Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii Europene – modificări (OMLPDA nr. 3454/2019)

8 ian. 2020
30.418 views
Art. 52 alin. (2) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 52 alin. (2), lit. a) prevedea:

„(2) Valabilitatea autorizației de construire/desființare se constituie din:

a) intervalul de timp, de cel mult 12 luni de la data emiterii, în interiorul căruia solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 52 alin. (2), lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Valabilitatea autorizației de construire/desființare se constituie din:

a) intervalul de timp de cel mult 24 de luni de la data emiterii, în interiorul căruia solicitantul are dreptul să înceapă lucrările autorizate;”.

 

Art. 53 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 53, alin. (2) prevedea:

„(2) Prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare se va solicita cu cel puțin 15 zile înaintea datei expirării termenului de valabilitate și se poate acorda, potrivit Legii, o singură dată pentru cel mult 12 luni”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 53, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„(2) Prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare se va solicita cu cel puțin 15 zile lucrătoare înaintea datei expirării termenului de valabilitate și se poate acorda, potrivit Legii, o singură dată pentru cel mult 12 luni”.

 

Art. 55 alin. (3)-(4) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (introdus prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 55, după alin. (2) se introduc două noi alineate, alin. (3)-(4), cu următorul conținut:

„(3) Listele la zi ale actelor de autoritate prevăzute la alin. (1) vor conține obligatoriu următoarele informații/documente extrase din documentația tehnică autorizată:

a) numărul autorizației de construire/desființare și data emiterii acesteia;

b) indicatorii urbanistici (procent de ocupare a terenului și coeficient de utilizare a terenului);

c) regimul de înălțime și retragerile construcției de la limitele de proprietate;

d) planul de situație;

e) toate fațadele.

(4) Cu respectarea prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare, documentele prevăzute la alin. (1)-(3) se publică pe pagina proprie de internet a autorității administrației publice emitente, într-un format care să permită descărcarea și vizualizarea acestora separat, în afara paginii proprii de internet a autorității administrației publice competente”.

 

Art. 57 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 57 prevedea:

„Art. 57

Autorizarea lucrărilor cu caracter militar

Autorizarea executării lucrărilor de construcții cu caracter militar se face, în temeiul dispozițiilor art. 43 lit. a) din Lege, de către ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale interesate, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) lit. c), în baza unor proceduri stabilite împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței și aprobate prin ordine comune”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 57 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 57

Autorizarea lucrărilor cu caracter special

Autorizarea executării lucrărilor de construcții cu caracter special se face, în temeiul dispozițiilor art. 43 lit. a) din Lege, de către ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale interesate, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) lit. d), în baza unor proceduri stabilite împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și aprobate prin ordine comune”.

 

Art. 58 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 58 prevedea:

„Art. 58

Autorizarea executării lucrărilor aferente infrastructurii de transport rutier de interes național

Autorizarea executării lucrărilor de construcții aferente infrastructurii de transport rutier de interes național se face, în temeiul prevederilor art. 43 lit. b) din Lege, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) lit. b), în baza certificatelor de urbanism emise de președinții consiliilor județene/Primarul General al Municipiului București, precum și cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcție de drumuri de interes național, județean și local”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 58 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 58

Autorizarea executării lucrărilor aferente infrastructurii de transport de interes național

Autorizarea executării lucrărilor de construcții aferente infrastructurii de transport de interes național se face, în temeiul prevederilor art. 43 lit. b) din Lege, de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) lit. c), în baza certificatelor de urbanism emise de președinții consiliilor județene/primarul general al municipiului București, potrivit legii”.

 

Titlul art. 59 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, titlul art. 59 prevedea:

„Art. 59

Intrarea în legalitate”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, titlul art. 59 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 59

Lucrări de construcții executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia”.

 

Art. 59 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 59, alin. (3) prevedea:

„(3) În situația în care construcția realizată fără autorizație de construire întrunește condițiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administrației publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizații de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerința esențială de calitate „rezistență mecanică și stabilitate” privind starea structurii de rezistență în stadiul fizic în care se află construcția, precum și pentru cerința esențială de calitate „securitatea la incendiu”, numai după emiterea Acordului de mediu, în condițiile legii”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 59, alin. (3) se abrogă.

 

Art. 64-65 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 64-65 prevedeau:

„Art. 64

Obiecte de mobilier urban exceptate de la autorizare

(1) Potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din Lege, nu este necesară emiterea autorizației de construire pentru amplasarea pe sol a obiectelor de mobilier urban destinate difuzării și comercializării presei, cărților, florilor și altele asemenea – tonete, pupitre acoperite sau închise (chioșcuri) cu suprafața construită de maximum 5,00 m².

