Nu vei găsi niciodată unitate în avocatură

23 oct. 2018
Vizualizari: 1752

Mircea Fica: Bună ziua. Stăm de vorbă cu dl av. Nicu Tiberiu, un avocat cu o mare experiență, foarte versat, care ne va spune câteva lucruri interesante în acest moment de final al evenimentului Zilele Baroului București – un eveniment aparte în acest an Centenar. Dacă ne puteți spune cum vedeți dumneavoastră evoluția avocaturii în viitor, ținând cont de ultimele schimbări tehnologice în special, dar și de haosul legislativ care există în România.

Nicu Tiberiu: Grea întrebare și va fi și mai greu să răspund. Pentru că acum am avut de analizat sau de încercat să valorificăm ce s-a întâmplat în ultima sută de ani cu avocatura românească și cu deosebire în ultimii 30 de ani. Și constatăm că aceleași probleme se regăseau și acum 100 de ani și se regăsesc și acum, dacă mă refer la relația dintre avocatură și puterea statală, și chiar și puterea politică. Avocatura în acest moment trece printr-un moment de foarte mare cumpănă. Pentru că, în ianuarie ’90, la nivelul Baroului București eram 620 de avocați și acum suntem peste 10.000. Avocatura bucureșteană a fost cea care și-a deschis porțile pentru tinerii care au dorit să intre în avocatură, pentru tinerii licențiați în Drept. Dar nu știu dacă am făcut foarte bine. Pentru că, în același timp, selecția, din punctul meu de vedere, a lăsat de dorit. Și acum suntem în situația când, dacă tragem linie, constatăm că lucrurile nu sunt foarte bune. Și nici nu văd un moment… Un T0 îl văd. Dar când ajungem, după T0 la un T10, nu-l mai văd. Pentru că nu văd o perioadă și nu știu cum ar putea să încercăm să organizăm avocatura, care să ajungă la aceleași performanțe care erau în perioada antebelică.

Mircea Fica: Ce ar însemna un T0?

Nicu Tiberiu: T0ți ar însemna să ne strângem, să spunem: Domnule, această lege a fost făcută în 1990, la realitățile de atunci… Eu cred că trebuie să existe o nouă filosofie.

Mircea Fica: O schimbare a paradigmei.

Nicu Tiberiu: Gândiți-vă că au fost și sunt în continuare barouri care se diminuează numeric din ce în ce mai mult. Sunt barouri care deja sunt la jumătate, numeric, din ce au fost în ’90. Pentru că, vrem, nu vrem, avocatura încearcă să se deplaseze către marile centre economice, către marile orașe și zone care să producă beneficiu și beneficiul ăla să poată permite cetățeanului să-și facă și ordine în viața socială și viața… Așa că va trebui, poate, să tragem o linie, să vedem ce-am făcut, ce-am greșit – dacă am greșit –, să o luăm de la capăt.

Avem acum și încercăm să valorificăm la maximum atunci când avem nevoie, despre această autonomie a barourilor. Autonomia asta a fost prost înțeleasă. Pentru că suntem autonomi atunci când totul merge bine, și cum avem primul necaz, sărim la Uniune și zicem: Dar ce face Uniunea?! Păi aveți independență, aveți autonomie, luptați-vă! Uniunea intervine atunci când este o problemă națională. Or, problemele naționale noi le-am avut – și le avem în continuare – cu ministerul. Care, departe de a înțelege problemele profesiei – deși este condus, zice-se, de un fost avocat, dar dl ministru a fost și fost avocat, și fost procuror, și fost judecător…

Mircea Fica: Viitor notar…

Nicu Tiberiu: Știți, nu mai are curajul să vină în avocatură. După tot ce a spus despre avocatură, nu mai are curajul. Se duce în notariat. Dar, totuși, ar trebui să se gândească foarte bine dacă n-are dreptul la odihnă. Ar trebui să aibă și dreptul la odihnă, cum și noi trebuie să ne gândim să lăsăm locul unora mai tineri.

