Normele privind suspendarea exercitării activităţii auditorilor financiari şi firmelor de audit (Ordinul ASPAAS nr. 88/2018)

27 aug. 2018
Vizualizari: 895
Actul publicat în MonitorSumar
Normele privind suspendarea exercitării activității auditorilor financiari și firmelor de audit, aprobate prin Ordinul ASPAAS nr. 88/2018 (M. Of. nr. 734 din 24 august 2018)

 

Cap. I („Dispoziții generale”)

Cap. II („Suspendarea exercitării activității”)

Anexa nr. 1 („Cererea de suspendare a auditorilor financiari”);

Anexa nr. 2 („Cererea de încetare a suspendării auditorilor financiari”);

Anexa nr. 3 („Notificarea de suspendare temporară a activității firmei de audit”);

Anexa nr. 4 („Cererea de încetare a suspendării temporare și reluarea activității firmei de audit”).

În M. Of. nr. 734 din 24 august 2018 a fost publicat Ordinul ASPAAS nr. 88/2018 pentru aprobarea Normelor privind suspendarea exercitării activității auditorilor financiari și firmelor de audit.

Respectivele norme reglementează situațiile în care intervine suspendarea exercitării activității de către auditorii financiari și firmele de audit, condițiile în care această suspendarea încetează, precum și procedurile ce trebuie îndeplinite în acest sens. Activitatea auditorilor financiari este guvernată de prevederile Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative.

De asemenea, Normele sunt însoțite și de patru anexe ce includ modelele pentru cererile ce se vor întocmi în vederea suspendării, respectiv încetării acesteia și reluării activității de către auditorul financiar sau firma de audit.

Structura respectivului

Cap. I („Dispoziții generale”);

Cap. II („Suspendarea exercitării activității”);

Anexa nr. 1 („Cererea de suspendare a auditorilor financiari”);

Anexa nr. 2 („Cererea de încetare a suspendării auditorilor financiari”);

Anexa nr. 3 („Notificarea de suspendare temporară a activității firmei de audit”);

Anexa nr. 4 („Cererea de încetare a suspendării temporare și reluarea activității firmei de audit”).

Una dintre cele mai importante prevederi regăsite la nivelul respectivelor norme, privește cele reglementare celor două cazuri în care intervine suspendarea exercitării activității fie de către auditorii financiari, fie de către firmele de audit. Așadar, în cazul primei categorii, suspendarea exercitării activității are loc la cererea scrisă a auditorului, în conformitate cu dispozițiile respectivelor norme. Pe de altă parte, în situația firmelor de audit, suspendarea exercitării activității este determinată de suspendarea temporară a activității la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Totodată, toate mențiunile privind suspendarea exercitării activității și/sau încetarea acesteia, se vor face în Registrul public electronic al auditorilor financiari și firmelor de audit, așa cum prevede art. 3.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Auditorilor financiari le este recunoscut dreptul de a solicita suspendarea exercitării activității pentru o perioadă de maxim 3 ani consecutivi și în cazurile temeinic justificate. Astfel, sunt considerate cazuri temeinic justificate, situații precum:  concediul pentru creșterea sau îngrijirea copilului minor, pensionarea anticipată, incapacitatea temporară de muncă, pe caz de boală pentru care se poate acorda concediu medical pentru o perioadă mai mare de trei luni potrivit recomandărilor medicale de specialitate, perioada de șomaj, dar și alte cazuri prevăzute la art. 4.

Cererea necesară se va întocmi în scris, suspendarea fiind valabilă numai pentru perioada existenței unui dintre cazurile reglementate de articolul anterior menționat, iar dacă situația respectivă nu mai produce efecte, auditorul are obligația să notifice ASPAAS, în scris, în termen de 30 de zile de la încetarea cauzei. La expirarea perioadei acordate, suspendarea exercitării activității încetează de drept, auditorul revenind la statutul activ, dacă nu se află într-o stare de incompatibilitate și își declară statutul de auditor financiar nonactiv.

Suspendarea exercitării activității auditorului financiar se face numai după îndeplinirea condițiilor necesare, președintele ASPAAS emițând un ordin de suspendare a activității ca auditor financiar cu indicarea duratei de suspendare. Ordinul se emite în 3 exemplare, din care un exemplar se arhivează la nivelul instituției, un exemplar se comunică auditorului financiar, iar cel de-al treilea exemplar se transmite Camerei Auditorilor Financiari din România, pentru anularea obligației de plată a cotizației de membru, conform art. 5.

Pe de altă parte, dacă cererea auditorului este respinsă, acest fapt i se va comunica inclusiv prin mijloace electronice, alături de motivarea respingerii.

Conform art. 6, Auditorii financiari au dreptul să ceară încetarea suspendării înainte de expirarea termenului de suspendare, iar dacă solicitarea le este aprobată, încetarea începe să producă efecte de la data la cer auditorului i-a fost comunicat ordinul președintelui ASPAAS. Se remarcă și faptul că auditorului financiar îi este interzis să mai solicite suspendarea pentru aceeași situație invocată anterior, justificată cu aceleași documente, pentru care a obținut anterior o suspendare întreruptă la cerere, dacă în perioada cuprinsă între data reluării activității și solicitarea unei noi suspendări sau în ultimele 12 luni anterior formulării cererii de suspendare a obținut venituri din exercitarea profesiei de auditor financiar.

Art. 7 prevede faptul că firmele de audit sunt obligate să notifice în scris ASPAAS, în termen de 30 de zile de la data soluționării de către oficiul registrului comerțului a mențiunii de suspendare temporară a activității societății. La expirarea perioadei de suspendare, suspendarea exercitării activității încetează de drept și firmă de audit revine la statutul de firmă de audit activă.

De asemenea, în cazul în care firma de audit și-a reluat activitatea înainte de expirarea termenului pentru care a avut suspendată temporar activitatea la ORC, ea este obligată să notifice în scris acest fapt către ASPAAS în termen de 30 de zile de la data soluționării de către oficiul registrului comerțului a mențiunii de reluare a activității societății, potrivit art. 8.

Conform art. 9, efectul suspendării activității auditorilor financiari și a firmelor de audit consta în faptul că pe întreaga perioadă a acesteia, ele nu pot desfășura niciuna dintre activitățile prevăzute de Legea nr. 162/2017 și O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar. Totodată, pe această perioadă, auditorii financiari și firmele de audit sunt scutite de plata cotizațiilor datorate CAFR.

Normele privind suspendarea exercitării activității auditorilor financiari și firmelor de audit (Ordinul ASPAAS nr. 88/2018) was last modified: august 27th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.