Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA – aprobare

9 apr. 2020
Vizualizari: 2134

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
H.G. nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA

(M. Of. nr. 296 din 08 aprilie 2020)

 

Se  aprobă Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA.

 

 În M. Of. nr. 296 din 8 aprilie 2020 a fost publicată H.G. nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA.

Astfel, prin respectivul act normativ se aprobă Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA.

 

Structura

 

– Cap. I („Dispoziții generale”);

– Cap. II („Durata Programului și alocarea plafoanelor de garantare”);

– Cap. III („Descrierea creditelor și criteriile de eligibilitate pentru instituțiile de credit”);

– Cap. IV („Criterii de eligibilitate pentru beneficiarii Programului”);

– Cap. V („Implementarea Programului”);

– Cap. VI („Dispoziții finale”);

– Anexa nr. 1 („Decizie de plată a sumelor de virat în contul FNGCIMM conform prevederilor Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19”);

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– Anexa nr. 2 („Acord de consultare a bazei de date a Ministerului Finanțelor Publice Model – Acord consultare bază de date MFP”).

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1 alin. (1), se stabilesc modalitatea și condițiile de acordare, monitorizare și soluționare a cererilor de plată a garanțiilor de stat și de acordare a granturilor prevăzute la art. 6 din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 de către FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului, prin MFP, în favoarea fiecărui beneficiar participant la Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA.

Aceste prevederi se aplică următoarelor categorii de credite garantate, astfel:

– unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin MFP, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat.

– unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate de stat, prin MFP, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat, acordat unei microîntreprinderi sau întreprinderi mici.

Conform art. 2, convenția privind implementarea Programului – cuprinde, în principal, termenii și condițiile mandatului acordat FNGCIMM și clauze privind drepturile și obligațiile acestora privind acordarea, monitorizarea, raportarea și executarea garanțiilor acordate în cadrul Programului. De asemenea, convenția de garantare și plată a granturilor reprezintă documentul semnat între FNGCIMM, în calitate de mandatar al MFP, și finanțator, prin care se stabilesc termenii și condițiile aplicabile garanțiilor de stat.

Perioada de derulare a Programului este determinată de alocarea de către MFP a plafonului de garanții de stat. Astfel, pentru anul 2020, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul Programului este de 15.000.000.000 lei.

Potrivit prevederilor art. 6 alin. (1)-(3), condițiile de acordare a creditelor garantate se stabilesc de instituțiile de credit în conformitate cu normele și procedurile interne de creditare ale acestora, cu încadrarea în condițiile programului. Totodată, valoarea maximă a creditelor care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul Programului se stabilește în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1)-(2), iar pe parcursul derulării creditului, la solicitarea beneficiarului, instituția de credit poate majora valoarea creditului garantat, până la valorile maxime prevăzute la art. 1 alin. (1)-(2).

În ceea ce privește durata maximă a finanțării în cazul creditelor pentru realizarea de investiții, aceasta este de 72 de luni, fără posibilitate de prelungire, în vreme ce în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, această durată este de 36 de luni.

Pe de altă parte, beneficiarul este eligibil în cadrul programului dacă la data acordării creditului îndeplinește cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 3 din O.U.G. nr. 110/2017, art. 4 din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. De asemenea, beneficiarii care se încadrează în categoria întreprinderilor mijlocii sunt eligibili pentru acordarea facilităților de credit garantate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a).

Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA – aprobare was last modified: aprilie 9th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.