Norma ASF nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF – modificări (Norma ASF nr. 27/2019)

9 dec. 2019
Vizualizari: 828
Actul modificatActul modificatorSumar
 

Norma ASF nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF

(M. Of. nr. 395 din 21 mai 2019)

 

Norma nr. 27/2019 pentru modificarea și completarea Normei ASF nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF

(M. Of. nr. 983 din 06 decembrie 2019)

– modifică: art. 1 alin. (2) lit. g); art. 6 alin. (2); art. 8; art. 9 alin. (1); art. 16; art. 21 lit. a); art. 27 alin. (1); art. 30 alin. (1); art. 39;

– introduce: art. 21 lit. a^1.

 

În M. Of. nr. 983 din 06 decembrie 2019 s-a publicat Norma nr. 27/2019 pentru modificarea și completarea Normei ASF nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse Normei ASF nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF.

 

Art. 1 alin. (2) lit. g) din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 1 alin. (2) lit. g) prevedea următoarele aspecte:

„g) case de compensare și contrapărți centrale;”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (2) lit. g) se modifică și va avea următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

g) contrapărți centrale;

 

Art. 6 alin. (2) din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 alin. (2) prevedea următoarele aspecte:

„(2) Deținerea unui contract de asigurare de răspundere civilă profesională prevăzut la alin. (1) lit. g) este obligatorie pentru întreaga durată a efectuării misiunilor de audit statutar pentru entitățile reglementate de A.S.F. A.S.F. nu își asumă responsabilitatea privind conformitatea contractului de asigurare de răspundere civilă profesională cu normele privind asigurarea pentru risc profesional emise în acest sens.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Deținerea unui contract de asigurare de răspundere civilă profesională prevăzut la alin. (1) lit. g) este obligatorie pentru întreaga durată a efectuării misiunilor de audit statutar pentru entitățile reglementate de A.S.F. Responsabilitatea privind conformitatea contractului de asigurare de răspundere civilă profesională cu normele privind asigurarea pentru risc profesional revine autorității de reglementare în domeniul auditului statutar și de supraveghere a auditorilor financiari și a firmelor de audit conform legislației specifice emise în acest sens.

 

 

Art. 8 din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 8 prevedea următoarele aspecte:

„Art. 8 – (1) Documentația prevăzută la art. 7 se depune la Registratura A.S.F. și este însoțită de o cerere întocmită în conformitate cu anexa nr. 1.

(2) În situația în care firma de audit a fost avizată pentru efectuarea auditului statutar în cadrul unui sector de supraveghere financiară și își manifestă intenția de a fi avizată pentru efectuarea auditului statutar și în cadrul celorlalte sectoare de supraveghere financiară, aceasta transmite, în vederea avizării, cererea întocmită conform anexei nr. 1, însoțită doar de documentele solicitate de acele sectoare de supraveghere financiară.

(3) A.S.F. poate respinge motivat solicitările de avizare menționate la alin. (2) dacă constată că nu sunt asigurate corespunzător cerințele necesare de profesionalism, experiență și/sau bună reputație raportate la dimensiunea, importanța și complexitatea entităților care ar urma să fie auditate.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 8 – (1) Documentația prevăzută la art. 7 se depune la Registratura A.S.F. sau se transmite prin poștă și este însoțită de o cerere întocmită în conformitate cu anexa nr. 5.

(2) În situația în care firma de audit a fost avizată pentru efectuarea auditului statutar în cadrul unui sector de supraveghere financiară și își manifestă intenția de a fi avizată pentru efectuarea auditului statutar și în cadrul celorlalte sectoare de supraveghere financiară, aceasta transmite, în vederea avizării, cererea întocmită conform anexei nr. 5, însoțită doar de documentele solicitate de acele sectoare de supraveghere financiară.

(3) A.S.F. poate respinge motivat cererea de avizare prevăzută la alin. (2) dacă constată că nu sunt respectate condițiile și dispozițiile legale specifice sectorului pentru care se solicită avizarea.

 

Art. 9 alin. (1) din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (1) prevedea următoarele aspecte:

„(1) Pentru firma de audit avizată care își manifestă intenția de a efectua auditul statutar la încă o entitate care activează pe aceeași piață financiară, documentația prevăzută la art. 7 va fi înlocuită cu chestionarul pentru firma de audit prevăzut în anexa nr. 5 și cu declarațiile prevăzute în anexele nr. 2, 3 și 4, după caz, însoțite de documentele doveditoare pentru situația în care au intervenit modificări.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Pentru firma de audit avizată care își manifestă intenția de a efectua auditul statutar la încă o entitate care activează pe aceeași piață financiară, documentația prevăzută la art. 7 va fi înlocuită cu chestionarul pentru firma de audit prevăzut în anexa nr. 4 și cu declarațiile prevăzute în anexele nr. 1, 2, și 3, după caz, însoțite de documentele doveditoare pentru situația în care au intervenit modificări.

