Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate – modificare (OMJ nr. 796/C/2020)

20 mart. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 121

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificatActul modificatorSumar
 

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, aprobate prin OMJ nr. 2.772/C/2017

(M. Of. nr. 822 din 18 octombrie 2017)

 

OMJ nr. 796/C din 27 februarie 2020 pentru modificarea și completarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate

(M. Of. nr. 220 din data de 18 martie 2020)

 

– modifică: art. 5 alin. (2) și (3), art. 11 alin. (1) – (4) și (9);

– introduce: art. 10 alin. (5).

 

În M. Of. nr. 220 din data de 18 martie 2020 s-a publicat OMJ nr. 796/C din 27 februarie 2020 pentru modificarea și completarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, aprobate prin OMJ nr. 2.772/C/2017.

 

Art. 5 alin. (2) și (3) din Normele minime obligatorii (modificate de OMJ nr. 796/C/2020) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (2) și (3) prevedeau următoarele aspecte de interes:

Original Black Friday pe UJmag.ro!

„ART. 5 –

(2) Grupurile sanitare vor fi separate de camerele de deținere și sunt dotate astfel încât să se asigure cel puțin o chiuvetă, un WC și un duș pentru maximum 10 persoane private de libertate.

(3) În cadrul grupului sanitar, spațiul destinat montării vasului WC este prevăzut cu ușă și sistem de închidere pentru asigurarea intimității.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 alin. (2) și (3) se modifică și vor avea următorul conținut:

ART. 5 – 

(2) Grupurile sanitare sunt separate de camerele de deținere și sunt dotate astfel încât să se asigure cel puțin o chiuvetă, un WC și un duș, de regulă, pentru maximum 10 persoane private de libertate.

(3) În cadrul grupului sanitar, spațiul destinat montării vasului WC se amenajează în funcție de regimul de executare, conform anexelor nr. 1-5, pentru asigurarea intimității.

 

 

 

Art. 11 alin. (1) – (4) și (9) din Normele minime obligatorii (modificate de OMJ nr. 796/C/2020) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 11 alin. (1) – (4) și (9) se prezentau sub următoarea formă:

„ART. 11 –

(1) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim de maximă siguranță, inclusiv cele care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme, se dimensionează pentru o persoană.

(2) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim închis, sunt arestate preventiv, sunt în perioada de carantinare-observare sau cărora nu li s-a stabilit regimul de executare a pedepselor privative de libertate, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme, se dimensionează pentru 2 persoane.

(3) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim semideschis, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 3, se dimensionează pentru 10 persoane.

(4) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 4, se dimensionează pentru 10 persoane.

(9) Schițele cu amenajarea și dotarea camerelor de cazare pentru fiecare regim de executare a pedepselor privative de libertate se prevăd în cuprinsul ordinului ministrului justiției pentru aprobarea măsurilor necesare pentru siguranța penitenciarelor.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 11 alin. (1) – (4) și (9) se modifică și vor avea următorul conținut:

ART. 11 – 

(1) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim de maximă siguranță, inclusiv cele care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 1, se dimensionează, de regulă, pentru o persoană.

(2) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim închis, sunt arestate preventiv, sunt în perioada de carantinare-observare sau cărora nu li s-a stabilit regimul de executare a pedepselor privative de libertate, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 2, se dimensionează, de regulă, pentru 2 persoane.

(3) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim semideschis, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 3, se dimensionează, de regulă, pentru maximum 10 persoane.

(4) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea sunt prezentate în anexa nr. 4, se dimensionează, de regulă, pentru maximum 10 persoane.

(9) Schițele de principiu cu amenajarea și dotarea camerelor de cazare pentru fiecare regim de executare a pedepselor privative de libertate se prevăd în cuprinsul Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 4.800/C/2018.

 

 

 

Art. 10 alin. (5) din Normele minime obligatorii (introdus de OMJ nr. 796/C/2020) 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 10, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

ART. 10 – 

“(5) Camerele destinate internării persoanelor private de libertate în penitenciarele-spital, ale căror caracteristici privind amenajarea și dotarea trebuie să fie în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății publice nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, cu modificările și completările ulterioare, sunt prevăzute cu măsurile de siguranță specifice sistemului penitenciar, particularizate potrivit specificului fiecărui penitenciar-spital.

Normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate – modificare (OMJ nr. 796/C/2020) was last modified: martie 20th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter