Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Cap. V din Titlul II Partea a II-a din O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului – modificări (OMDRAP nr. 1156/2019)

11 mart. 2019
Vizualizari: 2645
Art. 8 din Normele metodologice (modificat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 8 prevedea:

„Art. 8

(1) Structura datelor și cerințele tehnice vor fi comunicate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței băncii de economisire și creditare în domeniul locativ, până cel mai târziu la data de 31 octombrie a anului pentru care se acordă primele de stat.

(2) Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței își creează propria bază de date, care va cuprinde numele, prenumele și codurile numerice personale ale persoanelor care au renunțat la sau au pierdut cetățenia română în anul aferent primei de stat. Acestor persoane nu li se acordă primă de stat.

(3) În vederea identificării solicitărilor multiple de primă de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței verifică datele tuturor băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ. În cazul în care suma primelor de stat solicitate pentru o persoană este mai mare decât cuantumul maxim admis, aceasta se reduce în mod corespunzător și suma de corectură se înregistrează în evidențele băncii de economisire și creditare în domeniul locativ. În vederea calculului sumei de corectură pentru fiecare bancă de economisire și creditare în domeniul locativ, din prima calculată conform prevederilor art. 2 alin. (3) lit. b) se scade prima calculată și conform dispozițiilor art. 2 alin. (3) lit. a).

(4) Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței va arhiva toate datele în vederea unor eventuale verificări ulterioare.

(5) Anual, până cel târziu la sfârșitul lunii februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței va transmite băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ seturile de date corectate și, ulterior, va vira sumele aferente primelor de stat solicitate și, după caz, corectate, în termenul stabilit la art. 7 alin. (5).

(6) Băncile de economisire și creditare în domeniul locativ își vor modifica datele privind primele de stat în funcție de seturile de date comunicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței și în baza acestora vor credita conturile aferente contractelor de economisire-creditare cu primele de stat corespunzătoare”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 8  

(1) Prima de stat se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație și se acordă de acesta după expirarea fiecărui an calendaristic în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrării solicitării transmise de banca de economisire și creditare în domeniul locativ prevăzută la art. 7 alin. (7).

(2) În vederea identificării solicitărilor multiple de primă de stat având o valoare totală mai mare decât limita maximă anuală stabilită la art. 2 alin. (1), identificare necesară pentru decontarea primelor de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice verifică bazele de date transmise de băncile de economisire și creditare în domeniul locativ prevăzute la art. 7 alin. (8). În cazul în care suma primelor de stat solicitate pentru o persoană este mai mare decât cuantumul maxim admis, aceasta se reduce în mod corespunzător și suma de corectură se înregistrează în evidențele băncii de economisire și creditare în domeniul locativ. În vederea calculului sumei de corectură pentru fiecare bancă de economisire și creditare în domeniul locativ, din prima calculată conform prevederilor art. 2 alin. (3) lit. b) se scade prima calculată conform dispozițiilor art. 2 alin. (3) lit. a).

(3) Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va arhiva toate datele în vederea unor eventuale verificări ulterioare.

(4) După efectuarea verificărilor prevăzute la alin. (2), cu respectarea termenului prevăzut la alin. (1), anual, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va transmite băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ seturile de date corectate și, ulterior, va vira sumele aferente primelor de stat solicitate și, după caz, corectate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(5) Băncile de economisire și creditare în domeniul locativ își vor modifica datele privind primele de stat în funcție de seturile de date comunicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și în baza acestora vor credita conturile aferente contractelor de economisire-creditare cu primele de stat corespunzătoare.

(6) Băncile de economisire și creditare în domeniul locativ virează prima de stat în contul clientului, în termen de 15 zile de la acordarea acesteia”.

 

Art. 9 din Normele metodologice (modificat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 prevedea:

„Art. 9

(1) În cazul în care, prin mijloace proprii sau din comunicarea unei terțe părți, banca de economisire și creditare în domeniul locativ constată că atribuirea primei de stat este nejustificată sau prima de stat nu a fost alocată în cuantumul prevăzut de lege, aceasta are obligația să facă rectificarea cuvenită. Dacă contractul de economisire-creditare a încetat și recuperarea primei de stat nu s-a făcut pe durata valabilității acestuia, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va înștiința Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței și va lua toate măsurile pentru restituirea primei de stat încasate necuvenit de beneficiarul acesteia, potrivit reglementărilor legale în materie.

(2) Clientul va fi informat cu privire la corectarea cuantumului primei de stat cel mai târziu odată cu primirea următorului extras de cont. Clientul poate contesta motivul corectării cuantumului primei de stat în termen de un an de la informare și va adresa contestația băncii de economisire și creditare în domeniul locativ. Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va analiza contestațiile primite și va comunică, în termen de 30 de zile, atât clienților, cât și Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței deciziile luate în soluționarea acestora.

(3) Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va arhiva toate corecturile de primă de stat rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) și (2).

