Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Cap. V din Titlul II Partea a II-a din O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului – modificări (OMDRAP nr. 1156/2019)

11 mart. 2019
Vizualizari: 2650
Art. 4 din Normele metodologice (modificat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 prevedea:

„Art. 4

(1) În situația prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. a), titularul contractului de economisire-creditare este ținut a face dovada utilizării sumei economisite și/sau a sumei contractate puse la dispoziție, după repartizare, imediat și nemijlocit, numai pentru activități în domeniul locativ, cu documente justificative, conform prevederilor legale în materie și potrivit anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice. Activitățile în domeniul locativ sunt cele definite la art. 290 lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În situația prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. b), cesionarul contractului de economisire-creditare este ținut a face dovada cesiunii și a utilizării sumei economisite și/sau sumei contractate sau a sumei contractate numai pentru activități în domeniul locativ; prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.

(3) În situația prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. c), titularul contractului de economisire-creditare sau, după caz, succesorul ori soțul/soția acestuia este ținut a face dovada decesului, respectiv a incapacității totale de muncă, prin:

– certificat de deces cu dată ulterioară celei de încheiere a contractului de economisire-creditare; sau

– certificat de persoană cu handicap gradul I sau II, eliberat sau reconfirmat de autoritatea competentă, în baza evaluării comisiei medicale, la o dată ulterioară datei de încheiere a contractului de economisire-creditare.

(4) În situația prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. d), titularul contractului de economisire-creditare este ținut a face dovada calității de șomer, cu carnet de șomer eliberat de către agenția de ocupare a forței de muncă județeană sau, după caz, de către Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a Municipiului București, carnet de șomer prin care să se ateste și faptul că perioada de șomaj durează de cel puțin 9 luni fără întrerupere și se menține încă la data punerii la dispoziție a sumei economisite”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 4

(1) Clienții băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ pot cesiona contractele de economisire-creditare. Cesionarul poate beneficia de prima de stat aferentă depunerilor efectuate de cedent, indiferent de numărul de contracte cesionate și/sau al contractelor încheiate în nume propriu, fără însă ca prin cumularea primelor de stat să poată depăși limita maximă anuală stabilită la art. 2 alin. (1).

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în situația în care cesiunea are loc între soț, soție, copii, precum și părinții soților, cesionarul va beneficia integral de prima de stat aferentă depunerilor cedentului, indiferent de numărul contractelor cesionate, precum și de prima de stat care se cuvine cesionarului în temeiul contractelor încheiate în nume propriu, cu condiția ca cesiunea să aibă ca finalitate accesarea unui credit pentru domeniul locativ, inclusiv prin intermediul unei finanțări anticipate sau intermediare. În situația în care creditul nu este contractat în termen de 12 luni de la data cesiunii, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va returna Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în numele cesionarului, prima de stat care depășește plafonul stabilit la art. 2 alin. (1) și dobânda aferentă primei excedentare, din care se scade impozitul pe dobândă reținut și virat de bancă.

(3) În cazul în care cesionarul trebuie să restituie prima de stat excedentară, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va debita conturile de economisire aferente contractelor de economisire-creditare în conformitate cu condițiile generale ale contractelor de economisire și creditare, fără ca această operațiune să fie considerată retragere anticipată. Restituirea primei de stat și a dobânzii aferente, cu excepția impozitului pe dobândă reținut și virat, se va efectua după expirarea intervalului de 12 luni pe care cesionarul îl are la dispoziție pentru solicitarea creditului.

(4) În situația prevăzută la alin. (2), cesionarul contractului de economisire-creditare face dovada cesiunii și a utilizării sumei contractate numai pentru activități în domeniul locativ. Prevederile art. 3 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(5) Începând cu anul încheierii contractului/contractelor de cesiune, pentru anul/anii de economisire următor/următori, titularul poate beneficia de prima de stat în limita plafonului prevăzut la art. 2 alin. (1)”.

 

Art. 5-6 din Normele metodologice (abrogat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5-6 prevedeau:

„Art. 5

(1) Utilizarea în scop locativ a sumei economisite va fi probată față de banca de economisire și creditare în domeniul locativ de către client sau persoana împuternicită de acesta, în termen de 2 ani de la data la care se consemnează și/sau se efectuează una dintre următoarele operațiuni: plata soldului economisit, gajarea drepturilor rezultând din contractul de economisire-creditare, transferul contractului de economisire-creditare către un terț, finanțarea anticipată sau intermediară.

