Noi critici la adresa României în draftul noului Raport MCV

12 nov. 2018
Vizualizari: 795

Pentru România azi începe o săptămână în care se va vorbi foarte mult despre starea justiției, din perspectiva noului raport MCV.

„Un draft al raportului MCV ce va fi făcut public marți de Comisia Europeană, consultat de G4Media.ro, arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure”, scrie News.ro.

„Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără: oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă; stoparea implementării Codului penal și a Codului de procedură penală modificate; asumarea de către Parlament și Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State împotriva Corupției, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislația din Justiție. De asemenea, potrivit draftului, CE va cere și relansarea procesului de numire a șefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experiență în lupta anticorupție. Executivul comunitar va mai recomanda ca avizul CSM în procedura de revocare și numire procurorilor șefi să fie obligatoriu, și nu consultativ, cum este în acest moment”, mai arată News.ro.

România va prelua anul viitor președinția Uniunii Europene, iar un raport MCV negativ nu ar fi de bun augur pentru țara noastră.

La Washington, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a avut o întrevedere cu procurorul general interimar al Statelor Unite ale Americii, Matthew Whitaker, în contextul reuniunii ministeriale UE – SUA în domeniul Justiție și Afaceri Interne.

„Întrevederea cu Matthew Whitaker este prima întâlnire a unui oficial român cu procurorul general interimar al SUA. Potrivit comunicatului MAI, România a participat ca observator, din perspectiva preluării președinției Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019, având ca obiectiv principal prezentarea priorităților în domeniul securității și afacerilor interne, una dintre temele discutate vizând securitatea cibernetică, respectiv prevenirea și combaterea conținutului terorist online și combaterea radicalizării pe internet”, scrie Agerpres.

La București, procurorii deschid noi dosare.

„Fostul președinte Traian Băsescu a ajuns, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în calitate de martor, dar nu a precizat în ce dosar. El a părăsit sediul instituției după aproximativ 4 ore, afirmând că a dat declarații în calitate de martor la o comisie rogatorie, fără a preciza despre ce este vorba. Ulterior a explicat că este vorba despre o anchetă a statului israelian”, notează News.ro.

Presa scrie azi și despre liderul sindical Matei Brătianu, al cărui nume apare într-un nou dosar al DNA.

„Liderul sindical Matei Brătianu apare într-un dosar al DNA privind Compania Națională Poșta Română și serviciile de poștă hibridă, în care mai figurează un fost director din Poșta Română, precum și mai multe firme, conform unor surse judiciare. Una dintre aceste firme este implicată și într-un alt dosar în care deja au fost trimiși în judecată un fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și doi foști directori în CN Poșta Română”, scrie Adevărul.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, consideră că acuzațiile de luare de mită care îi sunt aduse de de DNA constituie un „demers politic” prin care se încearcă să fie scos din cursa electorală.

„Este din nou un demers politic, așa cum se vede în ultima vreme, însemnând ani de zile, acțiuni prin care o serie de lideri politici se doresc a fi scoși din cursă. Mie mi s-a intentat acțiunea de mărturie mincinoasă acum doi ani de zile, am fost purtat frumușel pe la procuratură, după aceea prin instanțe, ca să ajung să fiu achitat. Au văzut că nu merge cu ăla, atunci au zis bine, încercăm cu altceva și acesta este al doilea demers care se înscrie în linia precedentă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la România TV, notează Agerpres.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit  duminică seară, la România TV și despre moțiunea de cenzură a Opoziției. Întrebat dacă ar putea „pica” Guvernul la o moțiune de cenzură, Tăriceanu a infirmat, arătând că partidele din opoziție au număr insuficient de voturi pentru a trece o moțiune și coaliția este stabilă.

„Nu, absolut sigur (nu ar pica Guvernul n.r.), fără niciun fel de ezitare vă spun lucrul acesta. (…) Ele votează și acum împreună, dar nu au majoritate. Ca să treacă o moțiunea e o chestiune simplă, e cu număr de voturi. Majoritatea care este PSD plus ALDE are un număr de voturi mult mai mare decât tot ce strânge PNL, USR și nu știu, PMP probabil, dacă mai există. (…) Lucrurile sunt simple, strângând vot cu vot nu le iese numărul, trebuie să le iasă jumătate plus unu ca să răstoarne Guvernul, nu iese”, a spus liderul ALDE la România TV, mai notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Noi critici la adresa României în draftul noului Raport MCV was last modified: noiembrie 12th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: