Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – modificări (H.G. nr. 767/2016)

25 oct. 2016
Vizualizari: 2664

Despre

  • M. Of. nr. 838 din 21 octombrie 2016
  • H.G. nr. 767/2016
  • Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002

Actul modificatActul modificatorSumar
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002
(M. Of. nr. 181 din 18 martie 2002)
H.G. nr. 767/2016
(M. Of. nr. 838 din 21 octombrie 2016)
modifică: art. 6; art. 10 alin. (2); art. 432 alin. (3); art. 45 alin. (1), partea introductivă, literele b) și c); art. 602 alin. (3)

– introduce: art. 10 alin. (21) și (22); art. 191 alin. (9); art. 34 alin. (3); art. 602 alin. (7); art. 613

 

În M. Of. nr. 838 din 21 octombrie 2016, a fost publicată H.G. nr. 767/2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 prin H.G. nr. 767/2016.

 

Art. 6 din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 prevedea faptul că veniturile prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. f) și la art. 34 alin. (1) lit. b) și alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determină prin raportarea venitului impozabil, certificat de către organele fiscale teritoriale subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la numărul de luni aferente unui an fiscal.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 dispune următoarele:

Art. 6

(1) În vederea acordării drepturilor ori măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, veniturile prevăzute la art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) și alin. (3) lit. b) și art. 66 alin. (1) din lege sunt venituri lunare, care se determină prin raportarea venitului impozabil, certificat de către organele fiscale teritoriale subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la numărul de luni aferente unui an fiscal.

(2) Informațiile privind veniturile certificate prevăzute la alin. (1) se obțin la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, de la organele fiscale teritoriale subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, din adeverințele de venit eliberate în conformitate cu prevederile art. 69 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Adeverințele de venit pot fi emise și transmise și în formă electronică, în baza unui protocol încheiat între cele două agenții în conformitate cu prevederile art. 69 alin. (5) din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.

(3) În cazul în care persoana se prezintă cu adeverința de venit eliberată, conform prevederilor legale, de către organele fiscale teritoriale subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, inclusiv prin intermediul spațiului privat virtual, reglementat prin Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Agenția Națională de Administrare Fiscală și persoanele fizice, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.154/2014, cu modificările și completările ulterioare, în scopul acordării drepturilor și măsurilor de stimulare prevăzute la alin. (1), agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, sunt obligate să o accepte”.

 

Art. 10 alin. (2) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 alin. (2) prevedea faptul că în vederea încheierii unui contract de asigurare pentru șomaj, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, precum și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate se dovedește cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobândirea calității de asigurat în cadrul acestor sisteme de asigurări sociale, eliberat de instituțiile competente potrivit legii, în original și copie.

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, art. 10 alin. (2) dispune următoarele:

„(2) În vederea încheierii unui contract de asigurare pentru șomaj, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, precum și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate se dovedește cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ al calității de asigurat în cadrul acestor sisteme de asigurări sociale, eliberat de instituțiile competente potrivit legii, în format electronic cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat sau în format pe hârtie în original”.

 

Art. 10 alin. (21) și (22) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Noua reglementare

La art. 10, după alin. (2), se introduc două noi alineate, alin. (21) și (22).

Potrivit noii reglementări, art. 10 alin. (21) și (22) dispun următoarele:

(21) Documentele justificative prevăzute la alin. (2) se pot obține de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București din sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ale Casei Naționale de Pensii Publice, prin sistemul informatic al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în condițiile în care persoanele prevăzute la art. 20 și 221 din lege solicită și își exprimă expres acordul în acest sens.

(22) Prevederile alin. (21) se aplică de la data la care documentele justificative sunt disponibile electronic Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin sistemele informatice, dată care se face publică pe pagina de internet a instituției”.

 

Art. 191 alin. (9) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Noua reglementare

La art. 191, după alin. (8), se introduce un nou alineat, alin. (9).

Potrivit noii reglementări, art. 191 alin. (9) dispune următoarele:

(9) În situația consilierilor locali, județeni sau ai municipiului București, care realizează venituri reprezentând indemnizație de ședință, în condițiile în care pentru aceste persoane și asupra veniturilor respective există obligația de plată a contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj, conform prevederilor legale, perioada reprezentând luna în care se realizează astfel de venituri și în care se datorează contribuțiile la bugetul asigurărilor pentru șomaj, conform prevederilor legale, constituie stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor pentru șomaj”.

 

Art. 34 alin. (3) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Noua reglementare

La art. 34, după alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (3).

Potrivit noii reglementări, art. 34 alin. (3) dispune următoarele:

(3) Cererile prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 31 se pot transmite și prin fax, prin e-mail sau prin poștă”.