(2) În cazul în care utilizarea sumelor în scop locativ nu este dovedită de clientul băncii de economisire și creditare în domeniul locativ, în condițiile art. 4 și în termenul prevăzut la alin. (1), prima de stat nu va fi pusă la dispoziție clientului și se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței.

(3) Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va putea solicita titularului de contract documente suplimentare, care să dovedească îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de prima de stat sau, după caz, utilizarea sumei economisite și/sau a sumei contractate pentru activități în domeniul locativ.

(4) Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va putea efectua verificări ale datelor și informațiilor furnizate de client, în condițiile prevăzute de legislația aplicabilă instituțiilor de credit aflată în vigoare.

Art. 6

(1) În cazul decesului unei persoane îndreptățite să primească primă de stat, numai succesorul/succesorii său/săi legal/legali sau testamentar/testamentari are/au dreptul de a solicita încetarea contractului de economisire-creditare sau continuarea acestuia în nume propriu. Succesorul/succesorii primește/primesc și prima de stat cuvenită persoanei decedate, indiferent dacă este/sunt parte și la alte contracte de economisire-creditare încheiate.

(2) În cazul în care există mai mulți succesori, fiecare dintre aceștia poate opta fie pentru continuarea în nume propriu a contractului de economisire-creditare, fie pentru restituirea sumei economisite, proporțional cu cota succesorală pe care o deține; fiecare succesor are obligația să notifice această opțiune băncii de economisire și creditare în domeniul locativ.

(3) În situația în care succesorul/succesorii optează pentru continuarea în nume propriu a contractului de economisire-creditare, banca de economisire și creditare în domeniul locativ se va asigura că sunt îndeplinite toate condițiile pentru încheierea unui contract de economisire-creditare.

(4) Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (3) și succesorul/succesorii continuă în nume propriu contractul de economisire-creditare, prima de stat va continua să fie acordată acestuia/acestora începând din anul decesului titularului inițial de contract, după prezentarea documentelor prevăzute la art. 4 alin. (3).

(5) În cazul în care contractul de economisire-creditare continuat conform prevederilor alin. (4) este reziliat ulterior, înainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contract, fără să fi fost prezentate dovezile prevăzute la art. 4, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței numai cuantumul primei de stat acordat persoanei care a continuat contractul; prima de stat cuvenită titularului anterior de contract nu se restituie.

(6) În cazul în care succesorul/succesorii optează pentru încetarea contractului de economisire-creditare sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile pentru continuarea contractului de economisire-creditare, banca de economisire și creditare în domeniul locativ va proceda la punerea la dispoziție a soldului economisit sau, după caz, la împărțirea, proporțional cu cota succesorală, atât a soldului economisit, cât și a primei de stat aferente”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5-6 se abrogă.

 

Titlul Cap. III din Normele metodologice (modificat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, titlul cap. III prevedea:

„Capitolul III

Stabilirea, modul de acordare și restituirea primelor de stat”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, titlul cap. III se modifică și va avea următorul conținut:

„CAPITOLUL III

Fundamentarea, stabilirea, modul de acordare și restituirea primelor de stat”.

 

Art. 7 din Normele metodologice (modificat prin OMDRAP nr. 1156/1697/2019)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7 prevedea:

„Art. 7

(1) Dreptul la primă de stat se constituie la finele anului de economisire. Anul de economisire este anul calendaristic în care s-au efectuat depunerile îndreptățite la primă de stat. Prima de stat poate fi solicitată Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței în următoarele modalități:

a) clientul va adresa băncii de economisire și creditare în domeniul locativ o cerere scrisă în acest sens;

b) banca de economisire și creditare în domeniul locativ, în baza împuternicirii date de client conform art. 1 alin. (4) lit. b), va solicita prima de stat în numele acestuia. Prima de stat poate fi solicitată până cel târziu la sfârșitul anului calendaristic următor anului de economisire; în caz contrar, clientul va fi decăzut din dreptul la primă de stat.

(2) Imediat după încheierea anului de economisire, băncile de economisire și creditare în domeniul locativ calculează primele de stat pentru toți clienții îndreptățiți să primească prima de stat, în funcție de sumele economisite, fără a depăși cuantumul maxim pe client, prevăzut la art. 2 alin. (1). Rezultatul calculelor se va rotunji la leu.

(3) Sumele care trebuie luate în considerare la calcularea primei de stat sunt constituite din depunerile efectuate în anul pentru care se acordă prima de stat.

(4) La calcularea primei de stat nu vor fi luate în considerare:

a) sumele acordate drept prime de stat;

b) dobânzile aferente sumelor economisite potrivit contractului de economisire-creditare;

c) depunerile care depășesc valoarea totală a contractului de economisire-creditare.

(5) Prima de stat se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, după expirarea fiecărui an calendaristic, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație.

(6) După încheierea anului calendaristic, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor, băncile de economisire și creditare în domeniul locativ vor comunică Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței următoarele date în format electronic:

a) numărul contractului de economisire-creditare;

b) data încheierii acestuia;

c) numele și prenumele titularului contractului de economisire-creditare;

d) codul numeric personal al titularului contractului de economisire-creditare;

e) depunerile efectuate în anul aferent primei de stat;

f) suma reprezentând prima de stat, conform calculelor efectuate de banca de economisire și creditare în domeniul locativ”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 7

(1) Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice fundamentează cuantumul sumelor necesare plății primelor de stat pentru anul de economisire în curs, care se acordă în anul următor în baza prognozelor și a raportului de audit independent prevăzute la art. 11 alin. (1).

(2) Dreptul la primă de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire, denumit în continuare anul de economisire, în care s-au efectuat depunerile îndreptățite la primă de stat în temeiul contractului de economisire-creditare. Prima de stat poate fi solicitată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, parcurgându-se următoarele etape:

a) clientul va împuternici banca de economisire și creditare în domeniul locativ în vederea solicitării de către aceasta a primei de stat în numele său;

b) banca de economisire și creditare în domeniul locativ, în baza împuternicirii date de client conform art. 1 alin. (6) lit. b), va solicita prima de stat în numele acestuia. Prima de stat poate fi solicitată până cel târziu la sfârșitul anului calendaristic următor anului de economisire; în caz contrar, clientul va fi decăzut din dreptul la primă de stat.

(3) Imediat după încheierea anului de economisire, băncile de economisire și creditare în domeniul locativ calculează primele de stat pentru toți clienții îndreptățiți să primească prima de stat, în funcție de sumele economisite, fără a depăși cuantumul maxim pe client, prevăzut la art. 2 alin. (1). Rezultatul calculelor se va rotunji la ban.

(4) Sumele care trebuie luate în considerare la calcularea primei de stat sunt constituite din depunerile efectuate în anul pentru care se acordă prima de stat.

(5) La calcularea primei de stat nu vor fi luate în considerare:

a) sumele acordate drept prime de stat;

b) dobânzile aferente sumelor economisite potrivit contractului de economisire-creditare;

c) depunerile clientului din anul de economisire, prin care soldul depășește valoarea totală a contractului de economisire-creditare;

d) depunerile destinate acoperirii costurilor legate de deschiderea, administrarea și încetarea contractului de economisire-creditare.

(6) Băncile de economisire și creditare în domeniul locativ care stabilesc cuantumul primelor de stat au responsabilitate exclusivă pentru modul de calcul al primei de stat.

(7) După încheierea anului calendaristic, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor, băncile de economisire și creditare în domeniul locativ solicită Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice sumele aferente primei de stat.

(8) Solicitarea prevăzută la alin. (7) va fi însoțită de o bază de date în format electronic, ce cuprinde:

a) numărul contractului de economisire-creditare;

b) data încheierii acestuia;

c) numele și prenumele titularului contractului de economisire-creditare;

d) codul numeric personal al titularului contractului de economisire-creditare;

e) depunerile efectuate în anul aferent primei de stat calculate după deducerea comisioanelor percepute;

f) suma reprezentând prima de stat, conform calculelor efectuate de banca de economisire și creditare în domeniul locativ.

(9) Solicitarea prevăzută la alin. (7) va fi însoțită și de un raport de analiză a eficienței stimulării economisirii și creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ pentru anul precedent, care specifică:

a) numărul de credite contractate în condițiile stabilite anterior în contractul de economisire-creditare, precum și cuantumul acestora;

b) numărul de unități locative pentru care s-au realizat lucrări de reabilitare, modernizare și suprafața aferentă, informații care vor fi colectate pe baza declarațiilor furnizate de clienții băncii;

c) numărul de unități locative achiziționate cu credite contractate în condițiile stabilite anterior în contractul de economisire-creditare;

d) numărul de unități locative pentru care sumele din contractele de economisire-creditare au reprezentat avans pentru achiziția acestora”.

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Cap. V din Titlul II Partea a II-a din O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului – modificări (OMDRAP nr. 1156/2019) was last modified: martie 11th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.