(2) În conformitate cu prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 584/2001 privind amplasarea unor obiecte de mobilier urban, autoritățile administrației publice locale pot emite autorizații de funcționare pe perioade determinate, cu avizul prealabil al arhitectului-șef, pentru obiectele de mobilier urban prevăzute la alin. (1), pe amplasamentele stabilite în conformitate cu reglementările urbanistice aprobate, în baza contractelor de închiriere încheiate în conformitate cu reglementările legale în vigoare, precum și cu regulamentele proprii de organizare a activității economice pe domeniul public al unităților administrativ-teritoriale respective.

Art. 65

Lucrări de instalații aferente construcțiilor care se exceptează de la autorizare

(1) În înțelesul prevederilor art. 11 alin. (1) lit. f) din Lege, se exceptează de la autorizare lucrările pentru:

a) reparații la instalațiile interioare ale clădirilor, inclusiv intervențiile constând în înlocuirea și/sau reamplasarea consumatorilor, cu condiția să nu se afecteze structura de rezistență a construcțiilor;

b) montarea/instalarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumatorilor de utilități;

c) montarea/instalarea – sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate de ISCIR cu obligația ca prin soluția tehnică adoptată pentru instalarea acestora să fie respectate condițiile prevăzute de normativele de specialitate.

(2) Instalarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere prevăzute la alin. (1) lit. c) se poate face numai pe baza unor proiecte de specialitate elaborate de proiectanți autorizați, verificate/expertizate în condițiile legii, care trebuie avizate de societatea furnizoare.

(3) Execuția lucrărilor specificate la alin. (1) se va face numai cu respectarea condițiilor prevăzute de normativele de proiectare și execuție în vigoare și se vor realiza exclusiv de persoane autorizate”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 64-65 se abrogă.

 

Art. 80 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 80, alin. (6) prevedea:

„(6) În conformitate cu prevederile art. 34 alin. (4) din Lege, în vederea efectuării transferului de gestiune prevăzut la alin. (5), inventarierea arhivelor – inclusiv evidența și reprezentarea pe planuri și hărți a tuturor rețelelor edilitare subterane și/sau supraterane, inclusiv a construcțiilor și amenajărilor tehnice aferente din intravilanul fiecărei localități, precum și din teritoriul administrativ al acesteia – se va face de către comisii constituite în acest scop prin hotărâri ale consiliilor județene, municipale, respectiv ale Consiliului General al Municipiului București”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 80, alin. (6) se abrogă.

 

Art. 80 alin. (10) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 80, alin. (10) prevedea:

„(10) Potrivit prevederilor art. 34 alin. (7) din Lege, în vederea documentării pentru întocmirea documentațiilor tehnice – de urbanism și de execuție – accesul persoanelor fizice sau al reprezentanților persoanelor juridice la arhivele cuprinzând documentațiile prevăzute la alin. (1)-(5), precum și la documentațiile de urbanism gestionate de administrațiile publice locale în condițiile prevederilor alin. (5), este neîngrădit și se stabilește prin hotărâre a consiliului județean, a consiliului municipal, respectiv a Consiliului General al Municipiului București”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 80, alin. (10) se modifică și va avea următorul conținut:

„(10) Potrivit prevederilor art. 34 alin. (7) din Lege, în vederea documentării pentru întocmirea documentațiilor tehnice – pentru autorizare și execuție – accesul persoanelor fizice sau al reprezentanților persoanelor juridice la arhivele cuprinzând documentațiile prevăzute la alin. (1)-(5), precum și la documentațiile de urbanism gestionate de administrațiile publice locale în condițiile prevederilor alin. (5) este neîngrădit. Pentru documentațiile de urbanism sunt aplicabile prevederile Legii nr. 350/2001, cu modificările și completările ulterioare, și ale normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr. 233/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și de elaborare și actualizare a documentațiilor de urbanism”.

 

Art. 82 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene (modificat prin OMLPDA nr. 8/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 82, alin. (7) prevedea:

„(7) Instituțiile/operatorii economici abilitate/abilitați prin lege să emită avize/acorduri în vederea autorizării executării lucrărilor de construcții au următoarele obligații:

a) să stabilească lista documentelor și condițiilor specifice, precum și conținutul-cadru al documentațiilor specifice necesare pentru emiterea avizelor/acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism. Lista documentelor și condițiilor specifice, precum și conținutul-cadru al documentațiilor specifice necesare sunt informații de interes public și se pun la dispoziția publicului și a autorităților administrației publice competente, prin grija instituțiilor avizatoare, pe pagina proprie de web și/sau prin afișare la sediul acestora.

b) să emită avizele/acordurile în termen de maxim 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii și documentației specifice complete, sub sancțiunea aplicării prevederilor legale privind aprobarea tacită, fără alte proceduri prealabile. Cererea înregistrată și documentația specifică anexată acesteia reprezintă acordul tacit al instituției/operatorului economic abilitate/abilitat asupra prevederilor conținute în documentația care a stat la baza cererii pentru emiterea avizului și/sau acordului”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 82, alin. (7) se abrogă.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții Europene – modificări (OMLPDA nr. 3454/2019) was last modified: ianuarie 8th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.