Mircea Fica: Dar cam ce ar trebui să facă Ministerul Justiției pentru a îmbunătăți activitatea…?

Nicu Tiberiu: Ministerul nu trebuie să facă nimic. Ministerul trebuie să ne sprijine a promova legile noastre. Și nu trebuie ministerul să fie o opreliște. Pentru că veți vedea, în toate inițiativele legislative pe care le veți găsi – și dacă doriți să verificați le veți găsi în arhiva comisiei juridice de la Senat și de la Camera Deputaților – la orice inițiativă a noastră, Ministerul s-a opus. De ce oare, nu știu. Nu era niciun efort bugetar pe care-l ceream de la minister sau de la stat. De la minister cerem un singur lucru: să ni se aprecieze la justa valoare activitatea pe care o facem pentru oamenii săraci; pentru oamenii care au nevoie de avocat din oficiu sau au nevoie de avocat în procesul civil. Or, dacă avem onorarii de 6 lei, stabilit de judecător… dați-mi voie să spun că nu este o desconsiderare, ci este o bătaie de joc. Când dl ministru vine și clamează și spune că: Ce, nu ajunge onorariu de 500 de lei pentru un divorț?! Ce-o înțelege dânsul din…

Mircea Fica: Poate să dureze și un an de zile.

Nicu Tiberiu: Da, dar oricât ar fi părțile de înțelegătoare, dacă ajung la un compromis, tot durează trei termene. Dar asta înseamnă o necunoaștere profundă. Dar problema este a noastră, dacă vrem să ne…

Mircea Fica: Este nevoie de unitate și de solidaritate.

Nicu Tiberiu: Nu vei găsi niciodată unitate în avocatură. Nu e normal să fie. Numai că să nu avem disoluții. Ci să avem eventuale discuții, poate idei mai mult sau mai puțin exacte. Dar totdeauna trebuie să răzbească buna credință. Și tot ceea ce faci să faci cu bună credință, în folosul avocaturii. Dacă ai făcut lucrul ăsta, ți-ai făcut cel puțin menirea pentru faptul că ești în organele de conducere colegială ale profesiei. Dacă nu, e foarte rău. E greu și e greu cu atât mai mult cu cât generația de 40-45 de ani nu vrea să se implice.

Mircea Fica: Asta-i cea mai mare dramă.

Nicu Tiberiu: E generația care ar trebui să preia peste câțiva ani frâiele profesiei și care refuză lucrul acesta. Personal îi cred; pentru că aceeași situație a fost și cu mulți avocați care n-au făcut politică pentru că n-aveau o situație materială care să le permită să plece din profesie, să facă politică. Așa și dânșii – deocamdată vor să-și facă o structură care să fie solidă, să poată funcționa numai cu prezența a jumătate din timpul lor, și atunci poate ar reveni și către profesie. Dar conducerea profesiei este absolut obligatoriu să se facă de această generație. Dacă ei nu înțeleg, noi mai mult decât că îi rugăm să vină, îi invităm să vină, n-avem ce să le facem. Iar noi vom pleca. Asta este.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Mircea Fica: Un mesaj de final pentru cititorii Universului Juridic?

Nicu Tiberiu: Universul Juridic este o apariție absolut percutantă și absolut necesară. În Universul Juridic găsești răspunsuri la problemele care sunt controversate, și chiar dacă nu sunt controversate, prezintă importanță în perioada respectivă. Eu pot să spun că totdeauna m-am bucurat să citesc Universul Juridic. Dă-mi voie să nu fiu de acord – nu te supăra – cu acest online, care… sunt o altă generație, care vreau să simt hârtia, să simt mirosul cernelii… Dar, țin să vă spun: Mergeți înainte că mergeți bine!

Mircea Fica: Mulțumim frumos, mult succes!

Nu vei găsi niciodată unitate în avocatură was last modified: octombrie 23rd, 2018 by Tiberius Nicu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Tiberius Nicu

Tiberius Nicu

Este avocat și secretar al Consiliului Baroului București.
A mai scris: