Norma ASF nr. 14/2015 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private – modificări (Norma ASF nr. 28/2020)

15 iun. 2020
Vizualizari: 378

Actul modificat

Actul modificatorSumar

Norma ASF nr. 14/2015 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private

(M. Of. nr. 706 și 706 bis din 21 septembrie 2015, cu modif. .și compl. ult.)

Norma ASF nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 14/2015 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private

(M. Of. nr. 499 din 12 iunie 2020)

Se modifică și se completează Norma ASF nr. 14/2015 privitoare la reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private

În M. Of. nr. 499 din 12 iunie 2020 s-a publicat Norma ASF nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 14/2015 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private.

Astfel, în cele ce urmează, vă prezentăm cele mai importante modificări aduse respectivei norme.

Art. 1 alin. (2) lit. a), b)

Vechea reglementare

„(2) Contabilitatea aplicabilă sistemului de pensii private cuprinde:

a) contabilitatea fondurilor de pensii administrate privat și a fondurilor de pensii facultative;

b) contabilitatea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative, care sunt societăți de pensii înființate potrivit prevederilor legale în vigoare”.

Noua reglementare

La art. 1 alin.(2), lit. a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Contabilitatea aplicabilă sistemului de pensii private cuprinde:

a) contabilitatea fondurilor de pensii administrate privat, a fondurilor de pensii facultative și a fondurilor de pensii ocupaționale;

b) contabilitatea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat și/sau a fondurilor de pensii facultative și/sau a fondurilor de pensii ocupaționale, care sunt societăți de pensii înființate potrivit prevederilor legale în vigoare”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art 7

Vechea reglementare

„(1) Contabilitatea Fondului de garantare este organizată astfel încât constituirea, evidența și utilizarea resurselor pentru plata compensației către participanții fondurilor de pensii facultative să se facă în mod distinct față de constituirea, evidența și utilizarea resurselor pentru plata compensației către participanții fondurilor de pensii administrate privat, respectiv pentru perioada de acumulare a contribuțiilor și perioada de plată a pensiilor, iar resursele pentru plata compensației se gestionează distinct de resursele pentru acoperirea cheltuielilor de administrare și funcționare a Fondului de garantare”.

Noua reglementare

La art. 7, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Contabilitatea Fondului de garantare este organizată astfel încât constituirea, evidența și utilizarea resurselor pentru plata compensației către participanții fondurilor de pensii facultative să se facă în mod distinct față de constituirea, evidența și utilizarea resurselor pentru plata compensației către participanții fondurilor de pensii administrate privat și distinct față de constituirea, evidența și utilizarea resurselor pentru plata compensației către participanții fondurilor de pensii ocupaționale, respectiv pentru perioada de acumulare a contribuțiilor și perioada de plată a pensiilor, iar resursele pentru plata compensației se gestionează distinct de resursele pentru acoperirea cheltuielilor de administrare și funcționare a Fondului de garantare”.

 

 

Art 279 alin. (3 ind. 1)

Noua reglementare

La art.  279, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

„(31) Contribuția entității la fondurile de pensii ocupaționale este evidențiată similar prevederilor alin. (2), în corespondență cu contul 6459. Cheltuieli privind contribuția angajatorului la fondurile de pensii ocupaționale”.

 

Art. 318

Vechea reglementare

„Provizioanele tehnice specifice sistemului de pensii private se constituie pentru acoperirea riscurilor aferente garanției investiționale minime obligatorii stabilite prin lege sau, dacă este cazul, și a riscurilor aferente garanțiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii administrate privat și/sau prin prospectul schemei de pensii facultative, potrivit legii”.

Noua reglementare

Art. 318 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Provizioanele tehnice specifice sistemului de pensii private se constituie pentru acoperirea riscurilor aferente garanției investiționale minime obligatorii stabilite prin lege sau, dacă este cazul, și a riscurilor aferente garanțiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii administrate privat și/sau prin prospectul schemei de pensii facultative și/sau prin prospectul fondului de pensii ocupaționale, potrivit legii”.

 

Art.  391 ind. 1

Noua reglementare

După art. 391 se introduce un nou articol, art.3911, cu următorul cuprins:

„În contabilitatea fondurilor de pensii private ocupaționale, veniturile din activitatea curentă cuprind: venituri din imobilizări financiare, venituri din investiții financiare pe termen scurt, venituri din creanțe imobilizate, venituri din investiții financiare cedate, venituri din dobânzi, venituri din diferențe de curs valutar, drepturile cuvenite în calitate de beneficiar și nerevendicate în termenul de prescripție și dobânzile și penalitățile de întârziere aferente contribuțiilor nevirate în termen, alte venituri din activitatea curentă”.

 

Art.  398 ind. 1

Noua reglementare

După art. 398 se introduce un nou articol, art. 3981, cu următorul cuprins:

„În contabilitatea fondurilor de pensii private ocupaționale, cheltuielile din activitatea curentă cuprind:

a) cheltuielile privind comisionul de administrare;

b) cheltuielile privind activitatea de audit financiar a fondului de pensii ocupaționale (onorarii de audit);

c) cheltuielile privind comisionul de depozitare;

d) cheltuielile privind comisionul de custodie;

e) cheltuielile privind comisionul de tranzacționare;

f) cheltuielile privind comisioanele bancare;

g) cheltuieli financiare, precum: pierderi din creanțe legate de participații; cheltuieli privind investițiile financiare cedate; diferențele nefavorabile de curs valutar; dobânzile privind exercițiul financiar în curs; pierderi din creanțe de natură financiară și altele”.

 

Art. 519 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Nerespectarea dispozițiilor cuprinse în prezenta normă se sancționează în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, respectiv art. 81 alin. (1) lit. c), art. 141 alin. (2), (3), (4), (6), (7), (8), (9) și (10) din Legea nr. 411/2004 și art. 38 lit. c), art. 121 alin. (2), (3), (4), (6), (7), (8), (9) și (10) din Legea nr. 204/2006”.

La art. 519, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Nerespectarea dispozițiilor cuprinse în prezenta normă se sancționează în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (1) lit. c), art. 141 alin. (2)-(4), și alin. (6)-(10) din Legea nr. 411/2004, art. 38 lit. c), art. 121 alin. (2)-(4) și alin. (6)-(10) din Legea nr. 204/2006, precum și cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) și f), art. 145 și ale art. 147 alin. (2)-(4) și alin. (6) din Legea nr. 1/2020”.

 

Anexa nr. 1A

Vechea reglementare

Conform vechiii reglementări denumirea anexei era: Planul de conturi aplicabil fondurilor de pensii administrate privat și fondurilor de pensii facultative

Noua reglementare

La anexa nr. 1A, titlul anexei se modifică și va avea următorul cuprins:

„Planul de conturi aplicabil fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative și fondurilor de pensii ocupaționale”.

Norma ASF nr. 14/2015 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private – modificări (Norma ASF nr. 28/2020) was last modified: iunie 15th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.