Nu poți să stai în nicio profesie închis între zidurile propriului birou și să încerci să gestionezi lucrurile de acolo
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Cornel Popa, partener fondator într-o mare firmă de avocatură – Țuca și asociații.
Cornel Popa: Bună ziua.
Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru disponibilitatea dumneavoastră pentru a discuta despre ce înseamnă avocatura într-o firmă importantă, care sunt criteriile pe care dumneavoastră le aveți în vedere pentru selecție, pe care o faceți nu numai în București, probabil că și în țară. Care sunt lucrurile care contează în pregătirea unui student din acest punct de vedere, pentru a rezista la tot efortul pe care-l presupune activitatea într-o firmă atât de importantă – cred că în primele 2-3 firme de avocatură din România? Care este procesul pe care-l derulați când aveți în vedere o selecție pentru firma dumneavoastră de avocatură?
Cornel Popa: Ținem foarte mult să avem studenți și talent tânăr printre noi, pentru că ne ajută și pe noi. Chiar am constatat așa, vorbind față în față cu oamenii și mai tinerii noștri avocați și ieșim chiar și la masă, într-un cadru mai informal cu ei, afli foarte multe lucruri. Și ei vin cu foarte multe idei, pentru că fiecare generație are propriile ei caracteristici, deci te pot ajuta astfel de discuții. Acum, ce căutăm noi… Sigur, sunt mulți candidați ideali; sunt multe profile de candidați ideali, noi avem vreo sută de avocați în momentul de față și fiecare e diferit în felul lui. Fiecare e bun, dar în alt fel. Așa, ca element comun, fiecare este pregătit foarte bine, zicem noi, din punct de vedere teoretic, și trebuie să aibă abilitatea de a pune în practică cunoștințele teoretice și de a da un răspuns unui client, cu care clientul respectiv sau, dacă e vorba de susținerea unui dosar magistratul, să aibă ce face. Pentru că există, din păcate, încă foarte mulți oameni care nu pot avea decât o abordare teoretică. Așa au învățat la școală, cu clasificări, cu a, b, c – în realitate lucrurile nu merg chiar așa. În realitate trebuie să răspunzi la întrebări practice și să înțelegi ce obiectiv urmărește un client într-un anumit proiect și să-l ajuți, evident, în limitele legale, să atingă acel obiectiv.
Nicolae Cîrstea: Care sunt lucrurile pe care atunci când procesul de selecție se apropie de sfârșit cu ultimii candidați care sunt pe listă, le aveți în vedere? Trebuie să știe carte, trebuie să fie nonconformiști, să aibă putere de muncă, să-și dorească, să aibă ambiție? Bănuiesc că aveți o listă scurtă a unor calități pe care ar trebui să le aibă un student, un viitor avocat când se angajează la firma dumneavoastră de avocatură.
Cornel Popa: Da, nonconformismul e un cuvânt bun; însă trebuie să ne ferim de stridențe în meseria aceasta. Adică să fie un gen de nonconformism care să fie, totuși, undeva aproape de normă. Să fie altceva, dar să nu fie ceva exagerat. Pentru că avocatura și Dreptul în general sunt domenii relativ conservatoare. Aici sigur că poți veni cu inovații din când în când, se întâmplă lucrul acesta, dar esența profesiei nu s-a schimbat și nu se va schimba. Ea ține foarte mult de relația de încredere care se naște între avocat și client și asta trebuie ținut tot timpul în vedere.
Din punct de vedere al selecției unui avocat, noi ca procedură, să-i spunem administrativă, de regulă la capitolul selecție începem cu un test scris, care cuprinde unele întrebări compuse de noi, din practica noastră și din care încercăm să dezlegăm nu neapărat capacitatea candidatului de a reproduce o anumită informație, ci de a o procesa și de a o sintetiza și de a o expune într-o manieră care să fie inteligibilă pentru interlocutor. Asta în primul rând.
Apoi, dacă nota de la testul scris este una de trecere, de obicei urmează un interviu. Unul sau poate chiar mai multe uneori, în funcție de departamentul în care vedem că s-ar potrivi o anumită persoană – poate unul e mai bun pentru litigii, altul e mai bun pentru consultanță ș.a.m.d.; poate unul are o pasiune pentru dreptul concurenței – încercăm să punem oamenii acolo unde credem că ei ar da randamentul cel mai bun.
Interviul oral, față în față, ne ajută foarte tare, pentru că în scris poți să-ți faci o idee despre om, dar când îl vezi față în față și când omul e capabil să-ți vorbească, să explice, să demonstreze cât de convingător e, să ne spună, privindu-ne în ochi, dacă e capabil să lucreze în echipă și să ne spună despre pasiunile lui, despre subiectele care l-au preocupat în domeniul juridic ș.a.m.d. – aici se face de foarte multe ori diferența.
Nicolae Cîrstea: Avem o percepție la nivelul lumii juridice românești, bivalentă, să zicem – avocatură de consultanță, de business, și avocatura de bară. V-ați dedicat avocaturii de consultanță, avocaturii de business. Care sunt greutățile acestui mod de a face avocatura?
Cornel Popa: Cred că impredictibilitatea legislativă și impredictibilitatea în interpretarea legii, mai ales. În ultima vreme am văzut și ne confruntăm cu tot felul de interpretări ale legii total neașteptate. Există un volum foarte mare de informații care se schimbă la săptămână sau la lună, din punct de vedere legislativ. Avem deja câteva zeci sau am trecut peste suta de legi aprobate pe anul acesta, deși suntem la jumătatea anului. E un volum imens de informații. Și e destul de dificil, chiar și pentru un profesionist, să țină pasul. Există această ficțiune, că nimănui nu-i este îngăduit să se prevaleze de necunoașterea legii. Cred că e o ficțiune care trebuie revăzută serios în viitorul care vine, pentru că nu e posibil, uman vorbind, să asimilezi toate aceste informații.
Nicolae Cîrstea: Dar frumusețea? Vorbiți-ne și despre lucrurile frumoase pe care le are această zonă, acest segment al avocaturii.
Cornel Popa: Depinde, frumusețea depinde de fiecare în ce o găsește. Foarte mulți oameni – și mă regăsesc între ei – sunt cei care găsesc satisfacție în faptul că avocatura îți oferă un domeniu foarte fertil pentru speculație intelectuală. Este un loc unde te poți juca cu conceptele, un loc unde te simți liber făcând lucrul acesta. Cel puțin așa a fost până acum și sper ca așa să fie și de acum înainte – sunt tot felul de discuții legate de modificări legislative cu privire la legea avocaturii, care au imprimat o atmosferă mai puțin fericită zilele acestea – dar, în esența ei, avocatura rămâne o profesie în care te poți juca cu gândurile. Și cred că asta e foarte frumos.
Nicolae Cîrstea: După – nu știu dacă greșesc cumva – aproximativ 20 de ani de avocatură, de consultanță, de business, care a fost cea mai mare satisfacție profesională pe care ați avut-o?
Cornel Popa: Au fost multe. Mi-e greu să ierarhizez. Au fost dosare câștigate, au fost dosare arbitrale internaționale, în care am avut ocazia să reprezentăm statul român sau clienți privați chiar, în care fie de partea statului român s-a obținut respingerea unor pretenții de sute de milioane – și chiar am fost deschizători de drum ca echipă față de aceste dosare. Ele cumva au intrat în banalitate, dar atunci când ne-am ocupat de primele nu au fost alții; noi am deschis drumul, pot să zic. Așa da, este un subiect care ne creează satisfacție, dacă e să ne uităm puțin în urmă. Dar cred că important este să găsești satisfacție în fiecare zi în ceea ce faci, că altfel e foarte greu să continui ani și ani de-a rândul în profesia asta.
Nicolae Cîrstea: Având în vedere volumul foarte mare de lucru pe care-l aveți în activitatea de zi cu zi, vă văd, totuși, an de an la Conferința de Drept Comercial de la Timișoara. Este important pentru dumneavoastră personal să țineți aproape de mediul universitare, de prieteni, de lucrurile și relațiile pe care le-ați consolidat ani la rând?
Cornel Popa: Da, nu poți să stai în nicio profesie închis între zidurile propriului birou și să încerci să gestionezi lucrurile de acolo. E important să ieși în afară, să vezi oameni, ce vorbesc, cum evoluează, cum involuează – nu e cazul aici. Dar tot timpul e bine să auzi idei noi, pentru că astea îți deschid perspective și cred că momentul în care nu mai suntem dispuși să auzim noutăți e un moment trist pentru viața fiecăruia.
Nicolae Cîrstea: Domnule Cornel Popa vă mulțumesc, vă doresc succes în această provocare profesională permanentă care este avocatura de business. Să vă mențineți în top și să vedem promovate și publicate tot felul de comunicate în care dumneavoastră fie ați câștigat un proces, fie ați schimbat o practică încetățenită într-un anumit fel în instanțele din România sau din afară.
Cornel Popa: Mulțumim frumos.