 

 

Art. 16 din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 16 prevedea următoarele aspecte:

„(1) Ulterior avizării de către A.S.F., firma de audit are obligația să notifice semnarea contractelor de audit statutar în termen de maximum 15 zile de la data încheierii acestor contracte, cu completarea declarațiilor și chestionarului prevăzute în anexele nr. 2, 3, 4, respectiv anexa nr. 5 ale prezentei norme, în cazul în care au intervenit modificări ale informațiilor prezentate la avizare. În situația în care nu au intervenit modificări, firma de audit transmite A.S.F. o declarație pe propria răspundere, sub semnătură olografă, în acest sens.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică firmelor de audit care efectuează audit statutar la entitățile care activează pe piața sistemului de pensii private.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 16 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 16. – (1) Ulterior avizării de către A.S.F., firma de audit are obligația să notifice A.S.F. semnarea contractelor de audit statutar în termen de maximum 15 zile de la data încheierii acestor contracte, cu completarea declarațiilor și chestionarului prevăzute în anexele nr. 1, 2, 3, respectiv anexa nr. 4 ale prezentei norme, în cazul în care au intervenit modificări ale informațiilor prezentate la avizare.

(2) În situația în care nu au intervenit modificări ale informațiilor din declarațiile și chestionarul prevăzute la alin. (1), firma de audit transmite A.S.F., în termen de maximum 15 zile de la data încheierii contractelor de audit, o declarație pe propria răspundere, sub semnătură olografă.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică firmelor de audit care efectuează audit statutar la entitățile care activează pe piața sistemului de pensii private.

 

 

Art. 21 lit. a) din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 lit. a) avea următorul conținut:

„a) perioada de auditare a unei entități de către același auditor financiar sau firmă de audit este de maximum 5 ani consecutivi, perioadă care poate fi prelungită o singură dată la solicitarea fundamentată a entității auditate, însoțită de o recomandare din partea A.S.P.A.A.S., pentru o perioadă de maximum 2 ani. Consiliul A.S.F. se va pronunța asupra solicitării;”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

a) perioada de auditare a unei entități de către același auditor financiar sau firmă de audit este de maximum 5 ani consecutivi, perioadă care poate fi prelungită de către A.S.F. o singură dată pentru o perioadă de maximum 2 ani în baza unei note fundamentate a entității auditate, transmisă A.S.F. cu cel mult 6 luni înainte de expirarea perioadei maxime de auditare;

 

 

Art. 27 alin. (1) din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 27 alin. (1) prevedea următoarele aspecte:

„(1) Auditorii financiari și firmele de audit care efectuează auditul statutar la entitățile prevăzute la art. 1 alin. (2) au obligația de a transmite A.S.F., în termen de maximum 30 de zile de la finalizarea raportului de audit, scrisoarea adresată conducerii entității auditate, denumită scrisoare către conducere.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 27 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Auditorii financiari și firmele de audit care efectuează auditul statutar la entitățile prevăzute la art. 1 alin. (2) au obligația de a transmite A.S.F., în maximum 6 luni de la încheierea exercițiului financiar, scrisoarea adresată conducerii entității auditate, denumită scrisoare către conducere.

 

 

Art. 30 alin. (1) din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 30 alin. (1) prevedea următoarele aspecte:

„(1) Entitățile prevăzute la art. 1 alin. (2) fac parte din categoria entităților de interes public și au obligația constituirii unui comitet de audit, format din membri neexecutivi ai consiliului de administrație și/sau de supraveghere și/sau din membri desemnați de adunarea generală a acționarilor, cu respectarea prevederilor legale în materie în vigoare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 30 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Entitățile prevăzute la art. 1 alin. (2) care fac parte din categoria entităților de interes public au obligația constituirii unui comitet de audit, format din membri neexecutivi ai consiliului de administrație și/sau de supraveghere și/sau din membri desemnați de adunarea generală a acționarilor, cu respectarea prevederilor legale în materie în vigoare.

 

 

Art. 39 din Norma ASF nr. 13/2019 (modificat prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 39 prezenta următorul conținut:

„Art. 39 – În cazul constatării nerespectării prevederilor prezentei norme de către auditorii financiari și firmele de audit, A.S.F. informează A.S.P.A.A.S. și solicită adoptarea măsurilor care se impun pentru remedierea situației.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 39 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 39 – În cazul constatării nerespectării prevederilor prezentei norme de către auditorii financiari și firmele de audit, A.S.F. notifică A.S.P.A.A.S. cu privire la situația în cauză.

 

 

Art. 21 lit. a^1 din Norma ASF nr. 13/2019 (introdusă prin Norma ASF nr. 27/2019) 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 21, după lit. a) se introduce o nouă literă, lit. a^1), cu următorul cuprins:

a^1) după parcurgerea perioadei de 5 ani consecutivi sau maximum 7 ani de auditare a unei entități de către același auditor financiar sau firmă de audit, se poate încheia un nou contract de audit cu aceeași entitate numai după trecerea unei perioade de minimum 2 ani de la ultimul audit statutar;

Norma ASF nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF – modificări (Norma ASF nr. 27/2019) was last modified: decembrie 9th, 2019 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.