 

Art. 432 alin. (3) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 432 alin. (3) prevedea faptul că documentele prevăzute la alin. (2) se prezintă fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 432 alin. (3) dispune următoarele:

(3) Documentele prevăzute la alin. (2) se prezintă fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, fie prin fax sau e-mail”.

 

Art. 45 alin. (1), partea introductivă, literele b) și c) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45 alin. (1), partea introductivă, literele b) și c) prevedeau faptul că:
(1) Pentru acordarea primelor de mobilitate prevăzute la art. 74 și 75 din lege, persoanele vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, unde se află în evidență, următoarele documente, după caz:
(…)
b) actul de identitate, în copie, care să ateste domiciliul;
c) dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să își desfășoare activitatea;

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 45 alin. (1), partea introductivă, literele b) și c) dispun următoarele:

Art. 45

(1) Pentru acordarea primelor de mobilitate prevăzute la art. 74 și 75 din lege, persoanele vor depune sau vor transmite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, unde se află în evidență, următoarele documente, după caz:
(…)
b) actul de identitate, care să ateste domiciliul. În cazul în care persoanele optează pentru depunerea documentelor la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, actul de identitate se prezintă în original sau în copie legalizată în vederea efectuării, de către personalul agenției, a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul. În cazul în care persoanele optează pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail, actul de identitate se acceptă în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către titular;
c) dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, pe suport hârtie sau în format electronic cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să își desfășoare activitatea”.

 

Art. 602 alin. (3) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 602 alin. (3) prevedea faptul că documentele prevăzute la alin. (1) și (2), cu excepția declarațiilor pe propria răspundere, se prezintă în original și în copie, iar copiile certificate de funcționarul public al agenției pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București se păstrează de către agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 602 alin. (3) dispune următoarele:

(3) Documentele prevăzute la alin. (1) și (2) se prezintă în original pentru certificare de funcționarul public al agenției pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, iar copiile certificate se păstrează de către agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București”.

 

Art. 602 alin. (7) din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Noua reglementare

La art. 602, după alin. (6), se introduce un nou alineat, alin. (7).

Potrivit noii reglementări, art. 602 alin. (7) dispune următoarele:

(7) Documentele prevăzute la alin. (2) lit. a), b), e) și f) se pot prelua direct de la autoritățile și instituțiile competente, la solicitarea tinerilor cu risc de marginalizare socială, fiind acceptate inclusiv documentele eliberate în format electronic cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat”.

 

Art. 613 din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Noua reglementare

După art. 612, se introduce un nou articol, art. 613.

Potrivit noii reglementări, art. 613 dispune următoarele:

Art. 613

(1) În cazul în care angajatorii care au încheiat convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pentru a beneficia de drepturi bănești lunare, acordate, potrivit prevederilor legale, sub formă de scutiri de la plata contribuției sau deduceri din contribuția pe care angajatorul are obligația de a o plăti lunar la bugetul asigurărilor pentru șomaj sau angajatorii care beneficiază, conform prevederilor legale, de reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile art. 93 din lege, își schimbă sediul sau, după caz, domiciliul ori reședința și, prin urmare, sunt înregistrați fiscal la un alt organ fiscal teritorial subordonat Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în perioada în care, după caz: beneficiază, conform prevederilor legale, de respectivele drepturi bănești sau au obligația legală de a menține raporturile de muncă, dosarul care conține documentele în baza cărora se acordă sau au fost acordate drepturile bănești respective se transferă în copie certificată conform cu originalul agenției pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București în a cărei rază se află sediul, domiciliul sau reședința.

(2) Transferul dosarului prevăzut la alin. (1) se realizează în baza comunicării scrise a angajatorului către agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, cu care a încheiat convenția sau a stabilit acordarea reducerii sumei reprezentând contribuția datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile art. 93 din lege și verificării informațiilor electronic, prin sistem informatic sau orice altă modalitate, la Agenția Națională de Administrare Fiscală și după caz, la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului sau la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, după caz, sau la unitățile teritoriale ale acestora.

(3) Comunicarea prevăzută la alin. (2) se poate depune la sediul agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București sau transmite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail.

(4) Agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București în a cărei rază se află noul sediu, domiciliu sau reședință și înregistrarea fiscală a angajatorului va acorda drepturile bănești respective de care mai poate beneficia angajatorul, cu respectarea dispozițiilor legale care reglementează acordarea acestora, și se subrogă în drepturile și obligațiile agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, care a încheiat convenția sau a stabilit acordarea reducerii sumei reprezentând contribuția datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile art. 93 din lege”.

 

Anexa nr. 13, parg. 5, parag. 6 și explicația aferentă parag. 6 din Norme (modificate prin H.G. nr. 767/2016)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, parg. 5, parag. 6 și explicația aferentă parag. 6 din anexa nr. 13 – se elimină.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă – modificări (H.G. nr. 767/2016) was last modified: octombrie 24th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.