(4) Banca de economisire și creditare în domeniul locativ răspunde ca fidejusor, alături de clientul care primește o primă de stat necuvenită. Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va returna Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței primele de stat virate în mod nejustificat și penalitățile aferente, calculate la nivelul celor datorate pentru executarea cu întârziere a obligațiilor bugetare. Primele de stat reacordate clientului în baza unei contestații admise a acestuia vor fi scăzute din sumele pe care banca de economisire și creditare în domeniul locativ urmează să le restituie ca prime de stat necuvenite. În acest scop băncile de economisire și creditare în domeniul locativ comunică Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței soldul corecturilor de primă de stat efectuate”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 9

(1) În cazul în care, prin mijloace proprii sau din comunicarea unei terțe părți, banca de economisire și creditare în domeniul locativ constată că atribuirea primei de stat și a dobânzii aferente este nejustificată sau prima de stat nu a fost alocată în cuantumul prevăzut de lege, clienții care au încasat prima de stat încălcând dispozițiile legii sau ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia sau care au încasat prima ca urmare a neîndeplinirii condițiilor prevăzute de lege și de reglementările emise în aplicarea acesteia sunt obligați să restituie băncii cu care au încheiat contract de economisire-creditare atât prima de stat necuvenită, cât și dobânda acumulată aferentă sumelor reprezentând prima de stat necuvenită, din care se scade impozitul pe dobândă, în termen de maximum 60 de zile de la momentul în care au fost notificați de către bancă. Băncile de economisire și creditare în domeniul locativ sunt obligate să restituie Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice sumele încasate de la clienți în aplicarea prezentului alineat în termen de maximum 30 de zile de la încasarea acestora.

(2) Clientul va fi notificat cu privire la corectarea cuantumului primei de stat cel mai târziu odată cu primirea următorului extras de cont. Clientul poate contesta motivul corectării cuantumului primei de stat în termen de 30 de zile de la informare și va adresa contestația băncii de economisire și creditare în domeniul locativ. Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va analiza contestațiile primite și va comunica, în termen de 30 de zile, atât clienților, cât și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice deciziile luate în soluționarea acestora.

(3) Dacă contractul de economisire-creditare a încetat și recuperarea primei de stat nu s-a făcut pe durata valabilității acestuia, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va înștiința Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și va lua toate măsurile pentru restituirea primei de stat încasate necuvenit de beneficiarul acesteia, potrivit reglementărilor legale în materie.

(4) Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va arhiva toate corecturile de primă de stat rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) și (3).

(5) Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va returna Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice primele de stat virate în mod nejustificat și dobânda acumulată aferentă sumelor reprezentând prima de stat necuvenită, din care se scade impozitul pe dobândă. Primele de stat reacordate clientului în baza unei contestații admise a acestuia vor fi scăzute din sumele pe care banca de economisire și creditare în domeniul locativ urmează să le restituie ca prime de stat necuvenite. În acest scop băncile de economisire și creditare în domeniul locativ comunică Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice soldul corecturilor de primă de stat efectuate.

(6) Termenul de 90 de zile, prevăzut la alin. (1), se calculează de la data la care clientul primește de la banca de economisire și creditare în domeniul locativ notificarea privind încasarea necuvenită a primei de stat.

(7) În cazul contractelor de economisire-creditare încheiate după data de 1 ianuarie 2017, clienții care au încasat prima de stat încălcând dispozițiile legii sau ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia sunt obligați să restituie, împreună cu prima de stat necuvenită, și dobânda acumulată aferentă sumelor reprezentând prima de stat necuvenită, din care se scade impozitul pe dobândă”.

 

Art. 9^1-9^2 din Normele metodologice (introdus prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 9 se introduc două noi articole, art. 9^1-9^2, cu următorul conținut:

„Art 9^1

Controlul respectării prevederilor art. 311, 312 și ale art. 314 – 316 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, se efectuează de către Ministerul Finanțelor Publice prin aparatul de inspecție economico-financiară, așa cum este definit la art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea inspecției economico-financiare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 101/2012.

Art. 9^2

Suspendarea și reluarea acordării primei de stat pentru un client sau pentru toți clienții unei bănci de economisire și creditare se fac de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în condițiile prevăzute de art. 316^2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 11 alin. (1) din Normele metodologice (modificat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 11, alin. (1) prevedea:

„(1) Până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va transmite Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței Planul de afaceri actualizat pentru anul calendaristic în curs, care să includă și o prognoză privind cuantumul primelor de stat, însoțit de raportul auditorului independent. Pe baza datelor din aceste documente Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței va fundamenta cuantumul surselor financiare necesare plății primelor de stat suportate de la bugetul de stat”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 11, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic, băncile de economisire și creditare în domeniul locativ transmit Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prognoze privind cuantumul primelor de stat pentru anul în curs și următorii 3 ani, însoțite de raportul auditorului independent”.

 

Art. 12 din Normele metodologice (abrogat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 12 prevedea:

„Art. 12

Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței va verifica, cel puțin o dată pe an, corectitudinea calculării de către banca de economisire și creditare în domeniul locativ a primelor de stat solicitate de clienți”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 12 se abrogă.

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Cap. V din Titlul II Partea a II-a din O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului – modificări (OMDRAP nr. 1156/2019) was last modified: martie 11th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.