Noua legislație a achizițiilor publice. Legislație consolidată și index: 17 mai 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă

6 iun. 2017
Vizualizari: 1847

INCLUDE:

• Studiu introductiv

• Legea nr. 98/2016

• Normele metodologice, sub articolele aferente

• Ordine și instrucțiuni ANAP

• Directiva nr. 2014/24/UE

• Tabel de corespondență

• Anexă: O.U.G. nr. 58/2016

Conceptul de achiziție publică desemnează conținutul unor raporturi juridice asemănătoare cu cele specifice contractului de vânzare-cumpărare, apreciat într-un sens foarte larg. Pentru a fi în prezența unui contract de achiziție publică este obligatoriu ca persoana care „cumpără” produse, lucrări sau servicii să aibă calitatea de autoritate contractantă, iar persoana care vinde, pe cea de operator economic. Cu toate acestea, nu orice contract de vânzare-cumpărare în care cumpărător este o autoritate contractantă, iar vânzător este un operator economic, reprezintă stricto sensu o achiziție publică.

În încercarea de a determina domeniul de incidență al legislației privind achizițiile publice este important de observat dintr-un bun început că achiziția publică este un concept care aparține dreptului Uniunii Europene, care trebuie înțeles prin prisma regulilor specifice acestui sistem de drept.

În viziunea actuală a legiuitorului european, achizițiile publice sunt un instrument de implementare a unor politici publice care urmăresc asigurarea celor mai bune condiții posibile pentru furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, protecția mediului, creșterea eficienței resurselor și a energiei, combaterea schimbărilor climatice, promovarea inovării, a ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale. Teoria și practica achizițiilor publice nu au în vedere nici căutarea obsesivă a celui mai scăzut preț, nici indiferența față de calitate, ci utilizarea corectă a celei mai importante pârghii prin care se poate asigura dezvoltarea unei societăți.

Culegerea Noua legislație a achizițiilor publice se adresează nu doar practicienilor, ci și teoreticienilor, mediului universitar în general, și tuturor celor interesați de domeniul achizițiilor publice, reunind noua reglementare naționala (Legea nr. 98/2016, hotărârea adoptată de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare – H.G. nr. 395/2016, ordinele și instrucțiunile ANAP), adăugându-se directiva europeană aferentă (Directiva nr. 2014/24/UE), un studiu introductiv semnat de îngrijitorul ediției, conf. univ. dr. Monica Amalia Rațiu, un index menit a facilita căutarea în text a sintagmelor-cheie și un tabel de transpunere și corespondență ce reunește informațiile din tabelul de corespondență anexat la Directiva nr. 2014/24/UE cu dispozițiile privind modul de transpunere a Directivei de la finalul Legii nr. 98/2016.

Comandă lucrarea „Noua legislație a achizițiilor publice. Legislație consolidată și index: 17 mai 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă”

Noua legislație a achizițiilor publice. Legislație consolidată și index: 17 mai 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă was last modified: mai 31st, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.