Despre noi – ca oameni, nu ca jurişti! (I)

27 nov. 2015
Vizualizari: 2120

Despre

  • Suntem pregătiţi pentru a deveni cei mai buni
  • Succesul prin învăţătură
  • Preluăm viaţa în propriile mâini
  • Suntem pregătiţi să ne desprindem?
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

👍Vezi și: Despre noi – ca oameni, nu ca juriști! (II)

Curios lucru, dar de la început și până devenim adulți (și poate și mai departe, cine știe?) suntem pregătiți de cei de lângă noi pentru a deveni cei mai buni. Suntem încurajați în acest sens atât în sânul familiei, la grădiniță, la școală, în parc, cât și în after-school-uri, la orele de dirigenție etc.

Suntem evidențiați pentru cunoașterea alfabetului, a cifrelor, continuăm prin a fi încurajați să știm tabla înmulțirii fără greșeală, să scriem deja de la grădiniță, prin a fi apreciați pentru notele bune și comportamentul ireproșabil.

Panta ascendentă a aproprierii succesului ne este inoculată progresiv și, încet-încet, perspectiva se îngustează, țelul nostru fiind unul singur – să reușim!

Faptul că am prins cea mai bună clasă întâi de la „159” sau cea mai bună învățătoare din oraș nu este decât un prim pas necesar și obligatoriu pentru atingerea obiectivului final – să fim cei mai buni sau, oricum, printre primii în tot și toate.

Permanent, încă din primii ani, trăim, aprofundăm, descoperim și asimilăm succesul/nevoia de succes și de performanță. Suntem obișnuiți să fim combativi și competitivi, să vrem mai mult, sa conștientizăm că fără efort nu ajungem „acolo”.

Succesul prin învățătură, succesul la școală și știința de carte nivelează diferențele și sunt o premisă pentru a depăși barierele sociale ale prezentului. Părinți și bunici, unchi și mătuși (și enumerarea poate continua), ne raliem obiectivului final.

Ca adult, constați însă că tabla înmulțirii pe care o știai deja în clasa întâi sau faptul că scriai de la grădiniță nu mai sunt premisele magice ale reușitei. Cauți în copilăria ta resorturile reușitei ca adult și lucrurile care păreau cele mai importante atunci nu mai stau pe podiumul necesar acesteia. Ar putea fi, cel mult, premisele.

Puțini de la liceu și majoritatea de la facultate ne preluăm viața în propriile mâini. Devenim din ce în ce mai puțin dependenți de sprijinul familiei. Ne plac independența și faptul că autoritatea celor din familie se reduce pe măsură ce crește independența noastră.

Suntem pregătiți să ne desprindem? Probabil că da! Suntem pregătiți să intrăm în viața de adult și să ne-o gestionam? Probabil că nu!

Sfârșindu-se copilăria, începem să conștientizăm și o latură pentru care nu ne-a pregătit și nu ne pregătește nimeni, pentru care nu avem niciun remediu imediat la îndemână.

Despre noi – ca oameni, nu ca juriști! (I) was last modified: octombrie 25th, 2017 by Nicolae Cîrstea

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: