potrivit art. 302 alin. (1) lit. c) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde, sub sancțiunea nulității, motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor, iar potrivit art. 306 alin. (3) C. proc. civ. indicarea greșită a motivelor de recurs nu atrage nulitatea recursului, dacă dezvoltarea acestora face posibilă încadrarea lor într-unul din motivele prevăzute de art. 304. Per a contrario, dacă dezvoltarea motivelor de recurs nu face posibilă încadrarea lor într-unul din cazurile de nelegalitate prevăzute expres și limitativ de art. 304 C. proc. civ., sancțiunea care intervine este nulitatea recursului.

În speță, recurenta, în dezvoltarea motivelor de recurs, nu formulează critici de nelegalitate care să poată fi examinate din perspectiva vreunui caz de modificare ori casare dintre cele expres și limitativ prevăzute de art. 304 C. proc. civ. pentru exercitarea controlului judiciar în recurs și, ca atare, nu pot face obiect de analiză în această cale extraordinară de atac.

Recurenta nu precizează în ce constă interpretarea și aplicarea greșită a legii de către instanța de apel.

Astfel, în conținutul memoriului de recurs, recurenta reclamă faptul că instanța de apel nu a reținut în mod corect amplasamentul cimitirului, reținând astfel, o altă situație de fapt. Or, aprecierea probelor este o chestiune ce ține de temeinicia hotărârii, iar nu de legalitatea ei și, de aceea, instanța de recurs nu poate analiza criticile referitoare la acest aspect, întrucât nu se încadrează în niciun caz de nelegalitate reglementat expres și limitativ prevăzut de art. 304 C. proc. civ., ca motive de recurs.

Susținerile referitoare la nelegalitatea deciziei curții de apel din perspectiva aplicării greșite a dispozițiilor H.G. nr. 1354/2001, a Legii nr. 213/1998 și a H.G. nr. 955/2004 nu au fost argumentate. În lipsa unor critici concrete de nelegalitate în legătura cu aplicarea greșită a unor dispoziții legale, instanța de recurs nu poate analiza temeinicia acestora.

Eventualele critici susceptibile de încadrare în dispozițiile art. 304 pct. 9 C. proc. civ. ar fi trebuit să dezvolte argumente prin care să se tindă a se demonstra, în concret, pentru care motive este eronat și nelegal raționamentul instanței de apel, obiect al recursului constituindu-l decizia pronunțată în apel.

În legătură cu aprecierile privitoare la calitatea părților și a faptului că unii dintre participanți, în speță expertul numit de instanța de apel, nu prezintă garanții de imparțialitate, făcând obiectul unor cercetări penale, acestea nu pot face obiectul analizei în prezenta cale de atac, cu atât mai mult cu cât legiuitorul român a reglementat mecanisme juridice specifice de soluționare a acestora.

Prin urmare, Înalta Curte reține că susținerile recurentei prezentate nu pot face obiectul controlului judiciar în calea de atac a recursului, întrucât reprezintă, pe de o parte, aspecte ce pun în discuție temeinicia hotărârii atacate, care exced cazurilor de nelegalitate înscrise strict și limitativ în art. 304 C. proc. civ.

Așa fiind, cum recursul nu poate fi analizat în afara cadrului restrictiv al art. 304 C. proc. civ., iar criticile formulate de recurentă nu se circumscriu acestui cadru legal, Înalta Curte va constata nulitatea recursului conform art. 302alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 306 alin. (3) C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Nulitate. Temeinicia hotărârii atacate. Recurs (NCPC) was last modified: august 8th, 2017 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.