Norma ASF nr. 20/2019 pentru punerea în aplicare a Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a entităţilor din domeniul asigurărilor – prezentare generală

6 aug. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 429

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În M. Of. nr. 643 din 2 august 2019 a fost publicată Norma Autorității de Supraveghere Fiscală nr. 20/2019 pentru punerea în aplicare a Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a entităților din domeniul asigurărilor.

În cele ce urmează, ne vom axa pe cele mai importante dispoziții din conținutului acestei Norme.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Astfel, art. 1 menționează faptul că „se pune în aplicare Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a entităților din domeniul asigurărilor”. Acest sistem este prevăzut de anexa care face parte integrantă a Normei.

Totodată. art. 2 aduce în prim-plan următoarele aspecte:

„(1) Sistemul prevăzut la art. 1 este aplicabil entităților cărora le sunt incidente prevederile Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 41/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate ale entităților care desfășoară activitate de asigurare și/sau reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, ale Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 36/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile referitoare la situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfășoară activitate de distribuție în asigurări și/sau reasigurări, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Normei nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situațiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraților, cu completările ulterioare, astfel:

a) asigurătorilor și reasigurătorilor cu sediul pe teritoriul României, persoane juridice române, autorizați să își desfășoare activitatea în condițiile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare;

b) companiilor de brokeraj autorizate în condițiile Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu completările ulterioare;

c) subunităților fără personalitate juridică stabilite în România în conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Legii nr. 236/2018 cu completările ulterioare, care aparțin unor persoane juridice cu sediul în state terțe;

d) subunităților fără personalitate juridică stabilite în România în conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Legii nr. 236/2018, cu completările ulterioare, care aparțin unor persoane juridice cu sediul în alte state membre;

e) Fondului de garantare a asiguraților.

(2) Entitățile prevăzute la alin. (1) au obligația să întocmească și să depună raportări contabile la 30 iunie 2019 la Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., precum și la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, denumit în continuare M.F.P., indiferent de forma de organizare și forma de proprietate, în condițiile și până la termenul prevăzute de prezenta normă.

(3) Entitățile prevăzute la alin. (1) care au fost înființate în cursul anului 2019 și au desfășurat activitate de la data înființării și până la data de 30 iunie 2019 depun raportări contabile întocmite conform prevederilor prezentei norme numai la A.S.F.

(4) Entitățile prevăzute la alin. (1) care nu au desfășurat activitate de la data înființării până la 30 iunie 2019, cei care în tot semestrul I al anului 2019 s-au aflat în inactivitate temporară, precum și cei care se află în curs de lichidare începând cu 1.01.2019 potrivit legii nu întocmesc raportări contabile, ci întocmesc și depun, numai la A.S.F., o declarație corespunzătoare situației în care se află la data de 30 iunie 2019, până cel târziu la data de 14 august 2019.”

În continuare, art. 3 precizează termenul-limită pentru depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2019 la A.S.F. și la unitățile teritoriale ale M.F.P., mai precis 14 august 2019.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În corelație cu cele menționate anterior, art. 4 specifică sancțiunile pentru nerespectarea termenului de depunere și pentru prezentarea unor raportări contabile care conțin date eronate, necorelate sau care nu respectă unitatea de măsură înscrisă la fiecare formular/rând:  „se sancționează conform prevederilor art. 163 din Legea nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 28 din Legea nr. 236/2018, cu completările ulterioare, și, respectiv, prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

 

Norma ASF nr. 20/2019 pentru punerea în aplicare a Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a entităților din domeniul asigurărilor – prezentare generală was last modified: august 6th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter